Οι παρακάτω συμβουλές είναι τόσο χρήσιμες για τους γονείς και υπενθυμίζουν το πως τα παιδιά μας θα είναι ανεξάρτητα. Οι ψυχολόγοι του Χάρβαρντ μας μαθαίνουν 7 βήματα για να αναπτύξουμε ορθότερα τη σχέση μας με το παιδί μας!
Οι ψυχολόγοι του Χάρβαρντ προτείνουν επτά βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τους γονείς που στοχεύουν να αναθρέψουν παιδιά με προσαρμοστικούς και ανθεκτικούς εγκεφάλους. Αναγνωρίζοντας ότι ο εγκέφαλος ενός παιδιού είναι μια δυναμική οντότητα στη διαδικασία ανάπτυξης και σύνδεσης με τον κόσμο, οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πλούσιου σε ερεθίσματα για τη βέλτιστη ανάπτυξη.
Βασιζόμενοι σε εκτεταμένες έρευνες στη νευροεπιστήμη και την ψυχολογία, παραθέτουμε επτά γονεϊκές αρχές για να διευκολύνετε την ανάπτυξη ενός ευέλικτου και ανθεκτικού εγκεφάλου στο παιδί σας.
7 βήματα για τα παιδιά από το Χάρβαρντ
1. Αποδεχτείτε την προσέγγιση του κηπουρού:
Αντί να είστε ένας ξυλουργός που διαμορφώνει ένα παιδί σε ένα συγκεκριμένο καλούπι, γίνετε κηπουρός που καλλιεργεί ένα γόνιμο περιβάλλον για φυσική ανάπτυξη. Παρέχετε ποικίλες ευκαιρίες και παρατηρήστε τι κεντρίζει το ενδιαφέρον του παιδιού σας, προσαρμόζοντας ανάλογα την υποστήριξη. Με απλά λόγια είναι καλύτερο να δώσετε στο παιδί σας έναν κουβά με τουβλάκια και να το αφήσετετε να δημιουργήσει μόνο ένα παιχνίδι παρά να του δώσετε ένα παιχνίδι – επιτραπέζιο, όπου θα πρέπει να ακολουθήσει οδηγίες.
2. Εμπλακείτε σε συζητήσεις και ανάγνωση:
Μιλάτε και διαβάζετε τακτικά στο παιδί σας, καθώς ακόμη και τα βρέφη επωφελούνται από την έκθεση στην ομιλία. Η οικοδόμηση ενός θεμελίου νευρώνων μέσω της έκθεσης σε λέξεις ενισχύει το λεξιλόγιο, την κατανόηση της ανάγνωσης και τη συναισθηματική ευελιξία.
3. Ξενάγηση στον κόσμο:
Δείτε τον εαυτό σας ως οδηγό του παιδιού σας στην περιήγηση στις πολυπλοκότητες του κόσμου, βοηθώντας το να κατανοήσει τους ανθρώπους, τις κινήσεις και τους ήχους σε κάθε βόλτα ή δραστηριότητα. Μη φοβηθείτε πως θα επαναλαμβάνεστε τα παιδιά το λατρεύουν!
4. Εξηγήστε και αποφύγετε αυταρχικές αντιδράσεις:
Απαντήστε στις ερωτήσεις “γιατί” του παιδιού σας με εξηγήσεις, προωθώντας την κατανόηση και την ικανότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων. Αποφύγετε τις απαντήσεις “επειδή το είπα εγώ”, καθώς η κατανόηση των λόγων προάγει την καλύτερη αυτορρύθμιση και την ενσυναίσθηση.
5. Περιγράψτε τις πράξεις, όχι τους ανθρώπους:
Όταν ασχολείστε με τη συμπεριφορά, επικεντρωθείτε στην ενέργεια αντί να χαρακτηρίζετε το παιδί. Αυτή η προσέγγιση ισχύει τόσο για τη διορθωτική όσο και για τη θετική ανατροφοδότηση, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη χρήσιμων ιδεών σχετικά με τις ενέργειες και τον εαυτό.
6. Διευκολύνετε τη μίμηση:
Αναγνωρίστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν φυσικά παρατηρώντας και μιμούμενα τους ενήλικες. Ενθαρρύνετε τη μίμηση παρέχοντας εργαλεία για εργασίες και δραστηριότητες, καλλιεργώντας την αίσθηση της αυτοκυριαρχίας.
7. Εκθέστε τη διαφορετικότητα και ενθαρρύνετε την αυτογνωσία:
Εκθέστε με ασφάλεια τα παιδιά σε μια ποικιλία ανθρώπων και εμπειριών, προωθώντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επιτρέψτε στα παιδιά να εξερευνούν και να μαθαίνουν ανεξάρτητα, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και φαινομενικά δύσκολες συμπεριφορές συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου.