Τα σημερινά θέματα έχουν καλά διατυπωμένες εκφωνήσεις και είναι γραμμένα με επιστημονική ακρίβεια.
· Το Θέμα Α εξετάζει επαρκώς την θεωρία, με όμορφη γλωσσική έκφραση.
Τα ερωτήματα, αποφεύγουν μικρούς υπολογισμούς άλλων ετών και δεν δημιουργούν πρόβλημα στον υποψήφιο που μελέτησε σωστά.
· Το Θέμα Β θέτει μετά από απουσία λίγων ετών στο πρώτο ερώτημα το κεφάλαιο των κυμάτων, το οποίο ως αναμενόταν, περιορίστηκε αρκετά στην εξέταση του, στο δεύτερο ζήτημα την Κβαντομηχανική με μια άσκηση στο Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο και το τρίτο ζήτημα αναφερόταν σε μια βασική εφαρμογή της κίνησης φορτίου σε Ηλεκτρικό και Μαγνητικό πεδίο.
Θα λέγαμε ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση και ως προς την κλιμάκωση αλλά και ως προς τις αλγεβρικές προαπαιτούμενες γνώσεις αφού είναι πιο κοντά στο πνεύμα και στις οδηγίες της Β θεματοδοσίας, των ερωτήσεων ανοιχτού τύπου.
· Το Θέμα Γ ήθελε ιδιαίτερη προσοχή, αν και διδαγμένο. Είναι ένας συνδυασμός της κίνησης ράβδου σε ομογενές μαγνητικό πεδίο με το φαινόμενο της αυτεπαγωγής σε πηνίο.
Επίσης οι οδηγίες διδασκαλίας φέτος, που επιχαίρουν βελτίωσης, θέτουν εκτός ύλης ασκήσεις με κίνηση ράβδου, παρουσία δεύτερης πηγής στο κύκλωμα, εγείροντας συζήτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Τα ερωτήματα Γ1, Γ2 ήταν βατά με το Γ3 να χρίζει ιδιαίτερης προσοχής στον υπολογισμό της χρονοεξαρτώμενης συνάρτησης της ταχύτητας, όπως και το υπολογιστικό Γ4 που θα κλιμακώσει τα μόρια του θέματος.
· Το Θέμα Δ απαιτούσε στιβαρή στρατηγική και διαχείριση σύνθεσης από τους υποψηφίους.
Πρόκειται για πειραματική διάταξη μέτρησης μαγνητικού πεδίου που αν και γνωστό θέμα, θα λέγαμε όμως ότι δυστυχώς δεν ξεφεύγει από το πνεύμα «ασκησιοκατασκευής», που έχει τροφοδοτήσει πολλά προβλήματα Δ, των τελευταίων ετών.
Μαγνητισμός, κρούσεις, ισορροπία στερεού και ταλαντώσεις κάνουν την εμφάνιση τους με τον υποψήφιο που είχε εργαστεί σκληρά και σωστά στην προετοιμασία του, να απαντά σχετικά εύκολα στα Δ1, Δ2 και Δ4 οχι όμως τόσο εύκολα στα απαιτητικά Δ3 και Δ5.
Συνολικά έχουμε ένα αρκετά καλό και απαιτητικό διαγώνισμα, χωρίς κανένα λάθος ή ασάφεια, με ικανοποιητική κλιμάκωση, όχι όμως και μια ικανοποιητική κατανομή μορίων, μιας και κυριάρχησε ο Ηλεκτρομαγνητισμός στο 45% της συνολικής θεματοδοσίας.
Ικανοποιεί η σωστή εξέταση της Κβαντομηχανικής, ενώ έκπληξη προκάλεσε η πρωτοφανής μείωση της θεματοδοσίας σε ιστορικό χαμηλό της Μηχανικής του Στερεού και των κρούσεων, με τα δυο κεφάλαια αμφότερα στο 4% της συνολικής μοριοδότησης του τελικού διαγωνίσματος!
Ενθαρρυντικό το ότι δόθηκε Τυπολόγιο για πρώτη φορά στο μάθημα.
Τα θέματα ήθελαν καλά προετοιμασμένους λύτες, χρονικά ήταν επαρκή, αλλά μάλλον πολλά, χωρίς όμως να φθάνουμε στα προβλήματα στη διαχείριση του 3ωρου του 2019!
Και όλα αυτά σε μια νέα φιλοσοφία των θεμάτων στη Φυσική, όπως επέβαλλε το «άνοιγμα» της ύλης σε 7 Κεφάλαια.
Ευχές για επιτυχία σε κάθε υποψήφια & υποψήφιο, με αποτελέσματα ευθέως ανάλογα της ποιότητας και της προσπάθειας της προετοιμασίας τους.
Καλό Καλοκαίρι!
Άγγελος Γ. Αγγελίδης
Φυσικός M.Ed