Αυτές είναι οι 10 απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει κάθε γονιός να διδάξει το παιδί του, πριν φτάσει στα 13.
Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικιακή φάση. Έτσι είναι απαραίτητο οι γονείς να έχουν προετοιμάσει το παιδί τους, έτσι ώστε στην εφηβεία να έχουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες που θα βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμόζονται και να κάνουν φιλίες.
Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα καταφέρουν να προσαρμόζονται εύκολα σε καταστάσεις, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να διευθετούν ζητήματα που αφορούν τους φίλους, τις σχέσεις και το σχολείο τους. Άλλωστε κάθε παιδί πρέπει από μικρό να έχει μερικές βασικές δεξιότητες.
Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτές τις δεξιότητες. Ένα χρήσιμο και απαραίτητο άρθρο αν θέλουμε το έφηβο παιδί μας να είναι ανεξάρτητο, δυναμικό και φυσικά να ξέρει να ελίσσεται. Διαβάστε παρακάτω:
Πρέπει να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τους άλλους
Είναι σημαντικό ένα παιδί να ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό του πριν πάει στο Γυμνάσιο αν αναλογιστούμε ότι δυστυχώς ο κόσμος που ζούμε είναι μία ζούγκλα ακόμη και για τα παιδιά. Δυστυχώς συνομήλικοι που δεν μεγαλώνουν με σωστούς γονείς, πιθανόν να ξεσπάσουν ή να προσπαθήσουν να ξεσπάσουν στο παιδί σας.
Έτσι το παιδί θα πρέπει να ξέρει να ορθώνει ανάστημα και να υπερασπίζεται τον εαυτό του όχι μόνο σε συμμαθητές που μπορεί να το πειράξουν αλλά και σε καθηγητές που μπορεί να το αδικήσουν ή και σε μεγάλους που μπορεί να το πλησιάσουν με επικίνδυνους σκοπούς.
Πολύ σημαντικό όμως είναι να το μάθουμε να έχει ενσυναίσθηση. Με λίγα λόγια θα πρέπει να μάθουμε στο παιδί να μην κλείνει τα μάτια και να μην αδιαφορεί μπροστά στην αδικία. Γιατί όταν είμαστε όλοι μαζί η αδικία χάνει έδαφος.
Το παιδί λοιπόν θα πρέπει να υπερασπίζεται τον συμμαθητή που πέφτει θύμα bullying στο σχολείο και είναι αδύναμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Τον φίλο του που κάποιος καθηγητής τον αδίκησε. Την φίλη του, που κάποιος περαστικός την παρενόχλησε.
Μπορεί να θεωρούμε ότι η ηλικία των 13 είναι μικρή για να ξέρει ένα παιδί όλα αυτά, όμως δυστυχώς ο κόσμος που ζούμε επιβάλλει να ξέρεις αυτές τις δεξιότητες. Έτσι ελπίζουμε πως θα έχουμε λιγότερους Γιακουμάκηδες.
Να επιλύει τις διαφωνίες του φιλικά
Πολλά παιδιά στην εφηβεία δεν μπορούν να ελέγξουν τα νεύρα τους. Φυσικά και το δικό σας παιδί θα έρθει αντιμέτωπο με κάτι τέτοιο. Αν όμως από την παιδική ηλικία μάθετε στο παιδί σας να λύνει τις διαφωνίες του με φιλικές διαθέσεις και με συζήτηση, τα ξεσπάσματα θυμού θα είναι λιγότερα.
Επίσης το παιδί θα κάνει με αυτόν τον τρόπο πιο εύκολα φιλίες. Θα μάθει να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που το αξίζουν με ευγένεια και δεν θα τσακώνεται με το παραμικρό.
Να είναι υπεύθυνο
Η υπευθυνότητα είναι μία δεξιότητα που θα του φανεί πολύτιμη και στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή του. Το παιδί θα πρέπει να ξέρει πως πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του είτε αυτές οι υποχρεώσεις είναι σχολικές, είτε φιλικές, είτε συναισθηματικές.
Με λίγα λόγια το παιδί θα πρέπει να ξέρει πως τις εργασίες του πρέπει να τις πηγαίνει στον καθηγητή την ημέρα που ο καθηγητής τις ζήτησε. Πρέπει να ξέρει πως όταν έχουμε ραντεβού με έναν άνθρωπο δεν του το ακυρώνουμε τελευταία στιγμή εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος.
Όλα αυτά θα κάνουν ένα παιδί υπεύθυνο. Αυτό για να το μάθει θα πρέπει οι γονείς πρώτα από όλα να είναι υπεύθυνοι και όταν το παιδί δείξει ανευθυνότητα σε σημαντικά ζητήματα για παραπάνω από δύο φορές, να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του, με κάποιον όρο που θα θέσουν οι γονείς. Για παράδειγμα, δεν θα παίζει με το τάμπλετ για μία εβδομάδα.
Να μάθει να δουλεύει ομαδικά
Στο Γυμνάσιο υπάρχουν μαθήματα όπως η Γυμναστική και η Τεχνολογία που επιβάλλουν στα παιδιά την ομαδικότητα. Επίσης θα του δοθούν εργασίες τόσο σαν έφηβος όσο και σαν φοιτητής που θα πρέπει να γίνουν ομαδικά.
