Η αλήθεια είναι ότι η ανθρωπότητα με τα εμβόλια και τα φάρμακα κατάφερε να ανεβάσει το προσδόκιμο ζωής και να βελτιώσει την υγεία του συνόλου.
Όμως τα πάντα την σήμερον ημέρα είναι εμπόριο. Οι φαρμακευτικές πολλές φορές δεν πλασάρουν ένα εμβόλιο ή ένα φάρμακο που θα μπορούσε να σώσει τους ανθρώπους, επειδή δεν τις συμφέρει οικονομικά και όταν το κάνουν σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα εμβόλια κι αυτά τα φάρμακα είναι πανάκριβα.
Υπάρχουν άνθρωποι όμως σήμερα, που δεν σκέφτονται με βάση την τσέπη τους, αλλά βλέπουν την ιατρική και την επιστήμη γενικότερα σαν λειτούργημα. Χαιρόμαστε πολύ που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, γιατί το παράδειγμα ενός τέτοιου ανθρώπου στο παρελθόν, κατάφερε να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε για τον άνθρωπο που αγνόησε τις φαρμακευτικές, είδε την επιστήμη του ως λειτούργημα και έδωσε ένα θαυματουργό εμβόλιο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Διαβάστε παρακάτω γι’ αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο και επιστήμονα:
Αυτός ο άνθρωπος ονομαζόταν Άλμπερτ Μπρους Σαμπίν και ήταν Εβραίος γιατρός που γεννήθηκε στην Πολωνία το 1906. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε η Πολωνία ήταν κομμάτι της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αμπράμ Σάπερσταϊν.
Λίγα χρόνια μετά, βρέθηκε στην Αμερική κι εκεί ήταν που ολοκλήρωσε το έργο του και έδωσε στους ανθρώπους ένα θαυματουργό εμβόλιο. Μιλάμε για το εμβόλιο μίας ασθένειας που μέχρι τότε τρόμαζε εκατομμύρια ανθρώπους και μιλάμε για την πολιομυελίτιδα.
Λίγα λόγια για την πολιομυελίτιδα
Η πολιομυελίτιδα από τον προηγούμενο αιώνα από αυτόν που έζησε ο μεγάλος αυτός επιστήμονας και άνθρωπος ήταν ένας ιός που είχε χτυπήσει αμέτρητες φορές την ανθρωπότητα. Μάλιστα σε μερικές στιγμές, είχε πάρει ακόμη και την μορφή επιδημίας, σαρώνοντας στο πέρασμά της πολλά παιδιά του κόσμου.
Στο 1% των περιστατικών ο ιός εισερχόταν στο αίμα και από εκεί στόχευε το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέφει τους κινητικούς νευρώνες και να προκαλεί διάφορα είδη παράλυσης, με κυριότερες τον νωτιαίο και την προμηκική.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ο ιός υπήρχε από πολύ παλιά. Όμως το 1908 ήταν που εντοπίστηκε και προσδιορίστηκε ακριβώς. Ο συγκεκριμένος ιός λειτουργούσε υπόγεια και έγινε αντιληπτός μόνο όταν ξέσπασαν επιδημίες και η ανθρωπότητα κατάλαβε ότι ήταν πολύ επικίνδυνος.
Το έργο του Άλμπερτ Μπρους Σαμπίν
Ήταν επικίνδυνος και ύπουλος κυρίως στις νεαρές ηλικίες, δηλαδή στο μέλλον της ανθρωπότητας και αυτό φυσικά προκαλούσε πολύ πόνο σε όλους τους ανθρώπους. Αυτή ήταν η στιγμή που η επιστημονική κοινότητα κινητοποιήθηκε.
Ειδικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά σε αυτή τη μάχη πήρε μέρος και ο Άλμπερτ Σαμπίν. Στόχος του ήταν να ανακαλύψει ένα εμβόλιο ακόμη πιο αποτελεσματικό και εύκολο στην χρήση του, σε σχέση με ό,τι υπήρχε ως τότε.
