Συμβουλές για να μάθετε στο παιδί σας να χειρίζεται τα πειράγματα από άλλα παιδιά χωρίς να βλάψουν την αυτοεκτίμησή του.
Η παιδική ηλικία είναι αθώα. Όμως μέσα στην παιδική αθωότητα, πολλά παιδιά γίνονται εξωφρενικά αγενή. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν φιλτράρουν τις σκέψεις τους και είναι πολύ ειλικρινή εξαιτίας της παιδικής τους αφέλειας είτε επειδή οι γονείς τους, λένε παρόμοια πράγματα σε άλλους ανθρώπους μπροστά τους.
Ανεξάρτητα από τον λόγο που ένα παιδί θα γίνει αγενές, το θέμα είναι να προστατεύσουμε το δικό μας παιδί από το να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία του, αγενή σχόλια άλλων παιδιών. Υπάρχουν λοιπόν 8 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε το παιδί σας να χειρίζεται τα πειράγματα. Διαβάστε παρακάτω:
Ψάξτε χόμπι που το παιδί σας να είναι πραγματικά καλό σε αυτά.
Με την έξαρση της τεχνολογίας τα παιδιά έχουν χάσει την παιδικότητά τους. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ο γονιός να βρει ένα χόμπι γι’ αυτά. Γράψτε το παιδί σας σε κάποιο άθλημα, σε κάποια πολεμική τέχνη ή σε πράγματα που αφορούν την τέχνη όπως το θέατρο ή η ζωγραφική.
Το παιδί σίγουρα θα είναι καλό σε κάτι από αυτά. Αφού βρείτε το ταλέντο του δικού σας παιδιού ενισχύστε την θέλησή του να συνεχίσει. Έτσι και δεν θα είναι με ένα κινητό στο χέρι και θα βοηθηθεί στις κοινωνικές του δεξιότητες, αφού θα αποκτήσει νέους φίλους στο χόμπι του.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το παιδί θα έχει αυτοπεποίθηση. Θα ξέρει ότι έχει ένα ταλέντο που δεν το έχουν όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Έτσι δεν θα επηρεάζεται από ένα αρνητικό σχόλιο που μπορεί κάποια στιγμή κάποιος συμμαθητής του να του κάνει.
Πείτε του ότι πρέπει να ζητάει βοήθεια
Στην Ελλάδα τουλάχιστον τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι αλλά και οι καθηγητές δεν είχαν εξηγήσει επαρκώς στα παιδιά τους την αξία του να ζητάς βοήθεια. Έτσι παιδιά που δέχονταν σχολικό εκφοβισμό δεν το έλεγαν ούτε στους γονείς τους αλλά ούτε και στους δασκάλους ή τους καθηγητές.
Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν “καρφιά”. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να διδάξετε το παιδί σας να θέτει τα δικά του όρια όταν νιώθει ότι κάποιο άλλο παιδί τα ξεπερνάει. Κι αν ο δικός του λόγος δεν είναι αρκετός δεν πρέπει να νιώθει άσχημα με το να ζητήσει την βοήθεια ενός μεγαλύτερου.
Να ακούτε το παιδί σας
Το παιδί μπορεί να φοβάται να μιλήσει στην δασκάλα του. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει σε εσάς. Αφιερώστε κάθε μέρα χρόνο στο παιδί, για να σας πει τα νέα του, να μοιραστεί τους προβληματισμούς του και γενικότερα να έχετε μία επικοινωνία.
Έτσι όταν κι αν έρθουν τα δύσκολα το παιδί θα νιώσει άνετα να σας ζητήσει αμέσως βοήθεια. Ανεξάρτητα από το πόση δουλειά έχετε και πόσο κουρασμένοι νιώθετε. πρέπει πάντα να αφιερώνετε χρόνο στο παιδί σας. Κι αν δεν έχει δικά του νέα, μπορείτε να του πείτε τα δικά σας.
Έτσι το παιδί θα μάθει ότι είναι ωραίο να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας. Φυσικά δεν χρειάζεται να πείτε στο παιδί σας πράγματα που αφορούν την σεξουαλική σας ζωή για παράδειγμα. Όμως μπορείτε να του πείτε ότι σήμερα είχατε δύσκολη μέρα στην δουλειά, ότι είστε κουρασμένοι, ότι σας έχουν λείψει οι διακοπές.