Έτσι το να ξέρει ένα παιδί τι εστί ομαδικότητα και να είναι σε θέση να συνεργάζεται χωρίς να νοιάζεται συνεχώς να βγαίνει μόνο εκείνο πρώτο είναι πολύ σημαντικό στην σχολική του πρόοδο. Επίσης, η ομαδικότητα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο.
Σε ένα σχολείο που το μόνο που μαθαίνει στα παιδιά είναι η ανταγωνιστικότητα και το κυνήγι του βαθμού και σε μία κοινωνία που τους λέει πως για να πετύχουν και να βγάζουν πολλά λεφτά πρέπει να πατήσουν επί πτωμάτων και να ξεχάσουν αξίες, εσείς θα είστε αυτοί που θα του μάθετε την αλληλεγγύη.
Που θα του μάθετε ότι δεν πρέπει να ρουφιανεύει συναδέλφους για να πάρει την προαγωγή. Που θα του μάθετε ότι δεν είναι πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός ανθρώπου το γεγονός ότι δεν έγινε διευθυντής. Που θα του μάθετε ότι δεν έχει σημασία που η κολλητή του πήρε 18 κι αυτός 16.
Να απολογείται και να συγχωρεί
Είναι σημαντικό για έναν άνθρωπο να ξέρει να απολογείται και να συγχωρεί. Είναι σημαντικό να ξέρει να ζητάει συγγνώμη όταν κάνει κάτι λάθος και να μην προσπαθεί συνεχώς να βγαίνει από πάνω. Και αυτό δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα, αλλά κάτι που κληρονομείται από το σπίτι. Επίσης είναι σημαντικό να συγχωρεί αν θέλει να το συγχωρούν.
Να μάθει να ακούει και να δείχνει αλληλεγγύη
Μπορεί η κοινωνία μας να είναι μία ζούγκλα αλλά αν θέλουμε να έρθει η αλλαγή θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς, διότι εμείς αποτελούμε την κοινωνία. Έτσι θα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να δείχνει αλληλεγγύη. Να στηρίζει τους φίλους και τους γνωστούς του όταν το έχουν ανάγκη. Να έχει ενσυναίσθηση και να νοιάζεται για τον διπλανό του.
Πως να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του
Όπως αναφέραμε στη εφηβεία είναι από τις πιο δύσκολες ηλικιακές φάσεις στην ζωή ενός παιδιού, με τις ορμόνες να κάνουν πάρτι και να προκαλούν καταθλίψεις και εκρήξεις θυμού στα παιδιά.
Έχοντας αυτό στο μυαλό μας θεωρούμε πως αν από την παιδική του ηλικία μάθει να διαχειρίζεται τα αρνητικά του συναισθήματα, στην εφηβεία θα του είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσει δυσάρεστα συναισθήματα που δεν μπορεί να αποφύγει.
Να αποδέχεται την απογοήτευση
Φυσικά στην εφηβεία θα έρθουν και οι πρώτες απογοητεύσεις. Μπορεί να χάσει σε κάποιον αγώνα, μπορεί να το προδώσει ένας φίλος, μπορεί να το απορρίψει το άλλο παιδί στο σχολείο που του άρεσε. Τέτοιες απογοητεύσεις θα πρέπει να μάθει να τις διαχειρίζεται από μικρό.
Έτσι όταν σας δίνεται η ευκαιρία, πείτε στο παιδί ότι είναι εντάξει να χάνουμε, ότι κάθε άνθρωπος που δεν είναι στην ζωή μας, δίνει την θέση του σε κάποιον άλλον που μας αξίζει περισσότερο και να του πείτε, ότι όλα είναι εμπειρίες και ότι ακόμη και όταν πέφτουμε κάτω μαθαίνουμε να σηκωνόμαστε.
Να είναι αισιόδοξο και να αγαπάει τον εαυτό του
Στην εφηβεία κάθε παιδί αμφισβητεί τα πάντα. Αμφισβητεί τους γονείς του, τον χαρακτήρα του, το πόσο όμορφο είναι, το πόσο το αγαπάνε οι φίλοι του κλπ. Το να μάθετε στο παιδί σας από μικρή ηλικία να αγαπάει τον εαυτό του και το σώμα του και να βλέπει την ζωή με αισιοδοξία θα του το κάνετε πιο εύκολο όταν έρθουν οι πρώτες ανασφάλειες.
Να διαχειρίζεται τον χρόνο του
Αντί να ξυπνάτε το παιδί κάθε πρωί για να πάει σχολείο, βάλτε του ξυπνητήρι. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να διαχειρίζεται τον χρόνο του. Θα μάθει πως είναι σωστό να κοιμάται νωρίς για να ξυπνάει νωρίς. Επίσης στο Γυμνάσιο δε θα χρειάζεται να τρέχετε σαν την τρελή και να φωνάζετε “ξύπνα”.
Το παιδί θα έχει μάθει ήδη να ξυπνάει μόνο του κι έτσι αν κάποια στιγμή σας πάρει ο ύπνος ή δεν είστε σπίτι, το παιδί δε θα χάσει το σχολείο με την δικαιολογία ότι δεν το ξυπνήσατε και δεν έδωσε σημασία στο ξυπνητήρι.
All photos via: brightside.me