Μιλώντας στο Mega και αναφερόμενη στις συνεργασίες αμερικανικών πανεπιστημίων και ελληνικών ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε πως το Columbia ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο δεν θα απονείμει τίτλους εξαιτίας του άρθρου 16!
«Ο πρόεδρος του Columbia ανακοίνωσε ότι ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, σαν παράρτημα. Εκεί, επειδή υπάρχει το άρθρο 16, και δεν μπορεί να απονείμει τίτλους είναι θέμα συντάγματος και πρέπει να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή, θεσπίζει όμως μία δομή εκπαίδευσης που θα έρχονται καθηγητές από το Columbia, θα κάνουν διαλέξεις και σεμινάρια μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η χώρα μας να γίνει φάρος εκπαίδευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023 «με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως τόνισε:
«Είναι μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας για τα αμερικανικά πανεπιστήμια που έρχονται στη χώρα μας. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας 30 κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Πανεπιστήμια όπως το Yale, το Harvard, το Columbia και άλλα είναι στη χώρα μας. Σήμερα είναι σε περιφερειακά πανεπιστήμια και θα επισκεφθούν τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα προκειμένου να συζητήσουν για το πώς θα συνεργαστούν. Για παράδειγμα ανταλλαγές φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, έχουμε καλοκαιρινά και χειμερινά προγράμματα. Έχουμε διπλά προγράμματα, δηλαδή ένας φοιτητής μας που μπαίνει σε ελληνικό πανεπιστήμιο να μπορεί να κάνει μέρος των σπουδών του στην Αμερική», είπε αρχικά γι΄ αυτό το θέμα.
«Χθες ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Yale, σύμφωνα με την οποία, φοιτητές που φοιτούν στο ΕΚΠΑ θα μπορούν να πάνε ένα διάστημα στην Αμερική, στο Yale χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα. Αυτό είναι το καταλυτικό στοιχείο. Το Yale ανακοίνωσε πως απεμπολεί το δικαίωμά του για δίδακτρα στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΕΚΠΑ. Θα επιλεγεί και από τα δύο και θα μπορεί να πάει για ένα διάστημα στην Αμερική χωρίς δίδακτρα. Είναι ένας δρόμος που είναι απλησίαστος για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών. Ένα μακρινό όνειρο γίνεται απτό.
Και ο πρόεδρος του Columbia ανακοίνωσε ότι ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, σαν παράρτημα. Εκεί, επειδή υπάρχει το άρθρο 16, και δεν μπορεί να απονείμει τίτλους είναι θέμα συντάγματος και πρέπει να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή, θεσπίζει όμως μία δομή εκπαίδευσης που θα έρχονται καθηγητές από το Columbia, θα κάνουν διαλέξεις και σεμινάρια μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η χώρα μας να γίνει φάρος εκπαίδευσης».
«Αυτό δεν έγινε μαγικά. Έγινε γιατί νομοθετήσαμε σχετικά. Αφήσαμε τα πανεπιστήμια να κάνουν αυτό που θέλουν ελεύθερα αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Δεύτερον, επενδύουμε σε αυτό μέσω του ταμείου ανάκαμψης, 60 εκ. ευρώ για επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές, 25 εκ. ευρώ για βιομηχανικά διδακτορικά, 20 εκ. ευρώ για αγγλόφωνα προγράμματα. Ανοίγουν τα πανεπιστήμιά μας και γίνονται καλύτερα».