Έρχεται το τέλος του ChatGPT στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Το ChatGPT είναι εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις, η οποία κυκλοφόρησε από την OpenAI. 

Το ChatGPT κυκλοφόρησε ως πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2022 και γρήγορα τράβηξε την προσοχή για τις λεπτομερείς απαντήσεις που παρείχε σε πολλά γνωστικά πεδία. Η εφαρμογή έχει εκπαιδευτεί σε ένα τεράστιο σώμα δεδομένων κειμένου και μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία εργασιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, όπως απαντήσεις σε ερωτήσεις, μεταφράσεις γλωσσών και περιλήψεις κειμένων. Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και ικανό να κατανοεί και να παράγει κείμενο σε ένα ευρύ φάσμα στυλ και μορφών. Έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως chatbots εξυπηρέτησης πελατών, γλωσσική μετάφραση και συστήματα μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Μετά τη δημοσιοποίηση της εφαρμογής ChatGPT, η εταιρεία OpenAI αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά στην αξία των 29 δις δολλαρίων.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να κυλούν ομαλά για την εφαρμογή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, από τις 31 Μαρτίου 2023, η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων διέταξε την απαγόρευση χρήσης του ChatGPT λόγω φερόμενων παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με δημοσιέυματα ιταλικών εφημερίδων.

Η απόφαση πάρθηκε εφόσον ο Εγγυητής “σημειώνει την έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών και όλων των ενδιαφερομένων μερών των οποίων τα δεδομένα συλλέγονται από την OpenAI, την αμερικανική πλατφόρμα που διαχειρίζεται το ChatGPT, αλλά κυρίως την απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.”

Η Ιταλική Αρχή διέταξε λοιπόν “με άμεση ισχύ” τον προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων των Ιταλών χρηστών. Η εταιρεία πρέπει να καταστήσει την πλατφόρμα “μη προσβάσιμη σε όσους έχουν εγγραφεί με ιταλικό e-mail”. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, απειλείται με πρόστιμο ύψους μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ιταλικός Τύπος τονίζει επίσης πως η Ιταλική Αρχή αμφισβητεί “την απουσία συστημάτων επαλήθευσης της ηλικίας των ανηλίκων”, εφόσον δεν υπάρχει κανένα φίλτρο “για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών”, γεγονός το οποίο “εκθέτει τους ανηλίκους σε απαντήσεις που είναι εντελώς ακατάλληλες για το επίπεδο ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους”.

Τέλος, ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει πως στις 20 Μαρτίου η εταιρεία OpenAI είχε υποστεί παραβίαση δεδομένων που σχετιζόταν με τις συνομιλίες των χρηστών και τις πληροφορίες πληρωμής των συνδρομητών της υπηρεσίας.

Εσείς τι πιστεύετε; Είναι αυτή η αρχή του τέλους για το Chat GPT στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι άλλες χώρες δε θα κινηθούν όπως η Ιταλία;


Περισσότερα βίντεο εδώ.




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)