10 λάθη που κάνετε στο σπίτι και βλάπτουν την υγεία σας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0








Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες αφιερώνουν 3 φορές περισσότερο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού από τους άνδρες. Κατά κανόνα, μαγειρεύουν φαγητό, φροντίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και, φυσικά, ασχολούνται με την καθαριότητα του σπιτιού! Ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι πράγματι ευχάριστο στα μάτια μας, αλλά μόνο μέχρι τη στιγμή που καταλάβουμε ότι κατά τη διαδικασία καθαρισμού και φροντίδας του σπιτιού μας, κάνουμε λάθη που μπορούν να βλάψουν όχι μόνο τα αντικείμενα γύρω μας αλλά και τον εαυτό μας. Θα σας παρουσιάσω 10 λάθη στην καθαριότητα που βλάπτουν το σπίτι και την υγεία μας!

Χρήση απλής σκούπας αντί για ηλεκτρική σκούπα

Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να σκουπίσετε τη βρωμιά και τα σκουπίδια από το πάτωμα με μια σκούπα, παρά να το καθαρίσετε με ηλεκτρική σκούπα. Αλλά το θέμα είναι ότι μία στεγνή σκούπα δεν συλλέγει σκόνη και βρωμιά, αλλά τα σηκώνει όλα στον αέρα και τα απλώνει σε όλο το δωμάτιο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια σκούπα μόνο στην περίπτωση που πρέπει να μαζέψετε γρήγορα κάποιες τροφές που έχουν πέσει στο πάτωμα όπως το αλεύρι. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε σφουγγαρίστρα ή ηλεκτρική σκούπα. Κατά κανόνα, οι σύγχρονες σφουγγαρίστρες είναι πολύ πιο βολικές στο χειρισμό από τις παλιές. Γι’ αυτό το σφουγγάρισμα της βρωμιάς από το δάπεδο δεν είναι πλέον τόσο δύσκολη υπόθεση όσο παλιά.

Ρίχνετε λίπη και λάδια στην αποχέτευση ή στην τουαλέτα

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να πετάμε κάποια προϊόντα στην τουαλέτα όπως χαρτί, προϊόντα γυναικείας περιποίησης ή άλλα μεγάλα αντικείμενα στην τουαλέτα. Αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουμε ότι άλλα μικρότερα πράγματα, όπως τα λίπη και τα λάδια, δεν πρέπει να φτάνουν στους σωλήνες αποχέτευσης. Ενώ μπορεί εύκολα να ξεπλυθεί με ζεστό νερό και σαπούνι από το νεροχύτη και να στραγγιστεί σε ένα σωλήνα, μόλις το λίπος φτάσει στο κρύο μέρος του σωλήνα, θα κατακάθεται στα τοιχώματά του, θα συσσωρευτεί και θα οδηγήσει σε απόφραξη και μια δυσάρεστη μυρωδιά. Για να μην δημιουργήσετε μια κατάσταση όπου θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε χημικά απορρυπαντικά ή να καλέσετε έναν υδραυλικό, προσπαθήστε να αποφύγετε να βάλετε λάθος επιβλαβή πράγματα στους σωλήνες αποχέτευσης. Τα υπολείμματα του λίπους και του λαδιού μπορούν να τοποθετηθούν σε μια αδιάβροχη σακούλα και να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Δεν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα

Η ταπετσαρία σε ένα διαμέρισμα μπορεί να υγρανθεί και να μουχλιάσει εάν υπάρχει σταθερά υψηλή υγρασία. Επιπλέον, τα χαλιά, το παρκέ και το laminate επηρεάζονται επίσης από την υγρασία. Σε επίπεδο υγρασίας άνω του 55%, το δάπεδο γίνεται υγρό, μπορεί να διογκωθεί και να παραμορφωθεί και να αρχίσει να τρίζει. Αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η έλλειψη υγρασίας είναι επίσης επιβλαβής για το σώμα και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών — από αλλεργίες και ξηροφθαλμία έως βρογχίτιδα. Για να φροντίσετε την υγεία σας, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε αφυγραντήρα. Εστιάστε στο πώς νιώθετε και υγραίνετε τον αέρα πιο συχνά. Ένα συνηθισμένο μπουκάλι ψεκασμού μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό.

Καθαρισμός τουαλέτας και νιπτήρα χωρίς γάντια

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε ισχυρά χημικά (διάφορα απολυμαντικά και αντιβακτηριακά απορρυπαντικά) για το πλύσιμο της τουαλέτας και του νιπτήρα. Αλλά λίγοι χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα με προστασία όπως γάντια και μάσκες. Σε επαφή με το δέρμα, οι δραστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, ακόμη και χημικό έγκαυμα. Η εισπνοή ατμών είναι επίσης επικίνδυνη: οι ίδιοι οι κατασκευαστές συνιστούν τη χρήση αυτών των προϊόντων μόνο σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Φύτευση μεγάλων δέντρων κοντά στο σπίτι

Είναι ωραίο να βλέπεις ανθισμένα τριαντάφυλλα ή να μυρίζεις έναν αρωματικό θάμνο κοντά στα παράθυρά σου. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν τη φύτευση μεγάλων δέντρων και θάμνων κοντά στο σπίτι γιατί οι ρίζες τους μπορεί να καταστρέψουν τα θεμέλια, ενώ το τακτικό πότισμα μπορεί να χαλάσει την πρόσοψη. Για να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον, βεβαιωθείτε ότι οι φυτεύσεις κοντά στο σπίτι πληρούν τα πρότυπα: πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 6 μέτρα από τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού μέχρι τον κορμό του δέντρου (και τουλάχιστον 3 μέτρα από τους θάμνους).

