Ο Χάρι και η Χάριετ Μουρ ήταν ζευγάρι, δάσκαλοι και οι δύο, και παράλληλα πρωτοπόροι Αφροαμερικανοί ακτιβιστές για εκείνη την εποχή.
Στις 25 Δεκεμβρίου του 1951 αποφάσισαν να γιορτάσουν την επέτειό τους στο σπίτι τους, στην πόλη Μιμς της Φλόριντα. Εκείνη η νύχτα θα ήταν η τελευταία και για τους δύο.
Ο Χάρι και η Χάριετ ανατινάχθηκαν μέσα στην ίδια τους την κρεβατοκάμαρα, από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στις 10.20 το βράδυ. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το πάτωμα του υπνοδωματίου.
Ο Χάρι άφησε την τελευταία του πνοή την ίδια μέρα, κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στο Σάνφορντ στη Φλόριντα. Η Χάριετ εξέπνευσε 9 ημέρες μετά,στις 3 Ιανουαρίου 1952, αφού υπέκυψε στα τραύματά της.
«Το σπίτι σας βομβαρδίστηκε τη νύχτα των Χριστουγέννων»
Το μοιραίο βράδυ στο σπίτι βρίσκονταν και η μία κόρη του ζευγαριού και η μητέρα του Χάρι, οι οποίες γλίτωσαν από τον βομβαρδισμό.
Η δεύτερη κόρη της οικογενείας Juanita Evangeline βρισκόταν στη Ουάσινγκτον και θα επισκεπτόταν το πατρικό της, στις 27 Δεκεμβρίου, δύο μέρες μετά το μοιραίο συμβάν.
H Juanita μέχρι να κατέβει από το τρένο δεν ήξερε τίποτα σχετικά με τον θάνατο των γονιών της. Τη θλιβερή είδηση την έμαθε από τον θείο της.
«Υποθέτω πως είμαι αυτός που πρέπει να σου το πω» της είπε ο θείος της.
Η Juanita όπως είχε πει δεν ξέχασε ποτέ τα λόγια του θείου της. Της είχε πει χαρακτηριστικά: «Το σπίτι σας βομβαρδίστηκε τη νύχτα των Χριστουγέννων. Ο πατέρας σου είναι νεκρός και η μητέρα σου στο νοσοκομείο».
Η Juanita αυτό που αντίκρυσε στο πατρικό της ήταν μία μεγάλη τρύπα στο υπνοδωμάτιο των γονιών της και εκτεταμένες ζημιές.
Ο θάνατος του ζευγαριού έγινε πρώτη είδηση στις εφημερίδες, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης. Κοινότητες Αφροαμερικανών ξεσηκώθηκαν απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Φούλερ Γουόρεν δέχτηκαν άπειρες επιστολές και τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας.
Δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη
Το ζεύγος Μουρ, όπως όλα δείχνουν, πλήρωσε με τη ζωή του τον αγώνα που έδωσαν για ισότητα και δικαιοσύνη.
Αν και υπήρξαν τρανταχτές αποδείξεις πως πίσω από τη δολοφονία του ζευγαριού ήταν η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ), δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη ποτέ.
Από τότε έως και σήμερα διεξήχθησαν 5 έρευνες από την αστυνομία για την εξιχνίαση της υπόθεσης, με την τελευταία το 2008.
Όλες αποκάλυψαν την εμπλοκή τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της Κου Κλουξ Κλαν στην κεντρική περιοχή της Φλόριντα. Τον Ερλ Μπρούκλιν, τον Τίλμαν Μπέλβιν, τον Τζόζεφ Κοξ και τον Έντουαρτ Σπάιβι.
Να σημειωθεί πως η ρατσιτική οργάνωση ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στην περιοχή της Φλόριντα και το όνομα των Μουρ συζητιόταν εντόνως μεταξύ των μελών της.
Πληροφοριοδότης του FBI, είχε αποκαλύψει πως ένα από τα υψηλόβαθμα μέλη είχε στα χέρια του μια κάτοψη του σπιτιού των Μουρ και στρατολογούσε εθελοντές. Άλλος μάρτυρας είπε πως δύο μέλη ρωτούσαν για τη διεύθυνση της κατοικίας τους.
Κατηγορίες δεν απαγγέλθηκαν, ούτε συλλήψεις γίνανε. Τρία από τα τέσσερα ύποπτα μέλη της ΚΚΚ πέθαναν μέσα στον επόμενο χρόνο από τη δολοφονία.
Οι Μπέλβιν και Μπρούκλιν πέθαναν από φυσικά αίτια τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 1952, αντίστοιχα. Ο Κοξ, που φέρεται να πυροδότησε τη βόμβα, αυτοκτόνησε ύστερα από δύο ανακρίσεις του FBI, το Μάρτιο του 1952.
Ο Σπάιβι πέθανε από καρκίνο τον Αύγουστο του 1980. Δεν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του, διότι ο εισαγγελέας που «άνοιξε» την υπόθεση δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.
Παράλληλα, φήμες ήθελαν αξιωματούχους να γνωρίζουν και να συγκαλύπτουν το έγκλημα.
«Με τα χρόνια έχουν προταθεί διάφορα κίνητρα για τους θανάτους των Μουρ. Όλα τους μοιράζονται έναν κοινό πυρήνα: αντίποινα εναντίον του Χάρι Μουρ για τις δραστηριότητές του γύρω από τα πολιτικά δικαιώματα» ανέφερε το 2005 ο Γενικός εισαγγελέας της Φλόριντα, Τσαρλς Τζόζεφ Κριστ.
Η υπόθεση έκλεισε οριστικά το 2011.