Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ανακάλυψε ότι το χτύπημα ενός κεραυνού οδήγησε στον σχηματισμό ενός νέου υλικού, το οποίο είχε βρεθεί μόνο στο διάστημα.
Η πτώση ενός κεραυνού σε δέντρο στο New Port Richey των ΗΠΑ, οδήγησε στην δημιουργία ενός νέου, σπάνιου φωσφορικού υλικού.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Communications Earth & Enviroment, το συγκεκριμένο υλικό βρέθηκε για πρώτη φορά σε στερεή μορφή στην επιφάνεια της Γης, πάνω σε ένα βράχο.
"Δεν είχαμε δει ποτέ να εμφανίζεται αυτό το υλικό με φυσικό τρόπο στη Γη- ορυκτά παρόμοια με αυτό μπορούν να βρεθούν σε μετεωρίτες και στο Διάστημα, μα δεν είχαμε δει ποτέ αυτό ακριβώς το υλικό οπουδήποτε" είπε ο γεωεπιστήμονας Μάθιου Πέισεκ του University of South Florida.
Ο Πέισεκ στην έρευνά του εξετάζει το πώς γεγονότα υψηλής ενέργειας, όπως ο κεραυνός, μπορούν να προκαλέσουν μοναδικές χημικές αντιδράσεις, και, στην συγκεκριμένη την περίπτωση, να οδηγήσουν σε ένα νέο υλικό.
«Όταν πέφτει κεραυνός, το έδαφος κατά κανόνα εκρήγνυται προς τα έξω και το γύρω γρασίδι πεθαίνει, σχηματίζοντας μια ουλή και στέλνοντας ηλεκτρικό φορτίο μέσω κοντινών βράχων, εδάφους και άμμου, σχηματίζοντας φουλγκουρίτες, που είναι γνωστοί και ως “απολιθωμένοι κεραυνοί”» είπε ο Πέισεκ.
Στο New Port Richey των ΗΠΑ ντόπιοι βρήκαν την «ουλή» από τον κεραυνό και εκεί ανακάλυψαν έναν φουλγκουρίτη, τον οποίο αποφάσισαν να τον πουλήσουν, θεωρώντας ότι είχε αξία.
Ο Πέισεκ τον αγόρασε και μετά άρχισε να συνεργάζεται με τον Λούκα Μπίντι, καθηγητή ορυκτολογίας και κρυσταλλογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία.
Οι επιστήμονες έκαναν έρευνες πάνω στον φουλγκουρίτη και είδαν πως πρόκειται για ένα σπάνιο φωσφορικό υλικό που δημιουργήθηκε μετά από πτώση κεραυνού.