9 ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά. Αυτά τα ψυχολογικά κόλπα θα κάνουν τα παιδιά σας να σας ακούν περισσότερο.
Οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα σχετικά με την διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους και αυτό, δεν είναι άλλο από την ανυπακοή. Όσο ευγενικά και να μιλάς στο παιδί, όσο κι αν προσπαθείς να επιβληθείς, δεν είναι λίγα τα παιδιά που σε αγνοούν επιδεικτικά.
Δεν είναι αναγκαστικά ότι δεν σε σέβονται ή ότι τα έχεις κακομάθει. Απλά τα παιδιά είναι παρορμητικά και μερικές φορές δεν καταλαβαίνουν το σωστό και το λάθος. Αυτή είναι και η αιτία που μερικές φορές τους μιλάς και είναι σαν να μιλάς σε τοίχο.
Από το να ξεκινήσεις να φωνάζεις υστερικά μπορείς να αντιμετωπίσεις αλλιώς αυτό το… θεματάκι που προέκυψε. Μπορείς να μάθεις μέσα από τα 9 ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά, εφαρμόζοντάς τα. Διαβάστε παρακάτω:
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά: Συγκεντρώστε την προσοχή του παιδιού στον εαυτό σας.
Τα παιδιά που παρασύρονται με ένα παιχνίδι ή έναν καυγά δεν θα παρατηρήσουν καν ότι τους απευθύνεστε, αγνοώντας έτσι τα λόγια ή ακόμα και τις κραυγές σας.
Για να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει και να το βοηθήσετε να επικεντρωθεί σε αυτό που λέτε, καθιστέ οκλαδόν ή σκύψτε πάνω του και βάλτε το χέρι σας απαλά στον ώμο του. Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πιθανότητες να ακουστείτε.
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά: Ψιθυρίστε
Αν και μας φαίνεται ότι η κραυγή έχει γρήγορα αποτελέσματα, τα παιδιά συνηθίζουν να ουρλιάζουν στους γονείς και σταματούν να αντιδρούν σε αυτούς. Γι’ αυτό, αν τα παιδιά σας φωνάζουν σε ένα δωμάτιο και παίζουν άγρια, προσπαθήστε να τους ψιθυρίσετε.
Αυτή η μέθοδος λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με μικρά παιδιά και έχει επίσης καλή επίδραση σε εφήβους και ενήλικες. Αποδεικνύεται ότι η κατανόηση ενός ψίθυρου απαιτεί περισσότερη διανοητική προσπάθεια και αυτό κάνει ένα άτομο να αισθάνεται αποσπασμένο από άλλα πράγματα, επιτρέποντάς του να ακούει πιο προσεκτικά τα λόγια του συνομιλητή.
Επιπλέον, νιώθουμε ενστικτωδώς ότι σημαντικές φράσεις που λέγονται ψιθυριστά μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία μας. Για τα παιδιά, μια ήσυχη φωνή έχει συχνά μια ηρεμιστική επίδραση, επομένως μπορείτε να μεταβείτε στον ψιθύρισμα για να μειώσετε απλώς το άγχος του παιδιού.
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά: Αφήστε το παιδί σας να ελέγξει την κατάσταση.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερες δηλώσεις «πότε-τότε» όταν μιλάτε στα παιδιά σας. Θα βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και ότι είναι το παιδί σας που ελέγχει πότε προκύπτει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Χρησιμοποιήστε επίσης αυτές τις δηλώσεις όταν θέλετε να κάνει κάποιες ενέργειες από το παιδί σας: «Όταν τελειώσετε την παρακολούθηση κινουμένων σχεδίων, πλύνετε τα πιάτα».
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά : Ελέγξτε τον αριθμό των πληροφοριών
Ο εγκέφαλος των παιδιών κάτω των 7 ετών δεν μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερες από 1 έως 2 πληροφορίες, και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να αποθηκεύσουν έως από 3 έως 5 πληροφορίες.
Γι’ αυτό είναι παράλογο να προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού σας με τη βοήθεια πολλών προτάσεων ταυτόχρονα — είναι καλύτερα να πλαισιώσετε όλα τα σημαντικά πράγματα που θέλετε να πείτε σε 1 ή 2 σύντομες φράσεις.
Οι κανόνες ασφαλείας μεταφέρονται καλύτερα σταδιακά για να μην γεμίζουν τον εγκέφαλο ενός παιδιού με πολλές συμβουλές και οδηγίες.
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά: Σκεφτείτε αν γκρινιάζετε συχνά
Εάν τα παιδιά σας συνεχίζουν να σας αγνοούν, ίσως υψώνετε τη φωνή σας πολύ συχνά όταν τους μιλάτε ή απλά γκρινιάζετε πολύ. Καλύτερα να μην κάνετε το τελευταίο για τους εξής λόγους:
Κάνει το παιδί να νιώθει ανίκανο. Τα παιδιά κατανοούν ότι χειραγωγούνται και απομακρύνονται από τους γονείς. Σε ακούν ακόμα λιγότερο. Η γκρίνια σας απλώς τους ενοχλεί. Τα παιδιά καταλαβαίνουν γρήγορα ότι χρειάζεται μόνο να περιμένουν μέχρι να τελειώσει η γκρίνια και η εργασία θα ολοκληρωθεί χωρίς τη βοήθειά τους.
Τόσο εσείς όσο και το παιδί συγκεντρώνεστε μόνο στο αρνητικό μέρος του θέματος, όχι στη λύση του. Αντί να αγανακτείτε για την εκατοστή φορά που μένουν βρώμικα πιάτα στο τραπέζι, δοκιμάστε να επαινέσετε το παιδί για τις σωστές του ενέργειες.
Εάν ζητάτε κάτι από το παιδί σας, δώστε σαφείς οδηγίες και προειδοποιήστε το για τις συνέπειες μόνο μία φορά.
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά: Εξηγήστε στα παιδιά σας πώς σας κάνει να νιώθετε η συμπεριφορά τους.
Είναι σημαντικό το παιδί να καταλάβει πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους ανθρώπους και τα ζώα που το περιβάλλουν. Δεν χρειάζεται να τους ενσταλάξετε ένα αίσθημα ενοχής, χρειάζεται μόνο να τους εξηγήσετε ότι οι πράξεις τους μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιον πόνο, θλίψη και αγανάκτηση.
Θα βοηθήσει το παιδί σας να μάθει να συμπάσχει με τους άλλους πιο γρήγορα. Πείτε στο παιδί σας πώς αισθάνεστε από τα λόγια του ή τι σας λέει η συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, «Η γκρίνια σου μου λέει ότι είσαι κουρασμένη και ήρθε η ώρα να φύγουμε από την παιδική χαρά».
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά : Ακούστε τα παιδιά σας.
Μάθετε να ακούτε προσεκτικά τον γιο ή την κόρη σας χωρίς να διακόπτετε ή να σας αποσπούν άλλα πράγματα, όπως να παρακολουθείτε μια ταινία ή να στέλνετε μηνύματα. Αυτό δημιουργεί ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Αυτό θα κάνει το παιδί να νιώσει κατανοητό και θα είναι πιο πρόθυμο να σας ακούσει ως απάντηση.
Ακόμα κι αν τους πιάσετε να κάνουν κάτι που δεν θα έπρεπε, αφήστε τους να μιλήσουν. Μάθετε πώς νιώθουν και τι τους ώθησε να το κάνουν. Μόνο μετά από αυτό μπορείτε να τους δώσετε συμβουλές σχετικά με αυτό.
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά: Κάντε τα να σκεφτούν μόνα τους.
Αντί να επαναλαμβάνετε τους κανόνες ασφαλείας στα παιδιά σας χιλιάδες φορές, όπως ότι δεν ακούνε προσεκτικά, κάντε τις αναμνήσεις τους να λειτουργήσουν.
Κάντε τους μια ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση ή πώς βλέπουν ένα συγκεκριμένο θέμα. Θα τους βοηθήσει να θυμούνται καλύτερα τους κανόνες και δεν θα μοιάζετε με παπαγάλο όταν τους υπενθυμίζετε μια χρήσιμη συμβουλή.
Ψυχολογικά κόλπα για να ακούνε τα παιδιά: Αγαπήστε τα παιδιά σας όπως είναι.
Ένας γονιός που φωνάζει στο παιδί του επειδή εκρήγνυται δημόσια ή για άλλες αταξίες του παιδιού, είναι πιθανό να έχει προβλήματα όχι με το παιδί αλλά με τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι. Νιώθουν ντροπή που κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι είναι κακός γονέας.
Για να μάθετε να αποδέχεστε τους απογόνους σας με όλες τις ατέλειές τους (που είναι η βάση της εμπιστοσύνης), ο γονέας θα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να αποδεχτεί τον εαυτό του.
Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή η συμπεριφορά του παιδιού σας απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, δεν πρέπει να αμφιβάλλετε ότι θα γίνει ένα αξιοπρεπές άτομο. Αγαπήστε τους με όλες τους τις ατέλειες. Τα παιδιά θα ακούσουν τη γνώμη σας μόνο εάν αισθάνονται σταθερά την υποστήριξή σας.
All photos via: brightside.me