10 απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια στο σπίτι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση του σπιτιού είναι πολύ σημαντικός για να διασφαλίσει ότι το σπίτι είναι ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον για να ζήσετε. Για να διασφαλίσετε ότι το σπίτι σας έχει απαλλαγεί από στοιχεία που προκαλούν ασθένειες, είναι σημαντικό να καθαρίζετε σωστά το σπίτι. Θα σας παρουσιάσω 10 απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε από τα μικρόβια στο σπίτι!

Απολύμανση σπιτιού

Ορισμένοι χώρου του σπιτιού μας αποτελούν εστία για τα μικρόβια και το απλό σαπουνόνερο δεν αρκεί για να τα αντιμετωπίσει. Οι επιφάνειες του μπάνιου και οι πάγκοι της κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται με κάτι περισσότερο από απορρυπαντικό. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό με βάση τη χλωρίνη για να απολυμάνετε αυτές τις περιοχές. Η χλωρίνη σκοτώνει τους μικροοργανισμούς προσβάλλοντας τις πρωτεΐνες από τις οποίες είναι κατασκευασμένοι και τους σκοτώνει. Ωστόσο, ο καθαρισμός με χλωρίνη μπορεί να είναι επικίνδυνος, γι’ αυτό φροντίστε να φοράτε μάσκες και γάντια. Επίσης οι μαρμάρινες επιφάνειες δεν πρέπει να καθαρίζονται με χλωρίνη.

Καθαρίζετε συχνά τους κοινόχρηστους χώρους

Οι χώροι που χρησιμοποιούνται συχνά όπως χερούλια, πόμολα, κάγκελα, βρύσες κτλ αγγίζονται από όλους: μέλη του σπιτιού αλλά και επισκέπτες. Αυτές οι επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται με απολυμαντικά για να αποφευχθεί η εξάπλωση μικροβίων και η πρόκληση ασθενειών.

Αλλάξτε πετσέτες και σεντόνια

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι πετσέτες μπάνιου, τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και τα ριχτάρια είναι μερικά από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι. Μύκητες, βακτήρια, τρίχες, σκόνη, χνούδια, ιδρώτας και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες υπάρχουν σε αυτά τα αντικείμενα. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή άσθμα. Μερικές φορές μπορεί επίσης να προκαλέσουν μυκητιασικές ασθένειες ή βακτηριακές λοιμώξεις. Για να αποφύγετε μία τέτοια κατάσταση είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τακτικά τις πετσέτες, τα σεντόνια και τα καλύμματά σας. Τα κρεβάτια πρέπει να καλύπτονται με κάλυμμα όταν δεν χρησιμοποιούνται για να αποφευχθεί η καθίζηση της σκόνης, των ακάρεων ή άλλων παραγόντων. Τα σεντόνια και τα καλύμματα των μαξιλαριών πρέπει να αλλάζονται κάθε τρις έως τέσσερις ημέρες, οι πετσέτες κάθε εβδομάδα και τα μαξιλάρια πρέπει να καθαρίζονται κάθε μήνα. Αντικείμενα όπως κουβέρτες και παπλώματα πρέπει να πλένονται σε στεγνό καθάρισμα ή να πλένονται εποχιακά.

Σωστός αερισμός του σπιτιού

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε σε καθημερινή βάση στο σπίτι σας είναι ο αερισμός. Ο αερισμός εξασφαλίζει ότι ο καθαρός αέρας κυκλοφορεί σε όλο το σπίτι έτσι ώστε να αποτρέπεται η συσσώρευση βακτηρίων ή μικροβίων. Εάν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος, κρατώντας τα παράθυρα κλειστά θα κλειδώσει ο γεμάτος με μικρόβια αέρας. Η σωστή κυκλοφορία του αέρα θα διασφαλίσει ότι το σπίτι έχει ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για εσάς και όχι για τους παράγοντες που προκαλούν ασθένειες. Ως πρόσθετο μέτρο, μπορείτε επίσης να διατηρήσετε φυτά καθαρισμού του αέρα στο σπίτι.

