Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη μόνο με μέλι
...σαν ζαχαροπλαστείου!
Συνταγή αποκάλυψη! Επιτέλους τα αγαπημένα σε όλους μελομακάρονα στην καλύτερή τους εκδοχή! Χωρίς ίχνος ζάχαρης, μελωμένα μέχρι μέσα και απόλυτα πετυχημένα! Έκανα πολλές δοκιμές μέχρι να βγάλω την κατάλληλη πατέντα, όμως όταν τελικά την πέτυχα πέταξα κυριολεκτώντας από τη χαρά μου και δεν έβλεπα την ώρα να μοιραστώ τα μυστικά μου μαζί σας!
Παρακάτω σας δίνω αναλυτικά όλες τις συμβουλές για να πετύχετε τα καλύτερα μελομακάρονα που έχετε φτιάξει ποτέ, στην απόλυτα υγιεινή εκδοχή τους! Δεν θα το πιστεύει κανείς ότι τα μελομακάρονα αυτά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΗ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΖΥΜΗ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ τους. Θα χρησιμοποιήσουμε αγνό μέλι με τρόπο που να καταφέρει από μόνο του να αναπληρώσει τη γλύκα της ζάχαρης και να καρα-μελώσει μέχρι το εσωτερικό τα μελομακάρονά μας.Οι άκρες εξωτερικά στην πρώτη μπουκιά κρατάει ελάχιστα πιο τραγανή υφή και μέσα θα έλεγα ότι θυμίζει την σπυρωτή σύσταση ενός σιμιγδαλένιου σάμαλι!
Είναι μία διαδικασία που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε, κι απ' τη στιγμή που σας πετύχουν μετά θα φαίνεται παιχνιδάκι!
Παρακαλώ να διαβαστεί το άρθρο μέχρι τέλους γιατί σε κάθε παράγραφο κρύβεται κι ένα επιπλέον μυστικό!
Πάρτε χαρτί και μολύβι και ξεκινήστε!
Η δόση βγάζει περίπου 65 κομμάτια κανονικού μεγέθους!
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 250 ml ελαιόλαδο
- 150 ml ηλιέλαιο
- 250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (όχι σουρωμένος)
- 60 ml κονιάκ ή απλό μπράντυ
- 2 κουτ.σ. μέλι
- 1 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
- 3 πρέζες αλάτι
- 1 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
- 2 κουτ.γλ. baking powder
- 8 κουτ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 750 γρ-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
Για το σιρόπι μελιού
- 2 κούπες μέλι
- 220 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδα από 1 πορτοκάλι
Γαρνίρισμα
- 1/2 φλιτζ.τσ. καρυδόψυχα
- ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
- 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη
Καταρχάς επισημαίνω ότι τα μελομακάρονα θα σιροπιαστούν ΚΑΥΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ, παρά τις παραδοσιακές συνταγές που αναφέρουν ότι πρέπει το ένα υλικό να είναι καυτό και το άλλο κρύο. Γι' αυτό δεν ασχολούμαστε καθόλου με το σιρόπι όση ώρα βρισκόμαστε στο στάδιο ζυμώματος! Επίσης μέχρι να τελειώσουμε με το πλάσιμο όλης της ζύμης ΔΕΝ ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ γιατί δε θέλουμε να έχει ζέστη στην κουζίνα μας, εκτός κι αν εργαστούμε σε χωριστό δωμάτιο που θα είναι περισσότερο δροσερό.
