ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

3/4/22

Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

 


Πάσχα με πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες και τεστ - Χαλάρωση από τον Μάιο

Οι αλλαγές στην ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και του πιστοποιητικού νόσησης θα μπουν τις επόμενες ημέρες στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να εισηγηθεί την επέκταση της διάρκειας των πιστοποιητικών, σε συνέχεια των συστάσεων της Κομισιόν.

Όπως είπε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πλέον η ισχύς για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πάει στο 9μηνο και αντίστοιχα για το πιστοποιητικό νόσησης θα διαμορφωθεί στο 6μηνο.

Διευκρίνισε όμως ότι δεν θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι να μην χρειάζεται η επίδειξή του για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες.

Προσδιόρισε αυτή την αλλαγή τον μήνα Μάιο και δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να μην προκαταβάλει τις αποφάσεις της επιτροπής.

Διάρκεια πιστοποιητικού νόσησης

Υπενθυμίζεται ότι το ΦΕΚ που είχε εκδοθεί στις 19 Φεβρουαρίου του 2022 ανέφερε για το πιστοποιητικό νόσησης:

«Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν έως και τις 4.12.2021 διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες ανεξαρτήτως του εάν αυτά εκδόθηκαν κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).»

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Εννοείται ότι όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου το πιστοποιητικό τους δεν λήγει ωστόσο, όσοι έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν περάσει 7 μήνες λήγει το πιστοποιητικό τους και θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Για την αποκλιμάκωση των μέτρων

Αναφορικά με το σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων από την κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αναμένεται να προχωρήσει τα εξής, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη:

  • Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης των μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο, κατά τους θερινούς μήνες, να μη χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.
  • Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν και διάφορες διαρροές, διευκρινίζω ότι αφού ολοκληρωθεί άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα, αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.
  • Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα.
  • Δεν θα ήθελα να πω ημερομηνίες, περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
  • Το πιο πιθανό είναι το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο. Αυτό είναι το πιο πιθανό.
  • Δεν θυσιάζεται το Πάσχα. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί. Δηλαδή για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
  • Η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας.

Τα σενάρια του Φθινοπώρου

Χθες στην ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την τέταρτη δόση εμβολίου, απάντησε:

“Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες. Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό”.

Έτσι, αν τελικά η τέταρτη δόση γίνει υποχρεωτική τότε εννοείται ότι όλοι όσοι έχουν κάνει μόνο τις τρεις δόσεις θα θεωρούνται και αυτοί με τη σειρά τους… ανεμβολίαστοι.

Περισσότερες ειδήσεις εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2022 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger