Αντιδρά η εκπαιδευτική κοινότητα μετά το κυβερνητικό αλαλούμ με το άνοιγμα των σχολείων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 




Προχειρότητα και μεσοβέζικες λύσεις λίγο πριν το άνοιγμα της εκπαίδευσης • Το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς πέταξε η κυβέρνηση μετά το αλαλούμ με τα self test • Οργισμένες ανακοινώσεις από ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ • Στάση εργασίας αύριο και συγκέντρωση έξω από το ΥΠΑΙΘ

Λίγες ώρες απέμειναν για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες με την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να αποδεικνύουν έως και την τελευταία στιγμή πως ούτε τα απαραίτητα μέτρα έχουν λάβει ούτε ξεκάθαρο πλάνο λειτουργίας της εκπαίδευσης έχουν.

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» είναι το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τα self test, καθώς πολλοί γονείς δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν (η πλατφόρμα έκλεισε χθες το βράδυ) και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να πετάξει το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς.

Οι διευθυντές των σχολείων καλούνται αύριο τα… ξημερώματα να βρίσκονται στα σχολεία και να έχουν φροντίσει να διαθέτουν τεστ για όσους μαθητές για περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν έχουν προμηθευτεί με την ταλαιπωρία να θεωρείται ήδη δεδομένη.

Ηχηρή απάντηση στο μπάχαλο

Οι κατόπιν εορτής κυβερνητικές κινήσεις δίνουν στην εκπαιδευτική κοινότητα ακόμη μια αφορμή για να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους στο μεγάλο ρίσκο του ανοίγματος των σχολείων.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της κατακεραυνώνει το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για επιτελικό μπάχαλο και αναλγησία, ενώ καταγγέλλει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται με «ανυπόγραφες και παράτυπες οδηγίες» να καλύψει την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας.

«Το θεμελιώδες και Συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτο! Το Υπουργείο Παιδείας και η εμμονή τους  για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο και στοιχειώδη οργάνωση τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για ότι συμβεί από αύριο! Μας θεωρούν αναλώσιμους/ες!» σημειώνει η ΟΛΜΕ και καλεί στην αυριανή δυναμική συγκέντρωση στις 13.30 έξω από το υπουργείο.

Η διδασκαλική ομοσπονδία έχει, εξάλλου, κηρύξει δίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Επιτελικό μπάχαλο, αναλγησία και ανικανότητα του ΥΠΑΙΘ!

Αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις πολλών ειδικών επιστημόνων που ζητούσαν να μην ανοίξουν τα σχολεία και απαξιώνοντας πλήρως όλες τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο. Διατηρούν το αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο του 50%+1, διατηρούν τον συνωστισμό στις σχολικές τάξεις και τα σχολικά λεωφορεία, δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα για τους/τις εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν προμηθεύουν καν με μάσκες και αντισηπτικά την εκπαιδευτική κοινότητα. Το μοναδικό «μέτρο» που ανακοίνωσαν είναι η χορήγηση για την πρώτη και μόνο εβδομάδα ενός επιπλέον σελφ τεστ.

Ακόμα κι αυτό όμως το ανεπαρκέστατο μέτρο δεν είναι ικανοί να υλοποιήσουν. Χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικοί στήθηκαν στις ουρές των φαρμακείων για ώρες για να διαπιστώσουν ότι δεν υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα τεστ, με αποτέλεσμα να μην τα προμηθευτούν. Το ΥΠΑΙΘ δεν κατάφερε ούτε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα σελφ τεστ για την εκπαιδευτική κοινότητα. Και αντί να κινηθούν άμεσα για να διορθωθεί αυτό ή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους αφού δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν, βρήκαν πάλι την γνωστή λύση: «να το πάρουν στις πλάτες τους οι εκπαιδευτικοί»!