Για να το καταφέρει αυτό δεν δίστασε να μπει σε συζητήσεις με συναδέλφους από κάθε πλευρά του πλανήτη. Μέσα σε αυτούς τους συναδέλφους συμπεριλήφθηκαν και παραδοσιακοί εχθροί της νέας πατρίδας του, που ήταν η Αμερική, όπως γιατροί από την Κούβα και Μπολσεβίκοι της Σοβιετικής Ένωσης.
Το κίνητρο αυτού του μεγάλου επιστήμονα ήταν τόσο ισχυρό που φυσικά οι πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη, τον άφηναν παγερά αδιάφορο. Προσπαθούσε να χτίσει συνεργασίες σε όλη την γη μέχρι να πετύχει τον στόχο του.
Από το 1955 μέχρι και το 1961 το εμβόλιο του δοκιμάστηκε σε περίπου 100.000.000.000 ανθρώπους στην ΕΣΣΔ αλλά και σε άλλες χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. Επίσης το δοκίμασαν άνθρωποι στο Μεξικό, στη Σιγκαπούρη αλλά και αλλού.
Τελικά το 1961 ήρθε η οριστική έγκριση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας τύπου 1. Την επόμενη χρονιά ήρθε η έγκριση για την πολιομυελίτιδα τύπου 2 και 3 ενώ το 1964 παρουσίασε το “τρία σε ένα” δημιουργία του. Το τελευταίο γινόταν με λήψη από το στόμα έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο εύκολο να το λάβουν τα παιδιά κάτω των 5 ετών.
Μπορεί να μην το πιστεύετε όμως ο Σαμπίν δεν έτρεξε ποτέ να πατεντάρει το εμβόλιό του, παρόλο που δεχόταν πολλές πιέσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες για αποκλειστικότητα αφήνοντας ανοιχτή σε όλους την αρχιτεκτονική του.
Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να είναι σίγουρος ότι η τιμή του εμβόλιου θα παραμείνει τόσο χαμηλή που θα ήταν προσβάσιμο σε όλους ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Από αυτό το εμβόλιο ο Σαμπίν δεν κέρδισε ούτε δεκάρα και συνέχισε να ζει με τον μισθό του καθηγητή, παραμένοντας ερευνητής και αλληλέγγυος μέχρι το τέλος.
Τα επόμενα βήματα της καριέρας του
Στα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με άλλες ιογενείς ασθένειες όπως ήταν η εγκεφαλίτιδα ή ο δάγκειος πυρετός μέχρι που έμεινε παράλυτος από πρόβλημα στην αυχενική μοίρα. Ήταν μία ασθένεια που προκαλούσε πολύ δυνατούς πόνους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει εξαφανιστεί σε ποσοστό άνω του 99% ενώ εξαιτίας του Σαμπίν αλλά και του Τζόνας Σολκ που ήταν ερευνητής που ηγήθηκε στην πρώτη ομάδα του Σαμπίν, που ανέπτυξε το πρώτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, έχουν σωθεί από παράλυση περισσότεροι από 16.000.000.000 άνθρωποι.
Και όλα αυτά χωρίς κανένας να κερδίσει χρηματικό αυτό αυτό. Η ανθρωπότητα λοιπόν έχει τρανά παραδείγματα ότι η αλληλεγγύη και η δυνατότητα να σκεφτείς πέρα από την τσέπη σου, έχει βοηθήσει αυτόν τον πλανήτη, να κάνει μονάχα βήματα μπροστά.
Η αντιπέρα όχθη του ποταμού η όχθη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον συνάνθρωπο και όχι στην αποδώ που σε κάνει homo homini lupus... Οι μεγάλες αξίες της ζωής της επιστήμης του σκοπού του ανθρώπου...
ΑπάντησηΔιαγραφή