Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε αρχαία ελληνικά;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *

Η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική ανάπτυξη.

Αναλυτικότερα, τα αρχαία ελληνικά αποτελούν τη βάση πολλών σύγχρονων λέξεων και εννοιών. Η κατανόηση της προέλευσης των λέξεων και των φράσεων μπορεί να εμβαθύνει την κατανόηση της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, αλλά και άλλων γλωσσών που έχουν δανειστεί πληθώρα λέξεων από τα αρχαία ελληνικά. 

Επιπλέον, πολλές από τις ιδέες και τα λογοτεχνικά έργα που διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό γράφτηκαν στα αρχαία ελληνικά, όπως τα έργα του Ομήρου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Η κατανόηση της πρωτότυπης γλώσσας στην οποία γράφτηκαν αυτά τα κείμενα μπορεί να προσφέρει βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση του περιεχομένου τους.

Εξάλλου, η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών μπορεί επίσης να είναι επωφελής για όσους σπουδάζουν θετικές επιστήμες και ιατρική. Μιας και πολλοί τεχνικοί όροι σε αυτούς τους τομείς έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία ελληνικά, οι φοιτητές είναι σε θέση να κατανοήσουν και να θυμηθούν καλύτερα τις έννοιες και την προέλευση αυτών των όρων.

Άλλωστε, η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των ικανοτήτων κριτικής σκέψης και ανάλυσης. Αυτό συμβαίνει γιατί η γραμματική και το συντακτικό της γλώσσας έχουν αρκετά περίπλοκη δομή. Έτσι, η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής συμβάλλει στην άσκηση του εγκεφάλου και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Η μελέτη των αρχαίων ελληνικών μπορεί επίσης να αποτελέσει μια ικανοποιητική προσωπική εμπειρία. Μπορεί να εμβαθύνει την κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, καθώς και την ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού. Ακόμα, μπορεί να μυήσει τον άνθρωπο σε έναν τρόπο σκέψης, ο οποίος θα διευρύνει την οπτική του και θα τον βοηθήσει στη σφαιρικότερη κατανόηση του κόσμου.

Συμπερασματικά, η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, όπως: βαθύτερη κατανόηση λέξεων και εννοιών, βελτίωση των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, καλύτερη εκτίμηση της ιστορίας και του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και του αντίκτυπού της στον δυτικό πολιτισμό.

* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)