Θα αλλάξει η πανελλαδική εξέταση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών; Θα παραμείνει μία η ερώτηση για το λογοτεχνικό κείμενο ή θα προστεθούν κι άλλες; Εκκρεμεί η αποσαφήνιση από το Υπουργείο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0









Η σχολική χρονιά 2021-22 έφτασε, σχεδόν, στο τέλος της και πολλοί μαθητές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους στη Β Λυκείου, ξεκινούν αυτές τις μέρες την προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές του 2023.

Πέρα από την ανακοίνωση της ύλης των μαθημάτων που θα εξεταστούν πανελλαδικά οι μαθητές την επόμενη χρονιά, εκκρεμεί από το Υπουργείο και η αποσαφήνιση σχετικά με τη δομή της εξέτασης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Στις εξετάσεις του 2020 εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις Πανελλήνιες του Γενικού Λυκείου, η νέα δομή στην εξέταση της Ν. Γλώσσας και η οποία διατηρείται μέχρι και τις εξετάσεις του 2022. Συγκεκριμένα, η εξέταση περιλαμβάνει, επιπλέον, βασικά σημεία από τη θεωρία της Λογοτεχνίας. Στους μαθητές δίνονται, λοιπόν, ένα λογοτεχνικό κείμενο και ένα ή δύο μη λογοτεχνικά. Υπάρχει μία μόνο ερώτηση που συνδέεται με το λογοτεχνικό κείμενο και αφορά σε 15 μονάδες. Οι υπόλοιπες 85 σχετίζονται με το ή τα μη λογοτεχνικά κείμενα και κατανέμονται ως εξής: 15 μονάδες στην περίληψη, 40 μονάδες στις ασκήσεις και 30 μονάδες στην έκθεση. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνεται το πανελλαδικό διαγώνισμα του εμπλουτισμένου μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας από το 20 έως και το 22, δηλαδή φέτος.

Σε μία προσπάθεια να έρθουν οι μαθητές, κατά την εισαγωγή τους στο Λύκειο, σε επαφή με το παραπάνω «υβριδικό» μοντέλο εξέτασης, για πρώτη φορά φέτος, συνεξετάστηκαν τα δύο μαθήματα σε μία ενιαία μορφή τρίωρης εξέτασης, στις προαγωγικές εξετάσεις της Α και Β Λυκείου. Όμως, σε αυτή τη νέα εξεταστική δομή για τις δύο πρώτες λυκειακές τάξεις, η κατανομή των 100 μονάδων είναι διαφορετική σε σχέση με την πανελλαδική εξέταση του μαθήματος στη Γ Λυκείου, την οποία περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Η βασική διαφορά έγκειται στην ύπαρξη δύο ερωτημάτων που σχετίζονται με το λογοτεχνικό κείμενο και βαθμολογούνται συνολικά με 35 μονάδες. Οι υπόλοιπες 65 σχετίζονται με το μη λογοτεχνικό κείμενο και κατανέμονται ως εξής: 10 μονάδες στην περίληψη, 25 μονάδες στις ασκήσεις και 30 μονάδες στην έκθεση.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί, πλέον, από το Υπουργείο, είναι αν στις Πανελλαδικές του 2023 θα εφαρμοστεί αυτή η νέα δομή εξέτασης και νέα κατανομή των μονάδων, η οποία αποδίδει 35 μονάδες στη θεωρία της Λογοτεχνίας και 65 στη Ν. Γλώσσα. Αυτή η ενδεχόμενη υιοθέτηση της νέας δομής και στη Γ Λυκείου, θα ήταν απόλυτα συνεπής με το πρόγραμμα σπουδών των τάξεων Α και Β. Αναμένοντας τη σχετική διευκρίνιση….

 

Μανιάτης Γεώργιος

Μαθηματικός – Υπεύθυνος Σπουδών

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)