Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Ένα από τα βασικά καθήκοντα των γονέων είναι να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν καλή εκπαίδευση. Ωστόσο, η εκπαίδευση σημαίνει κάτι περισσότερο από το να παίρνουν απλώς καλούς βαθμούς. Η ουσιαστική εκπαίδευση έχει να κάνει κυρίως με την εκμάθηση σημαντικών πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πρακτικές περιστάσεις.
Πρώτα απ' όλα, οι γονείς πρέπει να θέτουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών τους σε προτεραιότητα και να τα ενθαρρύνουν να διερευνήσουν άλλα θέματα. Αντί να πιέζουν τα παιδιά τους να επικεντρωθούν κυρίως σε τομείς που θεωρούνται "χρήσιμοι" ή "σημαντικοί", οι γονείς θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά τους να ασχοληθούν με τα χόμπι τους, είτε πρόκειται για μουσική, τέχνη, λογοτεχνία είτε πρόκειται για επιστήμη. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τα χόμπι τους και να αποκτήσουν δεξιότητες που είναι εφαρμόσιμες στην καθημερινή τους ζωή, εκθέτοντάς τα σε μια ποικιλία επιστημονικών και καλλιτεχνικών πεδίων.
Δεύτερον, οι γονείς πρέπει να εμπνέουν τα παιδιά τους να είναι περίεργα και να κάνουν ερωτήσεις. Κρίνεται ιδιαίτεραι σκόπιμο να ενθαρρύνουν τη φυσική περιέργεια των παιδιών τους, απαντώντας στις ερωτήσεις τους και προωθώντας την ανεξάρτητη έρευνα από μόνα τους. Οι γονείς μπορούν επίσης να παρέχουν στα παιδιά τους πόρους, όπως βιβλία, ταινίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια, που κεντρίζουν την περιέργειά τους και τα παρακινούν να μελετήσουν.
Τρίτον, οι γονείς οφείλουν να ενσταλάξουν στα παιδιά τους την αξία της κριτικής σκέψης. Η ανάλυση των πληροφοριών, η αξιολόγηση των γεγονότων και η ανάπτυξη δικών τους συμπερασμάτων αποτελούν συστατικά στοιχεία της κριτικής σκέψης. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εμβαθύνουν την αντίληψή τους για τον κόσμο και να λαμβάνουν σοφές αποφάσεις διδάσκοντάς τους πώς να σκέφτονται κριτικά. Προσφέροντας ανοιχτές ερωτήσεις, αμφισβητώντας τα τεκμήρια των παιδιών τους και παρουσιάζοντάς τους πολλές απόψεις, οι γονείς μπορούν να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη στα παιδιά τους.
Τέταρτον, οι γονείς πρέπει να παρέχουν χρήσιμες δεξιότητες ζωής στα παιδιά τους. Ενώ οι ακαδημαϊκές γνώσεις είναι απαραίτητες, οι πρακτικές δεξιότητες διαβίωσης, όπως το μαγείρεμα, η καθαριότητα και η οικονομική διαχείριση, είναι εξίσου σημαντικές. Αυτές οι ικανότητες μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών, ενώ παράλληλα τα βοηθούν να εξελιχθούν σε ανεξάρτητους, υπεύθυνους ανθρώπους.
Τέλος, οι γονείς πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους μια ατμόσφαιρα φροντίδας και υποστήριξης. Οι νέοι που βιώνουν στοργή και υποστήριξη είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχημένοι, ανθεκτικοί και σίγουροι για τον εαυτό τους. Συμμετέχοντας στην εκπαίδευση των παιδιών τους, επικροτώντας τις προσπάθειές τους και όχι μόνο τα επιτεύγματά τους και προσφέροντάς τους συναισθηματική υποστήριξη, οι γονείς μπορούν να καλλιεργήσουν ένα βοηθητικό περιβάλλον για τα παιδιά τους.
Συμπερασματικά, η ανατροφή παιδιών με ουσιαστική γνώση απαιτεί από τους γονείς να δίνουν προτεραιότητα στα ενδιαφέροντα των παιδιών τους, να ενθαρρύνουν την περιέργεια, να διδάσκουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, να διδάσκουν πρακτικές δεξιότητες ζωής και να δημιουργούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν ολοκληρωμένα άτομα που είναι εφοδιασμένα με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να περιηγηθούν με επιτυχία στον κόσμο.