Παρακολουθούμε το βίντεο:
Δραστηριότητες και παιχνίδια μέσα στην τάξη για να γνωρίσουν και να καταλάβουν καλύτερα τα άτομα ΑΜΕΑ και τον τρόπο ζωής τους:
1) Δένουμε τα μάτια των παιδιών και ζητούμε να κινηθούν στο χώρο, πρώτα χωρίς καμία βοήθεια και στην συνέχεια με βοήθεια άλλου παιδιού. Μας περιγράφουν το πώς ένιωσαν. Αν ήταν εύκολο ή δύσκολο και τι συναισθήματα τους προκάλεσε η έλλειψη όρασης κατά την κίνησή τους στο χώρο.
Το ίδιο (δηλ. κίνηση στον χώρο) μπορεί να γίνει και με την βοήθεια μιας ράβδου.
2) Εξηγούμε στα παιδιά ότι υποθετικά κάποια νεραϊδούλα, τους πήρε την φωνή και την ακοή και ζητούμε να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν (σε ζευγαράκια) χωρίς να μιλάνε.
Αναγκαστικά θα πρέπει να σκεφτούν και να επινοήσουν κάποιους τρόπους επικοινωνίας. Τα παιδιά κάνουν προτάσεις για τρόπους επικοινωνίας.
Για να βοηθήσουμε την διαδικασία του παιχνιδιού μπορούμε να ρωτήσουμε πώς θα έλεγαν με κινήσεις την πρόταση:
Θέλω νερό.
Θέλω να πάμε βόλτα.
Πεινάω.
Σ ΄αγαπώ!
Είμαστε φίλοι.
Κλπ
3) Δείχνουμε επίσης: εικόνες από το σύστημα Μπράιγ και εξηγούμε στα παιδιά πώς χρησιμοποιείται και πού χρησιμεύει.
4) Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες ( είτε έντυπες είτε ψηφιακές) με άτομα που έχουν κάποιας μορφής αναπηρία, Π.χ: δεν βλέπουν ή δεν ακούν, με άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι, ή με κάποιο τεχνητό μέλος κλπ. Συζητάμε με τα παιδιά για τις απόψεις τους όσον αφορά τις φωτογραφίες και τα άτομα που απεικονίζουν.