Καθαρίστε τα σημεία εστίασης μικροβίων

Τα κοινά είδη οικιακής χρήσης, όπως τα τηλεχειριστήρια, τα τηλέφωνα, το ποντίκι του υπολογιστή, οι φορητοί υπολογιστές και άλλες τέτοιες συσκευές, χρησιμοποιούνται από όλα τα μέλη της οικογένειας. Τα παιχνίδια επίσης μπορούν να μοιράζονται σε πολλά παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτά τα αντικείμενα αποτελούν συνήθως εστία μικροβίων και χρειάζονται περιοδική απολύμανση για να διατηρούνται καθαρά. Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακά μαντηλάκια ή ένα πανί εμποτισμένο με οινόπνευμα για να σκουπίσετε αυτά τα αντικείμενα και να αφαιρέσετε βακτήρια και ιούς από τις επιφάνειές τους.

Στεγνώστε πανάκια και σφουγγάρια καθαρισμού

Τα υγρά σφουγγάρια και τα πανιά που χρησιμοποιείτε στον καθαρισμό του σπιτιού γίνονται τα ίδια τους πηγή μικροβίων και τα χρησιμοποιείτε για να αφαιρέσετε μικρόβια από διάφορα σημεία του σπιτιού. Η υγρή τους επιφάνεια λειτουργεί ως τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, μύκητες και μούχλα. Για να αποτρέψετε τη διάδοση μικροβίων από αυτά τα αντικείμενα, πρέπει να τα πλένετε με ζεστό νερό περιστασιακά και να τα αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Διατηρήστε τις ανοιχτές επιφάνειες καθαρές και στεγνές

Παράσιτα όπως οι μύγες και οι κατσαρίδες μεταδίδουν πολλές μολυσματικές ασθένειες. Για να αποτρέψετε τα παράσιτα από το να μολύνουν το σπίτι σας και να διαδώσουν μικρόβια, βεβαιωθείτε ότι οι ανοιχτές επιφάνειες, όπως τα τραπέζια ή οι πάγκοι της κουζίνας είναι καθαρές και στεγνές. Ξεπλύνετε τα κολλώδη υπολείμματα με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη του νερού. Μία στεγνή επιφάνεια σημαίνει ότι τα βακτήρια και η μούχλα δεν έχουν υγρασία για να αναπτυχθούν.

Απολύμανση ξύλινων επιφανειών με ατμό

Οι ξύλινες επιφάνειες παγιδεύουν υπολείμματα και μπορεί να λερωθούν αρκετά με την πάροδο του χρόνου. Τα γεμάτα βρωμιά δάπεδα από σκληρό ξύλο μπορεί να φιλοξενούν ορισμένα δυσάρεστα μικρόβια, πολλά από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Απολυμάνετε τις ξύλινες επιφάνειες χρησιμοποιώντας ατμό και κρατήστε το ξύλο λαμπερό και μαλακό.

Τακτικό πέταγμα σκουπιδιών

Τα βακτήρια, τα έντομα και τα παράσιτα ευδοκιμούν στα σκουπίδια, ειδικά αν έχουν μαζευτεί για περισσότερο από μία ημέρα. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση ασθενειών από τα σκουπίδια, καλύψτε τον κάδο με ένα γερό καπάκι και πετάξτε τα σκουπίδια μόλις γεμίσει ο κάδος. Όταν παίρνετε τα σκουπίδια για να τα πετάξετε, φροντίστε να κλείνετε πολύ καλά τη σακούλα και να πλένετε τα χέρια σας αφού τελειώσετε τη δουλειά σας.

Πρώτα καθαρίστε και μετά απολυμάνετε

Η σκόνη και η βρωμιά προσελκύουν τα ακάρεα και παρέχουν ένα κατάλληλο περιβάλλον για τα μικρόβια. Για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια στο σπίτι σας σχολαστικά, απλώς το καθάρισμα ή η απολύμανση μόνο δεν θα κάνει τη δουλειά. Πρώτα πρέπει να καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες και στη συνέχεια να απολυμάνετε για να σκοτώσετε τα μικρόβια και να αποτρέψετε την εκ νέου ανάπτυξή τους.

Εκτός από αυτές τις 10 συμβουλές, υπάρχουν και άλλοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε, οι οποίοι θα απαλλάξουν το σπίτι σας από τα μικρόβια και θα αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών. Απλά βήματα όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, το να αφήνετε τις οδοντόβουρτσες να στεγνώσουν καλά μεταξύ των χρήσεων, το σωστό πλύσιμο της τουαλέτας μετά από κάθε χρήση είναι καλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε. Η τήρηση των κατάλληλων πρακτικών υγιεινής θα διασφαλίσει ότι το σπίτι σας είναι απαλλαγμένο από τα περισσότερα επιβλαβή μικρόβια, αλλεργιογόνα και ρύπους.

Περισσότερα θέματα για το σπίτι εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)