Προς άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αποκρούοντας εισηγήσεις για παράταση των σχολικών διακοπών επί μία εβδομάδα.
Το κυβερνητικό σκεπτικό είναι ότι παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι “σκληροί” δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι σταθεροποιούνται, επομένως το ΕΣΥ ακόμη αντέχει. Και όσο το ΕΣΥ αντέχει, η κυβέρνηση δεν θέλει -και δεν μπορεί- να μην ανοίξει τα σχολεία.
Πρώτον, δεν υπάρχουν οι οικονομικές και πρακτικές δυνατότητες για τηλεκπαίδευση. Σύμβαση για webex δεν υπάρχει πλέον. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα για τηλεκπαίδευση από τα σχολεία όπως ζητούν οι εκπαιδευτικοί.
Άλλωστε τόσο σε περίπτωση τηλεκπαίδευσης όσο και σε περίπτωση παράτασης των σχολικών διακοπών λόγω κορονοϊού, θα ετίθετο το ζήτημα ειδικών γονικών αδειών για τους εργαζόμενους γονείς με την ανάλογη επιβάρυνση του δημοσίου.
Ιδίως οι γονείς που έχουν παιδιά στο λύκειο, δεν θέλουν να χαθούν μαθήματα ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων. Χώρια που στην πραγματικότητα η τηλεκπαίδευση απεδείχθη πέρυσι ότι είχε αρνητικές συνέπειες στην εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και την ψυχολογία τόσο των μικρότερων παιδιών, όσο και των εφήβων.
Εάν όμως οι έφηβοι έχουν σε μεγάλο ποσοστό εμβολιαστεί και μπορούν να τηρήσουν μέτρα, είναι δεδομένο ότι δημοτικά και νηπιαγωγεία αποτελούν εστίες υπερμέταδοσης του κορονοϊού, καθώς είναι δύσκολο για τους γονείς να υποβάλλουν τα πολύ μικρά παιδιά σε self test. Τα μικρότερα παιδιά όμως είναι που συχνά τα κρατούν οι παππούδες και γιαγιάδες, για αυτό και αρκετοί γονείς μαθητών δημοτικού και νηπίων προβληματίζονται για την επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου.
Στο πρόβλημα των σχολείων δεν υπάρχει απλή απάντηση, για αυτό άλλωστε και όλα τα πιθανά σενάρια εξετάστηκαν χθες σε τρεις συσκέψεις στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το πρωί είχε την καθιερωμένη σύσκεψη για την πανδημία με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον επικεφαλής της επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα, δεύτερη σύσκεψη με συνεργάτες του και το απόγευμα νέα σύσκεψη με τον κ. Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Συνεδριάζει η επιτροπή
Σήμερα Τρίτη θα συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών και τελικά οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν το ίδιο απόγευμα.
Πιθανότερο σενάριο βέβαια όπως προαναφέρθηκε είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως άλλωστε επικαλούνται από την κυβέρνηση γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εισήγηση ορισμένων ειδικών να υποβάλλονται οι μαθητές όχι σε self αλλά σε rapid test, φαίνεται πως απορρίπτεται, με το επιχείρημα ότι πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πράγμα. Η ανομολόγητη πραγματικότητα είναι βέβαια ότι απλώς δεν υπάρχει το προσωπικό για να στέλνονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολείο. Και το πρόβλημα είναι ότι επαφίεται στους γονείς να κάνουν τεστ στα παιδιά τους, αλλά δυστυχώς ορισμένοι ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων όμως θα αλλάξουν. Οι μαθητές θα συνεχίσουν να κάνουν self test και όχι rapid, αλλά θα κάνουν τρία την εβδομάδα και όχι δύο.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, θα γίνονται τεστ σε όλους τους συμμαθητές του και όχι μόνο στις επαφές του, δηλαδή όχι μόνο σε όσους κάθονται δίπλα, μπρος και πίσω από το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και κυρίως, τα τμήματα πλέον θα κλείνουν στο 30% συν 1 κρουσμάτων σε μαθητές και όχι στο 50% συν 1.
Επέκταση της υποχρεωτικότητας
Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Τελικά η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από 50 ετών και πάνω δια του προστίμου, ενώ για τους άνω των 18 ετών θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά τη δεύτερη δόση στους επτά μήνες.
Για άλλη μία φορά δηλαδή, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να επιλέγει επέκταση της υποχρεωτικότητας στην Αστυνομία και τους εργαζόμενους στην εστίαση.