Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Τα ελληνικά είναι μια από τις παλαιότερες και πιο επιδραστικές γλώσσες στον κόσμο. Έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού και της γλώσσας, και η κληρονομιά της είναι ακόμη ορατή στη σύγχρονη εποχή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες διεθνείς λέξεις που έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική γλώσσα.
Philosophy (Φιλοσοφία): Η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "φιλώ" που σημαίνει "αγαπώ" και "σοφία". Η λέξη "φιλοσοφία" δηλώνει την "αγάπη για τη σοφία". Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο για να περιγράψουν τη μελέτη της φύσης της πραγματικότητας και του νοήματος της ζωής. Σήμερα, η φιλοσοφία χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν κλάδο της γνώσης που ασχολείται με τα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη, την ηθική και την ηθική.
Democracy (Δημοκρατία): Η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "δήμος" που σημαίνει "λαός" και "κράτος" που σημαίνει "εξουσία". Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν ένα σύστημα διακυβέρνησης βασισμένο στην αρχή της διακυβέρνησης από τον λαό. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε στην πόλη-κράτος της Αθήνας και έκτοτε αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.
Physics (Φυσική): Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη "φύσις" που δηλώνει τη "φυσική κατάσταση". Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους για να περιγράψει τη μελέτη του φυσικού κόσμου και των νόμων που τον διέπουν. Σήμερα, η φυσική είναι ένας κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τη μελέτη της ύλης, της ενέργειας και των αλληλεπιδράσεών τους.
Astronomy (Αστρονομία): Η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "άστρο" που σημαίνει "αστέρι" και "νόμος" που σημαίνει "κανόνας". Οι αρχαίοι Έλληνες γοητεύονταν από τα αστέρια και ανέπτυξαν ένα σύνολο γνώσεων σχετικά με τις κινήσεις τους και τους νόμους που τα διέπουν. Σήμερα, η αστρονομία είναι η μελέτη του σύμπαντος και του περιεχομένου του, συμπεριλαμβανομένων των άστρων, των πλανητών, των γαλαξιών και άλλων ουράνιων αντικειμένων.
Gymnastics (Γυμναστική): Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη "γυμνός". Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η σωματική άσκηση ήταν απαραίτητη για μια ολοκληρωμένη μόρφωση και συχνά εκτελούσαν αθλητικές δραστηριότητες γυμνοί. Σήμερα, η γυμναστική είναι ένα άθλημα που περιλαμβάνει την εκτέλεση διαφόρων σωματικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ακροβατικών και της γυμναστικής, για την ανάπτυξη της δύναμης, της ισορροπίας και της ευλυγισίας.
Anatomy (Ανατομία): Η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "άνα" και "τομή" και σημαίνει "τεμαχισμός". Αναφέρεται στη μελέτη της δομής και της οργάνωσης των ζωντανών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων, των ιστών και των κυττάρων τους.
Music (Μουσική): Η λέξη προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και δήλωνε την "τέχνη των Μουσών". Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι Μούσες, οι θεές των τεχνών, ενέπνεαν και καθοδηγούσαν τους μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες.
Meteorology (Μετεωρολογία): Η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "μετέωρον" που σημαίνει "ψηλά στον αέρα" και "λογία" που σημαίνει "η επιστήμη ή η δραστηριότητα η σχετική με αυτό που δηλώνει το πρώτο συνθετικό". Είναι η μελέτη της ατμόσφαιρας και των φαινομένων της, συμπεριλαμβανομένων του καιρού και του κλίματος.
Technology (Τεχνολογία): Η λέξη τεχνολογία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "techne" που σημαίνει "δεξιότητα" και "λογία" που σημαίνει "η επιστήμη ή η δραστηριότητα η σχετική με αυτό που δηλώνει το πρώτο συνθετικό". Αναφέρεται στην εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για πρακτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της χρήσης εργαλείων, μηχανών και συστημάτων.
Psychology (Ψυχολογία): Η λέξη ψυχολογία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "ψυχή" που δηλώνει "το ψυχικό σκέλος της ανθρώπινης ύπαρξη" και "λογία" που σημαίνει "η επιστήμη ή η δραστηριότητα η σχετική με αυτό που δηλώνει το πρώτο συνθετικό. Είναι η επιστημονική μελέτη του ανθρώπινου νου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης, του συναισθήματος, της νόησης και της προσωπικότητας.
Economy (Οικονομία): Η λέξη οικονομία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "οίκος" που σημαίνει "σπίτι" και "νόμος" που σημαίνει "κανόνας". Είναι η κοινωνική επιστήμη που μελετά την παραγωγή, τη διανομή, την ανταλλαγή και την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών.
Theater (Θέατρο): Η λέξη θέατρο προέρχεται από την ελληνική λέξη "θέατρον" που σημαίνει "χώρος θέασης". Αναφέρεται σε ένα κτήριο, δωμάτιο ή υπαίθριο χώρο όπου λαμβάνουν χώρα θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ή άλλες παραστάσεις. Οι Έλληνες ήταν διάσημοι για τις θεατρικές τους παραστάσεις, και η λέξη έχει υιοθετηθεί και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές γλώσσες για να αναφέρεται σε έναν χώρο όπου πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις.
History (Ιστορία): Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "ἵστωρ" που σημαίνει "κριτής, μάρτυρας, γνώστης". Είναι η επιστήμη που μελετά τα γεγονότα του παρελθόντος.
Europe (Ευρώπη): Η λέξη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "εὐρύς" και "ὤψ¨" και σημαίνει "αυτή που έχει μεγάλα μάτια". Σήμερα, η λέξη δηλώνει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η λίστα, πραγματικά, δεν τελειώνει ποτέ. Η ελληνική γλώσσα είχε και έχει διαρκή αντίκτυπο στον κόσμο και η κληρονομιά της φαίνεται ακόμη στις διεθνείς λέξεις που έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την τόσο πλούσια γλώσσα. Είναι δεδομένο ότι η ελληνική σκέψη και γλώσσα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε.
* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός