Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0






Όλο και περισσότεροι γονείς στρέφονται στα ιδιαίτερα μαθήματα, επειδή είναι η πιο αποδοτική μέθοδος διδασκαλίας για το παιδί τους, μιας και ο εκπαιδευτικός μπορεί να προσαρμόζει το μάθημα αποκλειστικά πάνω στις ανάγκες του. Φυσικά, θα πρέπει να επιλεχθεί ο κατάλληλος εκπαιδευτικός ο οποίος θα μπορέσει να αναγνωρίσει το μαθησιακό προφίλ του μαθητή και θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις και τη μεθοδολογία για να τις μεταδώσει.

Παρακάτω, παραθέτουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές που θα χρειαστούν σε κάθε γονιό, προκειμένου να κάνει τη σωστή επιλογή εκπαιδευτικού:

1. Επίλεξε πτυχιούχο εκπαιδευτικό, όχι εμπειρικό γνώστη.

Βεβαιώσου ότι ο καθηγητής ή ο δάσκαλος που θα επιλέξεις για τα ιδιαίτερα μαθήματά σου έχει το αντίστοιχο πτυχίο, άρα και το απαιτούμενο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και τις απαραίτητες γνώσεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να κάνεις μαθήματα χημείας, επίλεξε καθηγητή πτυχιούχο του τμήματος χημείας του Αριστοτελείου ή του Καποδιστριακού ή αντίστοιχου πανεπιστημίου.

Τι να αποφύγεις: Απόφυγε εμπειρικούς γνώστες, φοιτητές, πτυχιούχους άλλων ειδικοτήτων και ερασιτέχνες οι οποίοι παραδίδουν μαθήματα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, την απαραίτητη εμπειρία και ακαδημαϊκή κατάρτιση. Εκτός από τα χρήματά σου, θα χάσεις και τον χρόνο σου!

2. Επίλεξε εκπαιδευτικό με εξειδίκευση σε αυτό που χρειάζεσαι.

Για να εργαστεί κανείς ως διδάσκων, πρέπει πρώτα να αποκτήσει τις γνώσεις που απαιτούνται για να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις διδακτικές απαιτήσεις.  Εκτός από σπουδές σχετικές με το αντικείμενο, ένας διδάσκων πρέπει να γνωρίζει μεθόδους διδασκαλίας, σύγχρονα διδακτικά βιβλία και εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα για την πιστοποίηση της ικανότητας του μαθητή από αναγνωρισμένους φορείς. Επιπλέον, για να παραμένει στο “πνεύμα των καιρών”, κάθε διδάσκων πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς για εξελίξεις στο αντικείμενό του μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων και εκθέσεων.

3. Επίλεξε καθηγητή με μεταδοτικότητα.

Οι πιστοποιημένες γνώσεις είναι απαραίτητο προσόν ενός καθηγητή. Είναι απαραίτητο, όμως, να συνδυάζονται με τη μεταδοτικότητα. Όταν λέμε μεταδοτικότητα εννοούμε να έχει ο καθηγητής τον τρόπο να σου επικοινωνήσει σωστά τις γνώσεις του και να έχει δική του μεθοδολογία που από την εμπειρία του θα βοηθήσει το σπουδαστή να κατανοήσει την ύλη. Ο καθηγητής του φροντιστηρίου οφείλει να παρουσιάσει κάτι περισσότερο, κάτι ξεχωριστό , κάτι δικό του που θα βοηθήσει το σπουδαστή να απλοποιήσει στο μυαλό του τα βιβλία ή τις πανεπιστημιακές σημειώσεις και διαλέξεις. Τη μεταδοτικότητα ενός καθηγητή συχνά την αντιλαμβάνεσαι από το πρώτο κιόλας μάθημα που κάνεις μαζί του.

4. Επίλεξε καθηγητή με έτοιμες σημειώσεις ή συγγραφικό έργο.

Αν ο καθηγητής που θα επιλέξεις να συνεργαστείς δεν έχει έτοιμες δικές του σημειώσεις το πιθανότερο είναι να... μάθετε μαζί το μάθημα μέσα στη χρονιά.

5. Επίλεξε καθηγητή με γώσεις στις νέες τεχνολογίες

Οι υπολογιστές, οι φορητές συσκευές και το διαδίκτυο, αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία που ενισχύουν τη διδασκαλία. Ο ιστός αποτελεί πηγή ανεξάντλητου υλικού, ιδιαίτερα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ κάθε υπολογιστής ή φορητή συσκευή διευκολύνει την πρόσβαση στην πληροφορία και τη μετάδοση της γνώσης. Ένας διδάσκων, λοιπόν, πρέπει να έχει ικανοποιητικές γνώσεις Η/Υ, ψηφιακών μέσων και διαδικτύου, για να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Θα πρέπει να γνωρίζει τη διαδικασία αξιοποίησης κειμενογράφων, φυλλομετρητών και εργαλείων δημιουργίας παρουσιάσεων, καθώς και να μπορεί να δημιουργεί ψηφιακό υλικό, που θα ενισχύει τη διαδικτυακή εκπαίδευση. Σημαντικό είναι να μπορεί να επιλύει μικρά τεχνικά προβλήματα και να υποστηρίζει τον εκπαιδευόμενο κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

6. Επίλεξε καθηγητή με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Η υπομονή είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού καθηγητή, αφού καλείται να εργαστεί σε συνθήκες πίεσης με διαφορετικές προσωπικότητες και να επιλύει τις επαναλαμβανόμενες απορίες των εκπαιδευομένων. Ένας καλός καθηγητής, όμως, ξεχωρίζει για τη μεταδοτικότητα και το πάθος του. Χωρίς αγάπη για διδασκαλία, ο διδάσκων είναι δύσκολο να μεταδώσει τη γνώση με επιτυχία και να προσφέρει κίνητρα στους μαθητές για να αγαπήσουν τη μάθηση. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη που δίνει καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς στους μαθητές του. Ο γνήσιος εκπαιδευτικός δεν είναι ένας απλός μεταδότης γνώσεων, αλλά ένας πνευματικός παιδαγωγός.

7. Κλείσε ραντεβού για να γνωριστείς με τον εκπαιδευτικό, πριν συμφωνήσετε να συνεργαστείτε.

Η αξιολόγηση του καθηγητή/δασκάλου δεν γίνεται από το τηλέφωνο! Κλείσε ένα ραντεβού γνωριμίας με τον εκπαιδευτικό που σε ενδιαφέρει για να συζητήσετε από κοντά και να δεις αν ταιριάζει η «χημεία» σας.

8. Κινήσου γρήγορα.

Βρες εκπαιδευτικό και κλείσε τον από νωρίς, καθώς όσο περνούν οι μέρες, η διαθεσιμότητά τους μειώνεται και οι τιμές ανεβαίνουν!


Αν πιστεύεις πως ακόμη δεν έχεις βρει τους κατάλληλους καθηγητές για το παιδί σου και θες να συνεργαστείς με μια ομάδα καθηγητών που πληρούν όλες αυτές τις προδιαγραφές, μη διστάσεις να ζητήσεις πληροφορίες, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)