Έχουν κατά καιρούς υπάρξει καταγγελίες στις ΗΠΑ για ανάκληση τροφίμων, αφού έχουν βρεθεί: πέτρες στα μπισκότα αμυγδάλου, ζωύφια στη σούπα cheddar με μπρόκολο, μέταλλο στα πολύσπορα κράκερ, tamale που περιέχουν «αδήλωτο γάλα».
Τα προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια βέβαια, υπό τον φόβο μόλυνσης. Δεν ήταν ότι οι πελάτες έσπασαν τα δόντια τους αφού βρήκαν μέταλλο ή πέτρες στο φαγητό τους.
Όταν μιλάμε για ανάκληση φαγητού, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιλαμβάνει κάποια βακτήρια. Τα πιο συχνά ανακαλούμενα τρόφιμα, από πράσινα φυλλώδη έως διάφορα κρέατα, συνήθως φιλοξενούν μικρόβια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Όμως υπάρχει ένα αρκετά ευρύ φάσμα δυσάρεστων συστατικών που μπορεί να καταλήξουν στο γεύμα μας.
Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Οι κατασκευαστές και οι έμποροι συνήθως δεν μοιράζονται τους λόγους για τους οποίους γίνεται η ανάκληση αλλά κάποιες φορές μαθαίνουμε τον λόγο. Πρόσφατα η Kraft Heinz ανακάλεσε περίπου 80.000 συσκευασίες με φέτες τυριού, με την εταιρεία να εξηγεί ότι «ένα προσωρινό πρόβλημα αναπτύχθηκε σε μια από τις μηχανές περιτυλίγματος μας, καθιστώντας πιθανό μια λεπτή λωρίδα μεμονωμένης μεμβράνης να μπορεί να παραμείνει στη φέτα αφού αφαιρεθεί το περιτύλιγμα».
Τα μηχανήματα και ο άλλος εξοπλισμός συχνά ευθύνονται για ξένα υλικά στα τρόφιμα. «Τα πλαστικά κομμάτια από ξεφτισμένους μεταφορικούς ιμάντες, θραύσματα ξύλου από παλέτες προϊόντων και μεταλλικά ροκανίδια ή σύρματα από μηχανήματα είναι όλα πολύ κοινά», εξηγεί το Associated Press. «Το ίδιο και οι πέτρες, τα ξυλάκια και τα ζωύφια που μπορούν να φτάσουν από το χωράφι στο εργοστάσιο». Τουλάχιστον μία φορά, οι μπάλες του γκολφ έφτασαν επίσης από το γήπεδο στο εργοστάσιο. Το 2017, η McCain Foods USA, Inc. ανακάλεσε μερικά κατεψυγμένα χας μπράουνς λόγω φόβου ότι περιείχαν μέρη από μπάλες του γκολφ που ξέφυγαν από τα γήπεδα και «συλλέχθηκαν ακούσια μαζί με πατάτες».
Εν ολίγοις, υπάρχουν πολλά βήματα που απαιτούνται για την παρασκευή φαγητού σε μαζική κλίμακα και τη μεταφορά του μέχρι την κουζίνα σας και είναι δύσκολο να διασφαλίσετε ότι κάθε προϊόν είναι απαλλαγμένο από μολύνσεις. Ακόμα και o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων παραδέχεται πως είναι «οικονομικά ανέφικτο να καλλιεργούνται, να συγκομίζονται ή να επεξεργάζονται ακατέργαστα προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από μη επικίνδυνα, φυσικά προκύψαντα, αναπόφευκτα ελαττώματα».