Μπορείτε να του πείτε ότι έχετε μία συνάδελφο που σας σπάει τα νεύρα και άλλα πράγματα που οι γονείς τόσα χρόνια λανθασμένα πίστευαν, ότι δεν αφορούν τα παιδιά.
Σίγουρα τα παιδιά δεν είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν, όμως ακούγοντας σας να μιλάτε γι’ αυτά που σας απασχολούν θεωρούν τον εαυτό τους σημαντικό μέσα στο σπίτι, ξέρουν ότι τα εμπιστεύεστε και μαθαίνουν την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας.
Ονοματίστε αυτό που συμβαίνει στο παιδί
Όταν το παιδί έρθει να σας πει τι του συμβαίνει μην δικαιολογήσετε την κατάσταση λέγοντας ότι “παιδιά είναι, παίζουν” και άλλα. Μπορεί να νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο το καθησυχάζετε όμως αντιθέτως το μπερδεύετε.
Το παιδί από την μία νιώθει πολύ άσχημα γι’ αυτό που του συμβαίνει και από την άλλη ακούγοντας τους γονείς του να υποβιβάζουν το πρόβλημα. το κάνουν να νιώθει άσχημα που κάτι “τόσο ασήμαντο έχει τέτοια επιρροή πάνω του”. Μην φοβηθείτε λοιπόν να πείτε στο παιδί ότι πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι αυτό που του συμβαίνει είναι σοβαρό. Ότι έχει δίκιο που νιώθει έτσι και ότι μαζί θα κάνετε οτιδήποτε για να το αντιμετωπίσετε. Επίσης γνωρίζοντας την έννοια, θα μάθει και την ρίζα του προβλήματος.
Πείτε του να μην αντιδράει στα πειράγματα
Πολλές φορές οι νταήδες παίρνουν δύναμη και εξουσία μέσα από τις αντιδράσεις των θυμάτων. Ευχαριστιούνται όταν βλέπουν τον άλλον να νευριάζει ή να κλαίει. Με αυτόν τον τρόπο τα πειράγματα πολλαπλασιάζονται.
Πείτε λοιπόν στο παιδί σας να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μην αντιδράσει στους νταήδες. Πείτε του επίσης να πάει κατευθείαν στην δασκάλα ή στην διευθύντρια και να ζητήσει βοήθεια. Κι αν αδιαφορήσουν εκείνες, θα επέμβετε εσείς.
Η οπτικοποίηση
Η οπτικοποίηση είναι μία παιδαγωγική μέθοδος που καλλιεργεί εικόνες στο παιδί. Με λίγα λόγια για να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι οι αρνητικές κριτικές και τα πειράγματα στην ουσία δεν έχουν καμία δύναμη πάνω του, βάλτε το να φανταστεί ότι περιβάλλεται από μία ασπίδα που αντικρούει όλες τις αρνητικές κουβέντες.
Ή βάλτε το να φανταστεί ότι οι λέξεις αναπηδούν μπροστά του και αλλάζουν κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σιγά σιγά θα ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται ότι οι λέξεις είναι απλά λέξεις και ότι αυτοί που ξέρουν την πραγματική του αξία είναι το ίδιο, οι γονείς του, οι φίλοι του και γενικά όσοι το αγαπούν και το ξέρουν.
Μάθετε στο παιδί να μετατρέπει τις κακοήθειες σε κομπλιμέντα
Αυτή είναι μία τεχνική που βοηθάει και τους ενήλικες. Όταν κάποιος του πει ότι είναι χοντρό, εκείνο μπορεί να απαντήσει ότι του αρέσει που το πρόσεξε. Όταν κάποιος του πει ότι τα γυαλιά του είναι χαλιά εκείνο γελώντας μπορεί να απαντήσει ότι τουλάχιστον πρόσεξε τα γυαλιά. Ο αυτοσαρκασμός κάνει τους νταήδες να χάνουν τα λόγια τους.
Μάθετε στο παιδί να αποδέχεται αυτά που ισχύουν
Όπως αναφέραμε ο αυτοσαρκασμός παίζει σπουδαίο ρόλο. Όπως επίσης και η αυτογνωσία. Όταν έρθει κάποιος και του πει ότι είναι χοντρό ή κοντό και όντως το παιδί έχει παραπάνω κιλά και είναι κοντό, τότε το παιδί πρέπει να απαντήσει “ναι όντως είμαι. και;”. Οι νταήδες δεν θα έχουν τι να απαντήσουν γιατί κάτι τέτοιο δεν θα το περίμεναν.
All photos via: brightside.me