Κατόπιν εντολής του Γ.Γ. του υπουργείου Α. Κοπτσή, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούν διευθυντές και διευθύντριες σχολείων αφενός να αναλάβουν μόνοι/ες τους τις διαδικασίες προμήθειας των τεστ που δεν διεκπεραίωσε το ΥΠΑΙΘ, καταπατώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και αφετέρου να παρατυπήσουν, επιτρέποντας σε μαθητές/τριες χωρίς αρνητικό τεστ να προσέλθουν στο σχολείο για να παραλάβουν τεστ από το απόθεμα του σχολείου, αν υπάρχει. Αν τα παιδιά αυτά νοσούν, θα έχουν μπει ήδη στο σχολικό λεωφορείο και θα έχουν πλησιάσει συμμαθητές/τριες τους και εκπαιδευτικούς στο προαύλιο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η μετάδοση πριν καν ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις το σελφ τεστ γίνεται υπό την επίβλεψη και την ευθύνη των γονέων. Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβούμε σε ιατρικές πράξεις. Επομένως, το ΥΠΑΙΘ λέει ουσιαστικά να κάνουν τα παιδιά μόνα τους τα τεστ στο δρόμο και στη συνέχεια να δηλωθούν από το σχολείο στο edupass. Δεν γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ότι χρειάζονται κωδικοί taxisnet του γονέα για τη δήλωση στο edupass  και αυτά είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα; Τι θα γίνει με τα παιδιά που θα βγαίνουν θετικά τα τεστ τους; Με ποια διαδικασία θα επιστρέψουν στο σπίτι, ειδικά αν μετακινούνται με σχολικά λεωφορεία, τα οποία δεν εκτελούν δρομολόγια επιστροφής; Πως θα καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από εκπαιδευτικούς που νοσούν; Καμία απάντηση, καμία πρόβλεψη από το ΥΠΑΙΘ.

Για άλλη μία φορά οι εκπαιδευτικοί καλούνται με ανυπόγραφες και παράτυπες «οδηγίες»   να καλύψουν  την  ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή φούσκα μίας κατ’ επίφαση κανονικότητας! Αφού το ΥΠΑΙΘ δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, θα μπορούσε να δώσει μία μικρή παράταση των διακοπών, όπως συνέστησαν και πολλοί ειδικοί.

Το θεμελιώδες και Συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτο! Το Υπουργείο Παιδείας και η εμμονή τους  για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο και στοιχειώδη οργάνωση τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για ότι συμβεί από αύριο!

Μας θεωρούν αναλώσιμους/ες!

Καλούμε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 13.30 μμ στο ΥΠΑΙΘ για να απαιτήσουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Για το λόγο αυτό έχουμε κηρύξει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00.

Την αγωνία της εκφράζει και η Ομοσπονδία των εργαζομένων εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία καταγγέλλοντας την σοβαρή έλλειψη δωρεάν self test και προειδοποιώντας πως η προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει η κυβέρνηση το θέμα θα προκαλέσει χάος, συνωστισμό και παράλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η ΟΙΕΛΕ, στην ανακοίνωσή της, διατυπώνει και συγκεκριμένα ερωτήματα, καλώντας, παράλληλα τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς να είναι σε πλήρη επαφή με το σωματείο για την κατάσταση και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν.

Αναλυτικά

Σύγχυση και αγωνία επικρατούν στο χώρο της εκπαίδευσης για το αυριανό άνοιγμα των σχολείων, όχι μόνο για τα ελλιπή μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και λόγω της σοβαρής έλλειψης δωρεάν self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Χωρίς να έχουμε επίσημα στοιχεία, είναι εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός των συναδέλφων που επικοινωνούν μαζί μας και μας αναφέρουν ότι τα δωρεάν τεστ δεν υπάρχουν πλέον στα φαρμακεία.

Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση προκαλούν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση των self tests στα σχολεία με ευθύνη των Διευθυντών και σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές (!).  Η οδηγία σε γονείς που δεν βρήκαν τεστ να μεταβούν στα σχολεία για να παραλάβουν και να τα κάνουν στα παιδιά τους εκτός της μονάδας, πέραν του ότι κρύβει απόλυτη προχειρότητα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει παράλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συνωστισμό και χάος. Είναι απορίας άξιον πώς θα μπορέσουν, μέσα σε ελάχιστες ώρες, να συντονιστούν Διευθυντές Εκπαίδευσης με Διευθυντές σχολικών μονάδων και οι Διευθυντές των σχολείων με τις σχολικές επιτροπές, να αποδοθούν τα τεστ στα σχολεία και εν συνεχεία να μοιραστούν σε εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών για να γνωρίζουμε τελικά ποια παιδιά θα μπουν μέσα στο σχολείο για να κάνουν μάθημα! Άραγε αξίζει τον κόπο (και το τεράστιο ρίσκο με τον συνωστισμό) το άνοιγμα των σχολείων στην παρούσα φάση με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, όταν μάλιστα η πολιτεία επιδεικνύει ερασιτεχνισμό και έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού; Και αλήθεια, τι θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί που δεν θα βρουν self test αύριο; Θα προβούν σε ψευδή δήλωση αρνητικού τεστ για να μπουν στις τάξεις;

