Τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων είναι γνωστά σε όλο τον πλανήτη. Όλοι γνωρίζουν την προσφορά των Ελλήνων στους τομείς της λογικής σκέψης, της επιστήμης και των καλών τεχνών.
Η ιστορία όμως της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας παραμένει άγνωστη για το μεγαλύτερο κοινό. Η σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αποκαλύπτει ότι η τεχνολογία αιχμής των αρχαίων Ελλήνων στα τέλη του αρχαιοελληνικού κόσμου είχε ομοιότητες με τις απαρχές της σύγχρονης δυτικής τεχνολογίας.
Παρακάτω θα δούμε το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας την αυτόματη θεραπαινίς του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αι. π.Χ.)
Πρόκειται για ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τη μορφή υπηρέτριας (σε φυσικό μέγεθος) που στο δεξί χέρι της κρατούσε μια κανάτα. Όταν ο επισκέπτης τοποθετούσε έναν κρατήρα (κύπελλο) στην παλάμη του δεξιού χεριού της εκείνη αυτόματα έριχνε αρχικά κρασί και στη συνέχεια για ανάμιξη, νερό στον κρατήρα ανάλογα με την επιθυμία του.
Η υπηρέτρια λοιπόν γεμίζει το κύπελλό μας με καθαρό οίνο ή αραιωμένο με νερό στην ποσότητα που επιθυμούμε ανάλογα με τη χρονική στιγμή που θα το τραβήξουμε από την παλάμη της.