Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Εισαγωγή
Οι εκπαιδευτικοί είναι οι αφανείς ήρωες της κοινωνίας μας, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του μυαλού και του μέλλοντος των παιδιών μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στα πρόθυρα της εξάντλησης εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που τους προκαλούν επαγγελματική εξουθένωση. Σε αυτή την ανάρτηση, θα διερευνήσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί εξουθενώνονται και τι μπορεί να γίνει για να τους υποστηρίξουμε.
Αυξημένος φόρτος εργασίας
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται εξουθενωμένοι οφείλεται στον αυξημένο φόρτο εργασίας. Από τους εκπαιδευτικούς αναμένεται να κάνουν περισσότερα από ποτέ, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης μεγαλύτερων τάξεων, της δημιουργίας και βαθμολόγησης περισσότερων εργασιών και της διεκπεραίωσης περισσότερων διοικητικών καθηκόντων. Αυτός ο αυξημένος φόρτος εργασίας αφήνει στους εκπαιδευτικούς λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να επικεντρωθούν στις ανάγκες των μαθητών τους.
Έλλειψη υποστήριξης
Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην εξάντληση των εκπαιδευτικών είναι η έλλειψη υποστήριξης. Από τους εκπαιδευτικούς αναμένεται συχνά να είναι πολυπράγμονες, ασχολούμενοι με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνονται πέρα από την τάξη. Ωστόσο, μπορεί να μη λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και απογοήτευση.
Διαταραχές στην τάξη
Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι η αύξηση των διαταραχών στην τάξη. Πολλοί εκπαιδευτικοί -ειδικά όσοι δεν έχουν υποστήριξη από ειδικό παιδαγωγό μέσα στην τάξη- αναφέρουν ότι ξοδεύουν σημαντικό χρόνο για να ασχοληθούν με μαθητές που είναι διασπαστικοί ή έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό και να αφαιρεί από τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν οι εκπαιδευτικοί για να διδάξουν και να βοηθήσουν τους μαθητές τους.
COVID-19 Πανδημία
Η πανδημία COVID-19 έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στην εξάντληση των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες μεθόδους διδασκαλίας, να πλοηγηθούν στην τεχνολογία και να υποστηρίξουν τους μαθητές που μαθαίνουν από το σπίτι. Το πρόσθετο άγχος της διατήρησης της ασφάλειας των μαθητών στην τάξη έχει επίσης συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα εξάντλησης.
Τι μπορεί να γίνει για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών;
Για να στηρίξετε τους εκπαιδευτικούς, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάντλησή τους. Ορισμένες πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν:
Μείωση του φόρτου εργασίας: Στους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να παρέχονται οι πόροι που χρειάζονται για τη διαχείριση του φόρτου εργασίας τους και τη μείωση των περιττών διοικητικών καθηκόντων.
Παροχή υποστήριξης: Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται υποστήριξη για την αντιμετώπιση προκλητικών μαθητών, τη διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς και την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Είναι δεδομένο ότι μέσα στις σύγχρονες τάξεις απαιτείται η συνύπαρξη του εκπαιδευτικού με έναν ειδικό παιδαγωγό. Εξίσου δεδομένο είναι ότι κάθε σχολική δομή χρειάζεται να διαθέτει ψυχολόγο.
Εφαρμογή στρατηγικών διαχείρισης της τάξης: Στρατηγικές όπως η θετική ενίσχυση και τα συμβόλαια συμπεριφοράς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των διαταραχών στην τάξη και να επιτρέψουν στους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν στη διδασκαλία. Επίσης, η συνύπαρξη με έναν ειδικό παιδαγωγό μέσα στην τάξη θα φέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη διαχείρισή της.
Παροχή υποστήριξης ψυχικής υγείας: Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις απαιτήσεις της δουλειάς τους.
Συμπέρασμα
Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος και η ευημερία τους είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των παιδιών μας. Με την αντιμετώπιση των παραγόντων που συμβάλλουν στην εξάντληση των εκπαιδευτικών και την παροχή της υποστήριξης που χρειάζονται, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους μαθητές μας. Ας αναγνωρίσουμε τη σκληρή δουλειά των εκπαιδευτικών και ας κάνουμε το χρέος μας για να τους στηρίξουμε.