Εκτέλεση:
ΖΥΜΗ
Σε μια άνετη λεκάνη ανακατεύουμε λίγο τα λάδια και το μέλι . Βάζουμε τη σόδα μέσα στο χυμό να αφρίσει και τα ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη, μαζί και το κονιάκ. Συνεχίζουμε με όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι, το baking και το ξύσμα. Με σύρμα ανακατεύουμε όλα μαζί να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Έπειτα προσθέτουμε το σιμιγδάλι να ενωθεί με τα υγρά. Σταδιακά προσθέτουμε κουταλιές κουταλιές το κοσκινισμένο αλεύρι (ΟΧΙ ΟΛΟ ΜΑΖΙ) και μόλις αρχίσει το μείγμα να κολλάει στο σύρμα συνεχίζουμε τη τάραγμα με τα χέρια. Προσθέτουμε σιγά σιγά όλο το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με τα χέρια μέχρι να δούμε ότι τα στερεά υλικά έχουν μουσκέψει καλά. Η συνολική ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει λίγο σε σχέση με τη δοσολογία που αναφέρω στη λίστα, αυτό εξαρτάται από την πυκνότητα και το βάρος των λαδιών που θα χρησιμοποιήσουμε (δεν είναι όλα τα λάδια και τα μέλια ίδια γι' αυτό και οι μικρές αποκλίσεις). ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΤΗ ΖΥΜΗ! ΒΥΘΙΖΟΥΜΕ ΑΠΛΩΣ τα δάχτυλά μας πιέζοντας όσο αλεύρι απομένει μέσα στη ζύμη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ζυμάρι να είναι ξηρό, να κάνει κομματάκια ή να έχει σβόλους, θέλουμε απλώς τα υλικά να ενωθούν και όχι κάτι περισσότερο ή λιγότερο.
ΠΛΑΣΙΜΟ
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΑ ΤΑΨΙΑ INOX ή ΠΥΡΕΞ, δεν επιλέγουμε πολύ σκούρα σκεύη καθώς πυρώνουν σε λιγότερο χρόνο και μαυρίζουν την κάτω πλευρά των μπισκότων. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, ιδανικά 28-30 γρ. και πλάθουμε οβάλ σχήματα ή άλλο σχήμα της επιλογής μας αρκεί να θυμόμαστε ότι τα ομοίου σχήματος, πάχους και μεγέθους μπισκότα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο ταψί. Δεν κουράζουμε τη ζύμη κατά τη διαμόρφωση γιατί δεν πρέπει να βγει το λάδι της, αλλιώς τα μπισκότα θα σκληρύνουν πολύ και δε θα μελώσουν καλά αργότερα. Με ένα μαχαιράκι χωρίς δόντια κάνουμε διαγώνιες χαραγματιές στην επιφάνεια της ζύμης, διαφορετικά χρησιμοποιούμε το εργαλείο-αράχνη. Μεταφέρουμε ένα ένα ζυμαράκι μέσα στο ταψί αραιά το ένα από το άλλο. Όταν τελειώσουμε με όλη τη ζύμη και γεμίσουν τα ταψιά μας τα μεταφέρουμε σε δροσερό δωμάτιο. Ανάβουμε το φούρνο να πυρώσει στους 180' βαθμούς με ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ και ΟΧΙ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ. Βάζουμε το ταψί που ΠΛΑΣΑΜΕ ΠΡΩΤΟ στη δεύτερη θέση από το τέλος. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά ή έως ότου πάρουν τα μπισκότα ωραίο χρυσαφί χρώμα. ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ, διαφορετικά τα μπισκότα θα "πέσουν" και θα απλώσουν. Μόνο όταν αντιληφθούμε από το τζαμάκι του φούρνου ότι τα μπισκότα πήραν σχήμα, χρώμα και μοσχομύρισαν ανοίγουμε κι ελέγχουμε. Εάν δούμε ότι η κάτω πλευρά τους είναι πιο σκούρη τότε τα μελομακάρονα είναι έτοιμα. Εάν όχι τα αφήνουμε 2 λεπτά ακόμη προσέχοντας να μή διαφύγουν της προσοχής μας και μας καούν.