Αφήνετε τα παράθυρα συνεχώς ανοιχτά

Από τη μια πλευρά, εκείνοι των οποίων τα παράθυρα βλέπουν στον ήλιο είναι τυχεροί επειδή έχουν περισσότερο φως στο σπίτι τους. Από την άλλη πλευρά, η επιθυμία να επιτρέψετε τις ακτίνες του ήλιου να μπουν στο σπίτι σας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα! Και όλα αυτά επειδή το γυαλί εμποδίζει σχεδόν πλήρως τις υπεριώδεις ακτίνες Β, αλλά αφήνει τις ακτίνες τύπου Α. Αυτές είναι οι ακτίνες που προκαλούν φωτογήρανση του δέρματος και κάνουν τα έπιπλα να χάνουν το χρώμα τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακτίνες του ήλιου σκοτώνουν ορισμένα βακτήρια και μας φέρνουν σε καλή διάθεση, κάτι που δεν είναι λιγότερο σημαντικό.

Πλένετε τα χαλιά πολύ συχνά

Ένα καθαρό χαλί είναι το καμάρι κάθε νοικοκυράς. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο χρόνο και ενέργεια ξοδεύεται για την αφαίρεση λεκέδων και τον καθαρισμό ενός χαλιού. Το θέμα όμως είναι ότι το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να βλάψει το χαλί, ειδικά τα χαλιά που είναι κατασκευασμένα από τεχνητά υλικά και δεν κοστίζουν πολύ. Το χαλί μπορεί να αρχίσει να υγραίνεται, τα χρώματά του θα ξεθωριάσουν λόγω της επιπλέον υγρασίας και όλο αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση του. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του χαλιού, μην το βρέχετε πολύ συχνά και να καθαρίζετε την επιφάνεια με τον σωστό τρόπο: καθαρίστε το χαλί με ηλεκτρική σκούπα περίπου 2 φορές την εβδομάδα και πλύνετε το τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Κλείνετε την πόρτα του πλυντηρίου

Συχνά, δεν υπάρχει πολύς χώρος στο μπάνιο όπου είναι εγκατεστημένο το πλυντήριο συνήθως, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι κρατούν την πόρτα του κλειστή. Ωστόσο, όταν η πόρτα είναι κλειστή, το νερό μέσα στο πλυντήριο δεν θα στεγνώσει. Ακόμα χειρότερα, η αυξημένη υγρασία είναι το ιδανικό μέρος για την αναπαραγωγή βακτηρίων και μούχλας. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να κρατάτε την πόρτα για λίγη ώρα ανοιχτή όταν το πλυντήριο δεν λειτουργεί.

Λανθασμένη αποθήκευση οξυζενέ

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο συμβουλές καθαριότητας όπου το οξυζενέ χρησιμοποιείται ως γενικός παράγοντας για τον καθαρισμό του σπιτιού, ξεκινώντας από τη κουζίνα μέχρι και τους τοίχους. Αλλά το θέμα είναι ότι το οξυζενέ γίνεται άχρηστο εάν αποθηκευτεί λανθασμένα: μπορεί να αποσυντεθεί όταν εκτεθεί στο φως. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να αγοράσετε ένα μπουκάλι από αδιαφανές πλαστικό ή να αποθηκεύσετε το προϊόν σε δροσερό σκοτεινό μέρος: μόνο τότε θα διατηρήσει τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα για τον καθαρισμό των οικιακών επιφανειών.

Πάρα πολλά φυτά στην κρεβατοκάμαρα

Το υπνοδωμάτιο είναι το πιο άνετο μέρος στο σπίτι σας. Αλλά όταν αυτό το δωμάτιο στερείται άνεσης, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε διάφορα κόλπα για να το πετύχουμε: αγοράζουμε περισσότερα λουλούδια και αναμνηστικά, ελπίζοντας ότι το έντονο άρωμα και οι φωτεινές λεπτομέρειες θα αλλάξουν τη διάθεσή μας και ότι θα νιώθουμε πιο άνετα σε αυτό το δωμάτιο. Πράγματι, τα φυτά βελτιώνουν το μικροκλίμα στο σπίτι και δημιουργούν άνεση, αλλά όχι όταν ανθίζουν. Η έντονη μυρωδιά των ανθοφόρων φυτών και το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους ή απλώς να σας ενοχλήσουν. Αν δεν ενοχλείστε από τη μυρωδιά των λουλουδιών, αυτό είναι υπέροχο, αλλά αν το άρωμά τους επηρεάζει τον ύπνο σας, θα πρέπει να μεταφέρετε τα λουλούδια σε άλλο μέρος.

Πολλά αναμνηστικά στο σπίτι

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι όσο περισσότερα πράγματα αποθηκεύουν στο σπίτι, τόσο περισσότερο καθάρισμα θα πρέπει να κάνουν. Όλα αυτά τα αναμνηστικά είναι τέλειοι «μαγνήτες» για τη σκόνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Περισσότερα θέματα για το σπίτι εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)