Προέβλεψε το Netflix, το iPhone και το Facebook πριν από μία εικοσιπενταετία. Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος, πέρα από συνιδρυτής της Microsoft, είναι επίσης ένας από τους πιο οξυδερκείς παρατηρητές των καιρών. Η θέση που κατέχει στο διεθνές στερέωμα, ο τεράστιος πλούτος του και οι διασυνδέσεις που έχει παντού, του επιτρέπουν να παρατηρεί τον κόσμο από μία ευρύτερη, τρόπον τινά απόμακρη, οπτική γωνία.
Σήμερα ο 66χρονος Γκέιτς ασχολείται κυρίως με τη φιλανθρωπία και τις επενδύσεις σε ιδέες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των μελλοντικών γενιών. Μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς (το οποίο συνεχίζει το πολύ σημαντικό έργο του παρά τον χωρισμό τους) συγκαταλέγονται η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας και η καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας, του HIV και της φυματίωσης.
Πριν από μερικά χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς είχε προβλέψει το ξέσπασμα μιας πανδημίας την οποία η ανθρωπότητα θα αδυνατούσε να ελέγξει. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι είχε δίκιο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που «γνωρίζουν» πως o κορονοϊός είναι δημιούργημα του ίδιου του Γκέιτς. Πάντως, κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι όποιες προβλέψεις του για το μέλλον παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ιδού, οπότε, πέντε από αυτές, ενόψει της νέας χρονιάς και των ετών που θα ακολουθήσουν:
Η χειρότερη φάση της πανδημίας θα τερματιστεί κατά τη διάρκεια του 2022, θεωρεί ο Μπιλ Γκέιτς, και παρά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, πρόκειται για μία σχετικά ευοίωνη πρόβλεψη. Τα χειρότερα συμβαίνουν τώρα, σύμφωνα με τον Γκέιτς, και κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς η πανδημία θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί. Απέφυγε, ωστόσο, να προβλέψει το οριστικό τέλος της πανδημίας, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις όποιες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Το ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαρκεί περισσότερο από όσο είχε προβλέψει οφείλεται καταρχάς στη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον στην Ομικρον.
Μέσα σε δύο-τρία χρόνια το αποκαλούμενο metaverse θα έχει καταστεί χρήσιμο εργαλείο συνάντησης, επικοινωνίας και συναναστροφής των ανθρώπων. Διαβάζοντας για το metaverse, πολλοί σκέφτονται ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δημιουργεί ένα όραμα που στην καλύτερη περίπτωση θα πραγματωθεί σε καμιά δεκαριά χρόνια, εάν όχι ποτέ. «Εικονικές συναντήσεις και ψηφιακά άβαταρ; Οντως δεν αρκεί πλέον ένα απλό τηλεφώνημα ή μία τηλεδιάσκεψη; Επί του παρόντος, δεν βλέπω την ανάγκη για μια εικονική χειραψία με το άβαταρ αυτού που με καλεί», υποστηρίζουν, αλλά ο Μπιλ Γκέιτς έχει διαφορετική άποψη, προβλέποντας ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουμε να συναντιόμαστε και να αλληλεπιδρούμε μέσω του metaverse το αργότερο σε μία τριετία από σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα διαθέτουμε όλοι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR goggles) και ειδικά χειριστήρια, ούτως ώστε να είμαστε λειτουργικοί σε τρισδιάστατα εικονικά περιβάλλοντα, το οποίο αρκετοί δυσκολεύονται εξίσου να πιστέψουν ότι θα συμβεί μέσα σε λίγα χρόνια.
Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει επίσης ότι σύντομα οι ιατρικές διαγνώσεις θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, με τους ασθενείς να μη χρειάζεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Εξαιτίας της πανδημίας, η τηλεϊατρική έλαβε σημαντική ώθηση, αλλά αποτελεί γεγονός ότι τα διαθέσιμα συστήματα δεν είναι τα καλύτερα. Ο Γκέιτς εικάζει ότι στο άμεσο μέλλον, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις των ασθενών και οι διαγνώσεις των όποιων ασθενειών θα είναι πολύ πιο ακριβείς χάρη στη χρήση ειδικών συσκευών που θα έχουμε στα σπίτια μας, όπως, για παράδειγμα, έξυπνα πιεσόμετρα που θα εμπεριέχονται στα έξυπνα κινητά του μέλλοντος (η Apple εργάζεται ήδη πάνω ένα ένα παρόμοιο project).
Παραμένοντας στο πεδίο της ιατρικής, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία άνω των 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέπει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ σύντομα θα διαγιγνώσκεται εγκαίρως μέσω απλών εξετάσεων αίματος. Σχετικές έρευνες εκπονούνται ήδη, αλλά έως σήμερα δεν έχει ακόμα εντοπιστεί κάποιος αιματολογικός δείκτης που να ανταποκρίνεται σε αυστηρά κριτήρια διάγνωσης. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, κατά τα επόμενα χρόνια θα σημειωθούν μεγάλες πρόοδοι στο εν λόγω πεδίο.
Οσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση ανά τον κόσμο, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας και της φιλανθρωπίας προλέγει πως το 2022 θα είναι η χρονιά της νέας κανονικότητας. Κάποια στιγμή η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί και η τάξη να αποκαθίσταται σιγά σιγά, αν και κάποιες από τις παλιές μας συνήθειες θα αλλάξουν αμετάκλητα. Θα επιστρέψουμε, όμως, οριστικά στα γραφεία μας και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα καταστεί μία από τις αναμνήσεις της πανδημίας. Οι μαζικές συγκεντρώσεις θα συνεχίσουν να προκαλούν ανησυχία, ενώ θα διατηρηθούν και οι νέες, πανδημικές, συνήθειες υγιεινής.