Ειδικότερα για την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι βέβαιο ότι το άνοιγμα των μονάδων γίνεται μετ’ εμποδίων και με σοβαρούς κινδύνους να εγκυμονούν. Ήδη εδώ και μια εβδομάδα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών λειτουργούν χωρίς σοβαρό έλεγχο από την πολιτεία. Εύλογα αναρωτιόμαστε:

Θα ισχύσει ισότιμα και στα ιδιωτικά σχολεία η παραλαβή των δωρεάν self tests; Αν όχι, έχουν ενημερωθεί σχετικά οι διοικήσεις των σχολείων για να λάβουν τα μέτρα τους;
Οι σχολικές επιτροπές με τις οποίες (υποτίθεται ότι…) θα έρχονται σε επαφή οι Διευθυντές των σχολείων, επικοινωνούν θεσμικά μόνο με τα δημόσια σχολεία. Ποια θα είναι ακριβώς η διαδικασία για τα ιδιωτικά σχολεία;
Τι θα γίνει με το αδήλωτο προσωπικό σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης που δεν μπορούν να παραλάβουν ούτως ή άλλως τα self tests από τα φαρμακεία; Μήπως είναι μια χρυσή ευκαιρία με την ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών να «πιαστούν» τα χιλιάδες περιστατικά υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας;
Καλούμε Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων να επικοινωνούν με την Ομοσπονδία και να μας ενημερώνουν για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κινητοποιήσεις και την Τρίτη

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Αττικής καταγγέλλοντας σοβαρά κενά στη λειτουργία των χώρων ιδιωτικής εκπαίδευσης και ανακοινώνοντας κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση

Μια βδομάδα τώρα οι χώροι της ιδιωτικής εκπαίδευσης λειτουργούν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας μαθητών και εργαζομένων, ενώ η πανδημία καλπάζει. Μάλιστα, στις τελευταίες έκτακτες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη, οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια δεν συμπεριλαμβάνονται καν στη δωρεάν διάθεση self test ούτε υπάρχει ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς των κέντρων μελέτης, οι οποίοι σπάνια είναι δηλωμένοι ως εκπαιδευτικοί!

Και τι δεν ζήσαμε την πρώτη εβδομάδα! Πολλοί πήγαμε στη δουλειά χύμα, χωρίς έλεγχο. Μεγάλα φροντιστήρια που λειτουργούσαν δια ζώσης ζήτησαν να προσκομίσουμε αρνητικό τεστ και κάποια με θράσος απαίτησαν να καλύψουμε οι ίδιοι το κόστος, λες και είναι δική μας ευθύνη. Άλλα στέλνουν κιόλας συναδέλφους και μαθητές στην τάδε ή τη δείνα ιδιωτική κλινική, με την οποία συνεργάζονται, για να σκάσουν εκεί τα χρήματα για το τεστ. Στα κέντρα μελέτης μπαίνουμε σε μια αίθουσα δυο - δυο οι εκπαιδευτικοί μαζί με 10-15 μαθητές. Σε τμήμα μελέτης, ο μαθηματικός αναπλήρωσε τον φιλόλογο, που έχει νοσήσει, και δίδαξε ιστορία!

