Φανταστείτε όλα όσα ζείτε ενώ κάνετε βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο, οι μυρωδιές, τα φώτα, τα αντικείμενα που αγγίζετε, να τα αντιλαμβανόσασταν εκατό φορές πιο έντονα. Για πολλά άτομα με αυτισμό, η υπερδιέγερση είναι η πραγματικότητά. Η υπερβολική ευαισθησία κατά την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών, όπως εικόνες και μυρωδιές, είναι κάτι συνηθισμένο για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, γράφει το upworthy.
Για την Jo Wincup, της οποίας ο 15χρονος γιος, Ben, έχει αυτισμό, αυτή είναι η καθημερινότητα της: «Πριν από τέσσερα χρόνια, ο γιος μου είχε ένα ξέσπασμα σε ένα εμπορικό κέντρο όταν αισθάνθηκε δυσφορία από το πλήθος, τα έντονα φώτα και τις μυρωδιές. Άρχισε να με κλωτσά, να φωνάζει και να βρίζει. Προσπαθήσαμε να τον βγάλουμε έξω για να τον βοηθήσουμε να ηρεμήσει, αλλά οι άνθρωποι που περίμεναν στην στάση του λεωφορείου μας κοιτούσαν επίμονα, μερικοί έλεγαν άσχημα πράγματα. Αυτό αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τον Ben, που κρύφτηκε στους θάμνους και αρνιόταν να βγει. Ήθελα να κλάψω, να ανοίξει η γη να μας καταπιεί».
Η National Autistic Society θέλησε να δώσει στους θεατές μια ματιά σε αυτήν την πραγματικότητα. Το παρακάτω βίντεο μεταφέρει τους θεατές σε ένα εμπορικό κέντρο, επιτρέποντάς τους να βιώσουν την εμπειρία ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού. Αφού κατακλύζεται από τις εικόνες και τις μυρωδιές και παλεύει με τη μητέρα του, το αγόρι εξηγεί στους θεατές: «Δεν είμαι άτακτος, είμαι αυτιστικός».
Δείτε το εδώ:
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι τι είναι ο αυτισμός, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με περισσότερη ενσυναίσθηση. Αν και η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων έχει ακούσει για τον αυτισμό, ένας πολύ μικρός αριθμός καταλαβαίνει πώς μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός παιδιού. Πολλά παιδιά δεν είναι απαραίτητα άτακτα, απλά αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Μια νέα μελέτη της National Autistic Society διαπίστωσε ότι το 87% των οικογενειών με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού λένε ότι ο κόσμος κοιτάζει επίμονα το παιδί τους και το 84% των ατόμων στο φάσμα λένε ότι τους θεωρούν «παράξενους». Δυστυχώς, αυτό αποτελεί και έναν από τους λόγους για τους οποίους σχεδόν 8 στους 10 ανθρώπους με αυτισμό αναφέρουν ότι αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι.
«Δεν είναι ότι ο κόσμος θέλει να επικρίνει τους αυτιστικούς ανθρώπους», λέει ο Mark Lever, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού. «Μας λένε ότι θέλουν να καταλάβουν, αλλά συχνά απλώς «δεν βλέπουν» τον αυτισμό. Βλέπουν έναν «περίεργο» άντρα να περπατά πέρα δώθε σε ένα εμπορικό κέντρο ή ένα «άτακτο» κορίτσι να ξεσπά στο λεωφορείο και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.
Όμως, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Όσο περισσότερο κατανοήσουμε όλοι μας τον αυτισμό, τόσο περισσότεροι οι άνθρωποι που ζουν στο φάσμα θα μπορούν να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. «Ο αυτισμός είναι περίπλοκος και οι αυτιστικοί άνθρωποι και οι οικογένειές τους δεν περιμένουν να είμαστε όλοι ειδικοί», εξηγεί ο Lever. Αλλά μια «βασική κατανόηση θα μπορούσε να αλλάξει ζωές».