Εάν βρεθεί κάποιος θετικός στον κορωνοϊό, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο ή την ενισχυτική δόση άμεσα.
Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί την έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αναβολής του ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.
Εάν βρεθεί κάποιος θετικός στον κορωνοϊό, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο ή την ενισχυτική δόση άμεσα. Πότε όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί;
1. Είμαι ενήλικας με COVID και αναγκάστηκα να αναβάλλω το ραντεβού για ενισχυτική δόση. Πότε μπορώ να το κάνω;
Με την ανάδυση της «Όμικρον» η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό καταλήγοντας στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις.
Ειδικότερα σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.
Αξίζει να σημειωθεί πως για ανεμβολίαστα άτομα που είχαν νοσήσει με Covid, υπάρχει σύσταση για μια δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση. Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται απο αυτή του εμβολίου και λέγεται υβριδική, προστατεύοντας και από τη μετάλλαξη Όμικρον.
2. Τι ισχύει για όσα παιδιά νοσούν;
Σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση παρά μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι, λόγω φαρμάκων ή κάποιας ασθένειας.
Παράλληλα, τα παιδιά που νοσούν και έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.
- Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι είναι πιο μολυσματικοί 1-2 ημέρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα και 2-3 ημέρες μετά. Επομένως, η σαφής οδηγία είναι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων.