Ιστορία Γ' Λυκείου - 1. Το αγροτικό ζήτημα - Ερωτήσεις σωστό-λάθος με απαντήσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ

1. Το αγροτικό ζήτημα

 

Ερωτήσεις τύπου «Σωστό – Λάθος»

 

Να προσδιορίσετε, αν το περιεχόμενο των ακόλουθων προτάσεων είναι σωστό ή όχι, γράφοντας στο τετράδιό σας την ένδειξη Σωστό ή λάθος δίπλα στον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση.

 

1.      Ο αγροτικός χώρος κυριαρχούσε παραγωγικά και οικονομικά στην ιστορία των ανθρώπινων πολιτισμών ως το 18ο αιώνα.

2.      Με τη βιομηχανική επανάσταση η κατοχή γης δεν αποτελούσε απόλυτη πηγή εξουσίας και κοινωνικού – ταξικού – κύρους.

3.      Το πρόβλημα της έγγειας ιδιοκτησίας γνώρισε τις ίδιες εντάσεις που σημειώθηκαν σε όλα τα ευρωπαϊκά και βαλκανικά κράτη.

4.      Το ζήτημα της μεγάλης ιδιοκτησίας ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από  τη διεύρυνση του ελληνικού κράτους με τα Επτάνησα, την Άρτα και τη Θεσσαλία.

5.      Τα «τσιφλίκια» της Θεσσαλίας αγοράστηκαν από πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι κατήργησαν απευθείας τον θεσμό των κολίγων.

6.      Οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 1907 έδιναν τη δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις να απαλλοτριώνουν μεγάλες ιδιοκτησίες και να τις διανέμουν στους ακτήμονες.

7.      Η εφαρμογή των νόμων του 1907 ήταν σχεδόν αδύνατη και προκλήθηκαν, έτσι, συγκρούσεις με πιο σημαντική στο χωριό Κιλελέρ (1911).

8.      Η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη αποφασίζει την ολοκλήρωση της αγροτικής μεταρρύθμισης.

9.      Η αγροτική μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων στον αγροτικό χώρο.

10.  Η αναδιανομή της γης, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε ποσοστό 42%.

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 1- Λ/ 2- Σ/ 3- Λ/ 4-Σ / 5-Λ / 6-Σ / 7-Λ / 8- Σ/ 9-Σ / 10 -Λ 



Ηρακλής Καρακόλιος

Φιλόλογος, Φροντιστής, Συγγραφέας των σχολικών βοηθημάτων "Λατινικά Β' Λυκείου, εκδόσεις ΖΗΤΗ", "Λατινικά Β-Γ Λυκείου (Τετράδιο ασκήσεων αυτοαξιολόγησης), εκδόσεις 24 γράμματα", "Λατινικά Γ' Λυκείου - Όλη η ύλη των Λατινικών μέσα από 420+ ασκήσεις με τις απαντήσεις (α' και β' τεύχος), εκδόσεις 24 γράμματα", "Συμμετέχοντας στη... σύν"ταξη", για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, εκδόσεις 24 γράμματα" και "«Τεστ»άροντας τις γνώσεις μας στη… Γλώσσα ΣΤ΄ Δημοτικού, εκδόσεις 24γράμματα".


Περισσότερο υλικό για το Λύκειο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)