Μηχανογραφικό 2022: 13 τμήματα ΑΕΙ που δεν είναι αυτό που νομίζετε

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 









Η Στέλλα Ραλλιά και η Ελένη Αλπανίδου, σύμβουλοι της εταιρείας Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, σημειώνουν ότι «πολλές φορές ο τίτλος μιας σχολής δεν φανερώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει στους αποφοίτους της, ενώ κάποιες φορές σχολές με το ίδιο όνομα μπορεί να οδηγούν σε διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα».

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που παρουσιάζονται στην έκδοση «Πάμε Πανεπιστήμιο 2022» και την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-pamepanepistimio.gr της Orientum:

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας, Πολιτισμού και Παρευξείνιων  χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου, όπως και οι απόφοιτοι του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο.

• Οι απόφοιτοι στο Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν, αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχου είτε αισθητικής και κοσμητολογίας είτε ακτινολογίας ακτινοθεραπείας είτε ιατρικών εργαστηρίων είτε οδοντικής τεχνολογίας είτε οπτικής και οπτομετρίας. Αντίθετα από το τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος οι απόφοιτοι αποκτούν τα επαγγελματικά  δικαιώματα  του πτυχιούχου ιατρικών εργαστηρίων.

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του βιολόγου, ενώ από το τμήμα Βιοτεχνολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας του γεωπόνου.

• Από τα τμήματα  Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά και Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι απόφοιτοι αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου, καθώς και από το τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου εάν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα οικονομικής κατεύθυνσης.

• Από το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και  Κοινωνικής Εργασίας Παν. Πατρών οι απόφοιτοι αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του δασκάλου ή του κοινωνικού λειτουργού, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν. 

• Το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Παν. Μακεδονίας  εντάσσει τους αποφοίτους του στην κατηγορία ΠΕ 71 Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αν επιλέξουν την κατεύθυνση Εκπαίδευση Ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αντίθετα το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Παν. Πελοποννήσου δεν έχει αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

• Από τα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας οι απόφοιτοι αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα κοινωνικού λειτουργού, ενώ από τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής του κοινωνιολόγου.

• Τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Παν. Δυτικής Αττικής, με έδρα την Αθήνα δεν έχουν προς το παρόν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Πατρών και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Παν. Πελοποννήσου, με έδρα την Πάτρα.

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειου Θράκης εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ οι απόφοιτοι του αντίστοιχου τμήματος του Διεθνούς Παν. Ελλάδος προς το παρόν όχι. 

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Παν. Αθήνας αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, ωστόσο ανάλογα τον αριθμό των οικονομικών μαθημάτων, μπορούν να εγγραφούν και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως οικονομολόγοι. 

• Οι απόφοιτοι του τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (πρώην Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας) εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως οικονομολόγοι.

• Οι απόφοιτοι των δύο τμημάτων Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Παν. Μακεδονίας, καθώς και των δύο τμημάτων Πληροφορικής του Οικονομικού Παν. Αθηνών και του Παν. Πειραιά, εκτός από την ένταξή τους στον κλάδο ΠΕ 86 καθηγητών Πληροφορικής, εγγράφονται και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως οικονομολόγοι.

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)