Η συνταγή για τα σουηδικά κεφτεδάκια και τη σάλτσα που τα συνοδεύει:
Υλικά για 4 άτομα
Για τα κεφτεδάκια:
500γρ. μοσχαρίσιο κιμά
250γρ. χοιρινό κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
100γρ. γαλέττα
1 αβγό
5 κουτ. σούπας γάλα πλήρες
αλάτι, πιπέρι
Για την σάλτσα:
40γρ. βούτυρο
40γρ. αλεύρι
150ml ζωμό λαχανικών
150ml ζωμό βοδινού
150ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. γλυκού σόγια σως
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τους κιμάδες. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη γαλέττα, το αβγό και ζυμώνετε καλά. Ρίχνετε τέλος το γάλα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Φτιάχνετε μικρά κεφτεδάκια, τα βάζετε σε πιατέλα και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μεταφέρετε τα κεφτεδάκια σε πυρίμαχο σκεύος, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τους ζωμούς και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος, τη σόγια σως, τη μουστάρδα, ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Όταν θέλετε να σερβίρετε, βάζετε κεφτεδάκια σε πιάτα, συνοδεύετε με πατάτες και γαρνίρετε με την κρεμώδη σάλτσα.