Η εφηβεία είναι μία δύσκολη ηλικιακή φάση για τα παιδιά. Οι γονείς μπορεί να την έχουν περάσει, όμως τις περισσότερες φορές ξεχνούν τι έκαναν και τι ένιωθαν οι ίδιοι στην εφηβεία. Αυτό τους φέρνει σε οριακό σημείο με τα παιδιά τους.
Από την μία προσπαθούν να τα πλησιάσουν από την άλλη όταν βρίσκουν “τοίχο” αγχώνονται, στεναχωριούνται και νευριάζουν με τα παιδιά τους. Τι είναι όμως ακριβώς η εφηβεία πέρα από μία σειρά ορμονολογικών και σωματικών αλλαγών;
Η Χριστίνα Βογιατζή αποφάσισε μέσα από ένα κείμενό της στο Facebook να εξηγήσει με απλά λόγια τι είναι η εφηβεία και πως νιώθει ένα έφηβο παιδί. Αν κατανοήσουμε καλύτερα την εφηβεία και την σημασία της στην ζωή ενός ανθρώπου, θα μπορέσουμε και πιο εύκολα να πλησιάσουμε και να νιώσουμε το παιδί μας. Διαβάστε παρακάτω:
Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ
Η εφηβεία είναι η ηλικία της τελευταίας βαλίτσας που ανοίγει ένα παιδί προκειμένου να τελέσει το τελευταίο δομικό “ξεσκαρτάρισμα” των ψυχοσυναισθηματικών πτυχών του. Τι εννοώ;
Η βαλίτσα αυτή λέγεται “ταυτότητα” και περιέχει όλα τα διδάγματα των προηγούμενων φάσεων της ανάπτυξης. Περιέχει το αίσθημα του ανήκειν των πρώτων δύο χρόνων, την εκπαίδευση στα όρια μέχρι τα 6 και την αυτοπεποίθηση της προεφηβείας.
Η βαλίτσα της εφηβείας ανοίγει προς τελική τακτοποίηση για να κλείσει στα 18-21 έτη που πλέον έχει εδραιωθεί η προσωπικότητα μέσα στον ψυχισμό ενός ανθρώπου.
Η εφηβεία έχει αναστάτωση και αστάθεια όμως τα σημάδια ψυχοπαθολογίας εμφανίζονται όταν στα προηγούμενα στάδια δεν πραγματώθηκε σωστά η μαθητεία.
Ένας έφηβος ανοίγει τα σακίδια από τις προηγούμενες φάσεις για να ενώσει εκ νέου τον εαυτό του σε μια αποσκευή και να την πάρει μαζί του στο ταξίδι της ενήλικης ζωής. Αν δείτε προβλήματα στην εφηβεία, αναρωτηθείτε τι έγινε πολύ πριν από αυτήν. Με θάρρος και φιλαλήθεια. Τελευταία ευκαιρία.
Χριστίνα Μπογιατζή
Ψυχολόγος Παιδοψυχολογος
Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