Τα φετινά Χριστούγεννα οι Άι Βασίληδες είναι τρεις! Το νέο προεφηβικό μυθιστόρημα του Γιώργου Τσιβελέκου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0































Περιγραφή:
Τρία αδέρφια δεν μπορούν με τίποτα να σταματήσουν να τσακώνονται, ακόμα και τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Αφορμή για έναν μεγάλο καυγά θα αποτελέσει και η διαφωνία για το εάν υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης.
Ο Μάρκος, ο μικρότερος από τα αδέρφια, θα ευχηθεί να μπορέσει να αποδείξει στους αδερφούς του πως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και πως έχει δίκιο που πιστεύει σε εκείνον. Ένα όραμα, που θα δει, θα τον καλέσει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους, προκειμένου να παραδώσουν κρυφά στα φτωχά γειτονόπουλά τους τα δώρα που έχουν ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη, όχι μόνο γιατί μπορούν να τους πραγματοποιήσουν την επιθυμία οι ίδιοι, αλλά και σαν εξιλέωση για το bullying που τους ασκούν τόσο καιρό.
Άραγε θα πιάσει η ευχή; Θα μπορέσει ο Μάρκος να τους μεταδώσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και να τους πείσει για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη ή τουλάχιστον να δικαιολογήσει την απουσία του; Θα καταφέρουν να συμφιλιωθούν και να φέρουν εις πέρας το σχέδιο που θα καταστρώσει ο Μάρκος; Ο Άγιος Βασίλης, τελικά, υπάρχει;
Ένα προεφηβικό μυθιστόρημα με χιούμορ αλλά και ευαισθησία που έχει τη δύναμη να κάνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να πιστέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων με έναν διαφορετικό τρόπο...
Απόσπασμα:
Ο Άι Βασίλης, καθιστός όπως ήταν ακόμα μέσα
στο έλκηθρο, πήρε ένα μεγάλο κόκκινο τσουβάλι μπροστά του και κάτι άρχισε να ψάχνει. Μάλλον ήταν τα παιχνίδια. Και μάλλον και το τσουβάλι ήταν μαγικό, γιατί ενώ το μήκος του ήταν όσο το χέρι του Άι Βασίλη, εκείνος είχε σκύψει και είχε μπει μέσα σχεδόν ολόκληρος. Μόνο τα πόδια του φαίνονταν. Όλος ο υπόλοιπος είχε χαθεί μέσα στον μαγικό σάκο.
Βρήκε, τελικά, αυτά που έψαχνε και τα έβγαλε.
Ήταν δύο μεγάλα κουτιά περιτυλιγμένα με γυαλιστερά αμπαλάζ και δεμένα με πολύχρωμες κορδέλες. Κατέβηκε από το έλκηθρο και κατευθύνθηκε στην καμινάδα. Ανέβασε το ένα του πόδι και ύστερα και το άλλο. Έκατσε για μια στιγμή στο τοιχάκι της καμινάδας με τα πόδια του να κρέμονται και τα δώρα στην αγκαλιά του και τότε έδωσε ένα
σάλτο μέσα της.
Ύστερα από λίγη ώρα, που φάνηκε αιώνας στον
Μάρκο καθώς περίμενε με αγωνία να τον ξαναδεί, ξεπρόβαλαν τα γαντοφορεμένα χέρια του πρώτα, μετά ο σκούφος και κατόπιν ολόκληρος. Μόλις πάτησαν τα πόδια του στα κεραμίδια, άρχισε να ξεσκονίζεται από τις στάχτες του τζακιού και να βήχει. Είχε μουτζουρωθεί λίγο με καρβουνιά και 
στο πρόσωπο.
Ο βήχας και η αναπνοή του, από την παγωνιά, γίνονταν άχνα. Αντί να χάνεται, όμως, έπειτα 
από λίγο, να εξατμίζεται, όπως συνήθως, ανέβαινε πιο ψηλά, πύκνωνε και συγκεντρωνόταν σε ένα σημείο λίγο πιο πάνω από το κεφάλι του, παίρνοντας διάφορα σχήματα. Ήταν σαν να κάπνιζε. Έμοιαζαν με συννεφάκια ή δαχτυλίδια καπνού. 
Στην αρχή, ο Μάρκος δεν τους έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Όταν, όμως, άρχισαν να παρατάσσονται αρκετά αχνισμένα σχέδια το ένα δίπλα στο άλλο, συνειδητοποίησε ότι ήταν γράμματα που έφτιαχναν λέξεις. Και οι λέξεις μια μικρή φράση με ένα πολύ μεγάλο νόημα.
«Γίνε το θαύμα του άλλου», διάβασε ψιθυριστά, 
με γουρλωμένα μάτια και μουδιασμένο στόμα, τις λέξεις που είχαν πάρει μορφή από τις εκπνοές του Άγιου Βασίλη.
Βιογραφικό:

Ο Γιώργος Τσιβελέκος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 στην Αθήνα. Μέχρι τα οχτώ του χρόνια μεγάλωσε στη Νίκαια και από το 2005 διαμένει μόνιμα στην Ανάβυσσο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» στον τομέα της Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων για την Εγκληματολογία στο Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, όπου και ήταν συνεργάτης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής των σεμιναρίων «Έγκλημα και Κινηματογράφος» για δύο χρόνια, την Ψυχολογία, τη Δημιουργική Γραφή, την Επιμέλεια-Διόρθωση Κειμένου και την Εικονογράφηση. 
Ποιήματα και διηγήματά του έχουν διακριθεί σε έγκριτους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το διήγημά του «Η κληρονομιά» έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή συλλογή διηγημάτων «Ταξίδια από χαρτί», η οποία είναι διαθέσιμη στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Κατά καιρούς, δημοσιεύονται ποιήματά του –και όχι μόνο– σε διάφορους ιστότοπους. Το Official Music Video «Η πιο όμορφη εικόνα» έχει σαν κατακλείδα το ομώνυμο ποίημά του. 
Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με τους τίτλους «Έρως νικημένε μάχαν» (2022) και «Ο επιμένων έρωτας νικά» (2021), οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.) και η εφημερίδα «Κυπριακός Ελληνισμός» βράβευσαν την πρώτη του συλλογή ως «Βιβλίο Χρονιάς 2021».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)