Ήδη αξιοποιείται η απαράδεκτη πρόβλεψη για την καραντίνα και ζητείται από τους νοσούντες συναδέλφους να επιστρέψουν στο 5ήμερο πίσω. Άλλοι δε διστάζουν να βάλουν τους συναδέλφους να διδάξουν διαδικτυακά, ενώ έχουν ήδη παρουσιάσει συμπτώματα, αντί να τους εξασφαλίσουν αναρρωτική άδεια. Με την απαράδεκτη εφαρμογή της κάμερας στην τάξη, την οποία από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψαν οι συνάδελφοί μας στο δημόσιο σχολείο, διαλύεται η εκπαιδευτική πληρότητα του μαθήματός μας, αλλοιώνεται η ποιότητά του, η δουλειά μας γίνεται ακόμα πιο εντατική και ένα ακόμη πιο φθηνό προϊόν, το οποίο μπορεί να πωληθεί ως «κονσέρβα», κατά την άποψη του προέδρου της ΟΕΦΕ. Όπου, βέβαια, εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση, το κόστος για ακόμα μια φορά επιβάρυνε τον εκπαιδευτικό, ενώ οι όμιλοι δε διστάζουν να βάλουν τους εργαζόμενους να κουβαλάνε τα λάπτοπ τους μαζί τους στο φροντιστήριο ελλείψει εξοπλισμού...

Στον Πουκαμισά έφτασαν, μάλιστα, στο αισχρό σημείο να ζητήσουν από συναδέλφους να συνδεθούν από το κινητό τους με μαθητές που απουσίαζαν! Ενώ οι μαθητές συρρέουν στα φροντιστήρια του ομίλου, συνεχίζουν να μη σπάνε τα τμήματα, μέχρι να ξεπεράσουν τους 9 μαθητές. Σε αίθουσες που δεν ξεπερνούν τα 12τμ, οι εκπαιδευτικοί κάνουν σερί μάθημα σχεδόν δύο ώρες, όπως απαιτεί το Διακρότημα, ή με ελάχιστα λεπτά διαλείμματος, που σε περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 5', όπως στα φροντιστήρια Αλιμπινίσης.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τη λογική πως τα μέτρα προστασίας της υγείας μας κοστίζουν! Αυτή η λογική που μόνο κριτήριο έχει το κέρδος για τους μεγαλοεργοδότες και το κράτος διαμορφώνει τις συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη των κρουσμάτων και θέτει σε κίνδυνο κυνικά την υγεία μαθητών, των οικογενειών τους και των συναδέλφων. Δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις από αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος και ταυτόχρονα μπουκώνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατομμύρια.

Ενώνουμε τη φωνή μας με γονείς, μαθητές, φοιτητές, σωματεία στη δημόσια εκπαίδευσης και απαιτούμε εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα για τη δια ζώσης λειτουργία σχολείων και φροντιστηρίων με ασφάλεια. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του σωματείου μας στο Υπουργείο υγείας, την Τρίτη, 11-1-22, στις 10.00 π.μ.

Παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας.  

Διαλέγουμε τον δρόμο του αγώνα, της ανατροπής!

Διεκδικούμε όσα μας αξίζουν!

Απαιτούμε:

Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των φροντιστηρίων και των κέντρων μελέτης στην πλατφόρμα διάθεσης self-test.
Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους. Καθολική ισχύς για όλες τα φροντιστήρια και κέντρα μελέτης.
Μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας σε 40' και αύξηση του χρόνου διαλείμματος σε 20' για αερισμό και καθαρισμό των αιθουσών. Προσωπικό καθαριότητας καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου.
Όχι στην αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική αναμετάδοση του μαθήματος. Εξασφάλιση των όρων για την ασφαλή δια ζώσης διδασκαλία. Να προβλέπεται ενισχυτική διδασκαλία με εξασφαλισμένες τις αποδοχές των εκπαιδευτικών, για τους μαθητές που θα λείπουν λόγω νόσησης με covid.
Διατήρηση των συμβάσεων και δήλωση όλων των ωρών εργασίας για κάθε εργαζόμενο.
Μείωση της πληρότητα των σχολικών λεωφορείων σε 50% και ένταξη όλων των οδηγών και συνοδών στην πλατφόρμα διάθεσης self-test.
Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. Δεν είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών ο έλεγχος των tests των μαθητών.
Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.
ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, στις 10:00πμ

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σωματείων την Τρίτη 5:30μμ και των εργατικών συνδικάτων την Πέμπτη , στις 5:00μμ, στο Υπουργείο Υγείας.

https://www.efsyn.gr

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)