Από το μεθεπόμενο ακ. έτος, 2025-26, και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου, θα ξεκινήσει η λειτουργία των Μη Κρατικών- Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σχετικά με τα κριτήρια αδειοδότησης ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι :
- Θα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις σχολές για να εξεταστεί ο φάκελός τους,
- τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχουμε μελετήσει τι ισχύει σε κάθε χώρα και έχουμε επιλέξει την πιο αυστηρή εκδοχή του πακέτου των κριτηρίων,
- ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30 καθηγητές με διδακτορικό,
- την ευθύνη εξέτασης των φακέλων τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και στην επάρκεια των καθηγητών θα έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης,
- η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων.
Παράλληλα ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τα εξής:
- Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα παύουμε να είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη χωρίς μη Κρατικά ΑΕΙ.
- Το Σύνταγμα μετεξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται να συνομιλεί με την πραγματικότητα.
- Μετά το 2020 και την κρίσιμη αλλαγή που σημειώθηκε στο ενωσιακό δίκαιο με αφορμή μια υπόθεση που αφορούσε στην Ουγγαρία άνοιξε ο δρόμος για να μεταφέρουμε και στην Ελλάδα τη δυνατότητα της ίδρυσης και λειτουργίας Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ως παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού.
- Στη συνέχεια προσδοκούμε πως με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων ιδρυμάτων να εγκαθίστανται στη χώρα και να ιδρύουν μόνα τους παραρτήματα των πανεπιστημίων τους, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς κανένα πρόβλημα.