ΣΙΡΟΠΙ
Λίγο πριν το πέρας του ψησίματος του πρώτου ταψιού βάζουμε σε μικρό κατσαρόλι όλα τα υλικά του σιροπιού και σε μέτρια θερμοκρασία τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση αφαιρώντας τους αφρούς που προκύπτουν. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινο αναδευτήρα και σβήνουμε το μάτι. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα. Ρίχνουμε ΤΑ ΚΑΥΤΆ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ που μόλις βγάλαμε από το φούρνο μέσα στο ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΑΝΑ 3 (όχι πολλά μαζί) και τα αφήνουμε για 20 δεύτερα από κάθε πλευρά να τραβήξουν. Συνολικός χρόνος 40 δευτερόλεπτα. Τα "πιάνουμε" με σουρωτήρι (το εργαλείο που σουρώνει τον χυμό) ή παρόμοιο εργαλείο με σύρμα και τα μεταφέρουμε ΑΝΑΠΟΔΑ (δηλαδή με την καλή τους πλευρά να κοιτάει κάτω) μέσα σε επίπεδη πιατέλα. Τα αφήνουμε στην άκρη ξεσκέπαστα.ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΖΕΣΤΟ (πάνω στο σβησμένο μάτι ή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία).
Για τα υπόλοιπα ταψιά η διαδικασία είναι η ίδια: Μεμονωμένο ψήσιμο ανά ταψί, βύθισμα ανά τριάδες στο ζεστό σιρόπι για 40 δευτερόλεπτα συνολικά κι από τις 2 πλευρές- σούρωμα με σύρμα-μεταφορά ανάποδα μέσα σε πιατέλα.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΛΩΜΑ!!!!!
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΗΜΑΤΟΣ
Σε αντίθεση με τις κλασικές συνταγές που αναφέρουν ότι όσο πιο μικρά μελομακάρονα πλάσουμε τόσο καλύτερο σιρόπιασμα πετυχαίνουμε, εδώ συμβαίνει το αντίθετο! Τα μελομακάρονά μας πρέπει να μην είναι σε μέγεθος "μπουκιάς", για να μπορεί το σιρόπι μελιού να βρει ψίχα και να καραμελώσουν μαζί όσο κρυώνουν. Απ' όσο βλέπετε και στις φωτογραφίες πιο πάνω, έκανα δύο σχήματα: αστεριού και κλασικού οβάλ. Όσο πιο λείο σχήμα έχει το μελομακάρονό μας στο πλάσιμο τόσο πιο εύκολα θα μελώσει, ενώ όταν υπάρχουν γωνίτσες γίνονται εξωτερικά πιο τραγανά. Επίσης το χάραγμα με μαχαίρι ή αράχνη είναι απαραίτητο για να φτάσει το σιρόπι πιο εύκολα στο κέντρο.
Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με όλα τα μπισκότα και το σιρόπιασμα, περιχύνουμε το σιρόπι που (σίγουρα) έχει απομείνει από πάνω τους. Τα γυρίζουμε 2 φορές ανά 30' λεπτά για να βεβαιωθούμε ότι έχουν μελώσει καλά προσέχοντας την τελευταία φορά να είναι πάλι από την ανάποδή τους. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά μέσα στα ταψιά τους και σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη τροφίμων. Αφήνουμε ΙΔΑΝΙΚΑ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ να καραμελώσουν. Την άλλη μέρα θα διαπιστώσουμε ότι δε θα έχει μείνει σχεδόν καθόλου σιρόπι στα ταψιά
ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
Αλέθουμε στο μπλέντερ τα καρύδια μαζί με το ξύσμα και την κανέλα να γίνουν σχεδόν σκόνη,
Μεταφέρουμε τα καραμελωμένα μελομακάρονα στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Λόγω απουσίας της ζάχαρης, τα μελομακάρονα αυτά δεν κρυσταλλώνουν με το πέρασμα των ημερών όμως πρέπει να τα βοηθήσουμε να διατηρήσουν το μέλωμά τους. Καλό είναι όσα μελομακάρονα δεν πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα, να τα κλείσουμε σε αεροστεγές σκεύος σκεπασμένα πρώτα με μεμβράνη τροφίμων. Εάν κατά το σερβίρισμα θέλουμε να τα φρεσκάρουμε, απλά ζεσταίνουμε σε ένα μπρικάκι 2 κουτ.γλ. μέλι με 2-3 σταγόνες νερό και το ρίχνουμε από πάνω τους, διαφορετικά μπορούμε με "ωμό" απλό μέλι και πιρουνάκι να τα ραντίσουμε κάνοντας γραμμές.