Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης*
Η βελτίωση της μνήμης μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά υπάρχουν διάφορα κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε καλύτερη ανάκληση και διατήρηση.
Ένα τέχνασμα είναι η εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης. Αυτό σημαίνει να δίνετε πλήρη προσοχή όταν κάποιος μιλάει και να ασχολείστε ενεργά με τις πληροφορίες που παρουσιάζονται. Μένοντας επικεντρωμένος σε αυτό που παρουσιάζεται, είναι πιο πιθανό να το θυμάστε αργότερα.
Ένα άλλο κόλπο είναι η χρήση μνημονικών τεχνικών. Οι μνημονικές τεχνικές είναι βοηθήματα μνήμης που σας βοηθούν να συνδέσετε τις πληροφορίες με κάτι πιο οικείο. Για παράδειγμα, η χρήση μιας ομοιοκαταληξίας ή ενός αρκτικόλεξου μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε μια λίστα στοιχείων.
Εξίσου βοηθητική είναι η εξάσκηση στην επανάληψη. Η επανάληψη των πληροφοριών μπορεί να σας βοηθήσει να τις σταθεροποιήσετε στο μυαλό σας. Επαναλαμβάνοντας την πληροφορία δυνατά ή γράφοντάς την πολλές φορές, είναι πιο πιθανό να τη θυμάστε αργότερα.
Ακόμα ένα τέχνασμα είναι να δημιουργήσετε έναν "τόπο μνήμης". Ένα "τόπος μνήμης" είναι μια νοητική εικόνα ενός τόπου που σας είναι οικείος, όπως το σπίτι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τόπο για να αποθηκεύσετε πληροφορίες. Συνδέοντας την πληροφορία με μια συγκεκριμένη θέση στον τόπο σας, γίνεται πιο εύκολο να την ανακαλέσετε αργότερα.
Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να κάνετε διαλείμματα και να ξεκουράζεστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατήρηση της μνήμης βελτιώνεται, όταν κάνετε τακτικά διαλείμματα και κοιμάστε αρκετά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί και να εδραιώσει τις πληροφορίες που έχει μάθει.
Σημαντικό είναι ακόμα να χρησιμοποιείτε εικόνες και οπτικοποίηση των πληροφοριών. Ο εγκέφαλος θυμάται τις εικόνες καλύτερα από το κείμενο. Έτσι, αν προσπαθείτε να θυμηθείτε μια λίστα στοιχείων, δοκιμάστε να οπτικοποιήσετε κάθε στοιχείο στο μυαλό σας.
Τέλος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να κρατάτε το μυαλό σας ενεργό διαβάζοντας, λύνοντας γρίφους ή μαθαίνοντας νέα πράγματα. Το να διατηρείτε το μυαλό σας ενεργό μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων, βελτιώνοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Συμπερασματικά, η βελτίωση της μνήμης μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά χρησιμοποιώντας ενεργητική ακρόαση, μνημονικές τεχνικές, επαναλήψεις, δημιουργώντας ένα παλάτι μνήμης, κάνοντας διαλείμματα, χρησιμοποιώντας οπτικοποιημένες εικόνες και διατηρώντας το μυαλό σας ενεργό μπορείτε να βελτιώσετε την ανάκληση και τη διατήρηση της μνήμης σας.
*Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός