«Ακόμα κι ένας άπειρος ιατροδικαστής που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, εάν διαβάσει την ιατροδικαστική εξέταση θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο», λέει στο CNN Greece, o ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για τον θάνατο της Ίριδας. Και στην περίπτωση της Μαλένας, υποστηρίζει ότι «τα ευρήματα είναι πολλά και δείχνουν ασφυκτικό θάνατο».
Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα μέσα σε τρία χρόνια -μια υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο.
Η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, βρίσκεται κατηγορούμενη για τον τελευταίο θάνατο, δηλαδή της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Μετά την ανάκτηση του τάμπλετ από τον τάφο της μικρής Τζωρτζίνας (9/4) όπως διέταξε η αρμόδια ανακρίτρια προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για τυχόν νέα ευρήματα γύρω από την διαδρομή της κεταμίνης, αλλά και άλλων σημαντικών στοιχείων που θα ρίξουν περαιτέρω φως στην υπόθεση, οι έρευνες πια εστιάζονται και στον προγενέστερο θάνατο των άλλων δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας.
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο CNN Greece, κάνει λόγο και στις δύο περιπτώσεις, για «ασφυκτικό θάνατο» και «εγκληματική ενέργεια» δηλαδή στους θανάτους της Μαλένας και Ίριδας. Όπως λέει ο ίδιος, οι θάνατοι των παιδιών «αποδεικνύονται επιστημονικά από τα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι».
Σχετικά με τον τεχνικό σύμβουλο που αναζητεί η πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου καθώς όπως είπε και ο δικηγόρος της έχει δοθεί «σαφής εντολή να απευθυνθούμε σε ιατρικές πηγές για να βρεθεί το πού βρέθηκε η κεταμίνη και για το λόγο αυτό», έκανε γνωστό πως αναζητείται τεχνικός σύμβουλος, αφού «μόνο ιατρικές πηγές μπορούν να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της», ο κ. Λέων σχολιάζει: «Είναι ένα δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου ειδικά όταν για τα θέματα τα οποία κατηγορείται έχουν επιστημονικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν παρά μόνο από ειδικούς.
»Το θέμα είναι ότι προς το παρόν υπάρχει η εγκληματική ενέργεια και ανάγκη εκτίμησης από την πλευρά του τεχνικού συμβούλου για έναν θάνατο. Κατά την άποψή μου, οι συνήγοροι της κατηγορουμένης θα πρέπει να αναμένουν και τα αποτελέσματα και των άλλων δυο θανάτων έτσι ώστε ο τεχνικός σύμβουλος να είναι πραγματικά χρήσιμος στην προκειμένη υπόθεση και να έχει ολοκληρωμένη άποψη για το τι έχει συμβεί. Ειδικά στην επιστήμη θα πρέπει να έχουμε όλα τα δεδομένα υπόψη μας για να εκφέρουμε ασφαλή συμπεράσματα».
Μαλένα: Κακώσεις, τοξικολογικές και εκδορές δείχνουν ασφυκτικό θάνατο
Στην περίπτωση της Μαλένας, οι ειδικοί στηρίζονται στα ιστολογικά ευρήματα, τις τοξικολογικές εξετάσεις και όσα έχει καταγράψει ο ιατροδικαστής. «Έχουμε το ευτύχημα να έχουμε μία πλήρη ιστολογική εξέταση από έναν υψηλού κύρους, καθηγητή της Ανατομικής Παθολογικής, και επιπλέον έχουμε τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες έγιναν από το ίδιο εργαστήριο με την ίδια μεθοδολογία που έγινε για το τρίτο παιδί. Άρα, οι τοξικολογικές εξετάσεις που ανέδειξαν την κεταμίνη, εδώ, μας επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει η χρήση ουσιών», λέει ο ίδιος και προσθέτει:
«Τα ευρήματα στους πνεύμονες και στο ήπαρ, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και οι βλάβες που έχουμε, δηλαδή οι κακώσεις, όπως για παράδειγμα αυτές στη ράχη της ρινός του τύπου των εκδορών (νυχιές) παραπέμπουν σε ασφυκτικό θάνατο. Οι εκδορές στη μύτη συνάδουν με την απόφραξη των αεροφόρων οδών».
Το γεγονός ότι στην τριμερής επιτροπή είναι επικεφαλής ένας εμπειρότατος ιατροδικαστής είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει σαφής συμπεράσματα, προσθέτει ο κ. Λέων.
Θάνατος Ίριδας: «Μίλησαν» το πανάκι με αίμα και οι πνεύμονες
Στο δεύτερο παιδί, «κάθε εύρημα που έχουμε σε κάθε όργανο, είναι ο ορισμός του ασφυκτικού θανάτου», λέει ο κ. Λέων.
«Ένας άπειρος ιατροδικαστής που είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα και διαβάζει το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης θα αντιληφθεί αμέσως ότι πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο και προφανώς για εγκληματική ενέργεια» εξηγεί ο ίδιος.
Τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα είναι στους πνεύμονες, λέει ο ιατροδικαστής και αναφέρει μερικά χαρακτηριστικά:
«Για παράδειγμα, είναι η έντονη πνευμονική συμφόρηση, το έντονο πνευμονικό οίδημα αλλά και οι ασφυκτικές κηλίδες που υπάρχουν στους πνεύμονες είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό. Ακόμη, οι αλλοιώσεις στον εγκέφαλο λόγω έλλειψης οξυγόνου και τα τραύματα στην στοματική κοιλότητα πρέπει να εξεταστούν σε συνδυασμό με το πανάκι που βρέθηκε και ήταν ποτισμένο στο αίμα», λέει ο κ. Λέων και προσθέτει ότι:
«Εφόσον το παιδί αιμορραγούσε το πανάκι με αίμα, βρισκόταν εντός της στοματικής κοιλότητας».