Το παιδί παραπονιέται ότι βαριέται να διαβάσει; Δείτε 8 τρόπους για να κάνετε το διάβασμα του παιδιού για το σχολείο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον!
Τα παιδιά αγαπούν το σχολείο όσων αφορά τους φίλους και ίσως μερικές φορές και τους εκπαιδευτικούς. Παρόλα αυτά τα περισσότερα παιδιά βαριούνται να διαβάσουν. Γιατί είναι σε μία ηλικία που θέλουν να παίξουν και παρασύρονται εύκολα.
Γιατί είναι ήδη πολύ πιεστικό το πρόγραμμά τους και αυτό το “υποχρεωτικό” της όλης υπόθεσης, τα κάνει να θέλουν να φύγουν. Γιατί είναι παιδιά και μαθητές και όλοι λίγο ή πολύ βαριόμαστε να κάνουμε τις υποχρεώσεις μας.
Όμως όσων αφορά τα παιδιά, υπάρχει τρόπος το διάβασμα να γίνει πιο διασκεδαστικό. Συγκεκριμένα 8 τρόποι. Αυτούς τους τρόπους θα σας τους αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο για να μην ξανά ακούσετε από το παιδί την φράση “μαμά βαριέμαι να διαβάσω”. Διαβάστε παρακάτω:
Ξεκινάμε πρώτα με τα δύσκολα μαθήματα
Αυτό το κάναμε κι εμείς όταν ήμασταν παιδιά και η αλήθεια είναι ότι βοηθούσε αρκετά. Ξεκινάμε πάντα με τα πιο δύσκολα μαθήματα, έτσι ώστε το παιδί να είναι ξεκούραστο και πιο συγκεντρωμένο. Όταν το δύσκολο μάθημα φύγει από την μέση, το πιο εύκολο θα του είναι παιχνιδάκι και θα νιώσει ότι ο χρόνος κυλάει πιο γρήγορα.
Δείξτε σημασία στη διακόσμηση του γραφείου
Το παιδί για να είναι συγκεντρωμένο θα πρέπει να έχει έναν δικό του και ήρεμο χώρο για να διαβάσει με την ησυχία του. Για να κάνετε το γραφείο του παιδιού πιο διασκεδαστικό και πιο “δικό του” θα πρέπει να αφήσετε το παιδί να το διακοσμήσει όπως θέλει. Έτσι, θα του αρέσει περισσότερο να περνάει χρόνο σε αυτό και το διάβασμα θα βγαίνει πιο εύκολα.
Παρουσιάστε τη δασκάλα και το σχολείο σαν κάτι cool
Αντί να λέμε στο παιδί “έχεις την υποχρέωση να διαβάσεις” μπορούμε απλά να μιλάμε και να αναφερόμαστε στο σχολείο και στην δασκάλα σαν κάτι cool. Με φράσεις όπως “πωπω σε ζηλεύω που έχεις αυτήν την δασκάλα” ή “ααα τι ωραίο μάθημα έχεις να διαβάσεις σήμερα”.
Φυσικά αν το παιδί έχει αντιρρήσεις σε αυτό, ακούστε το με προσοχή και απαντήστε του. Καταλάβετε τις διαφωνίες του και εξηγήστε του ότι μπορεί να έχει δυσκολίες, αλλά είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να μην κάνει τίποτα.
Πείτε ναι στα μικρά διαλείμματα
Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από ένα διάλειμμα. Έτσι, αφήστε το παιδί να κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να φάει κάτι ή να πιει έναν χυμό ή να χαζέψει λίγο στη τηλεόραση και μετά συνεχίζει. Αν κουραστεί σωματικά και νοητικά το διάβασμα θα γίνει άθλος.
Μην κάνετε εσείς τα μαθήματα γι’ αυτό
Αν το παιδί ξέρει ότι έχει την επιλογή να του κάνει τα μαθήματα κάποιος άλλος, είναι λογικό μετά να βαριέται να τα κάνει το ίδιο. Θα πρέπει λοιπόν από την Πρώτη Δημοτικού μέχρι και το Γυμνάσιο ή ακόμα και το Λύκειο (λέμε τώρα) να αφήνετε τα παιδιά να διαβάζουν μόνα τους, να λύνουν μόνα τους τις ασκήσεις και να τα βοηθήσετε να γίνουν ανεξάρτητα.
Μην είστε συνεχώς πάνω από το κεφάλι του
Καταρχάς αυτό μπορεί και να αγχώνει το παιδί. Επίσης με αυτό το σύστημα το παιδί δε θα μάθει ποτέ να διαβάζει μόνο του και μπορεί να φτάσει στο Γυμνάσιο και να θέλει τη μαμά να του κρατήσει το βιβλίο για να πει την Ιστορία.
Επίσης είναι βαρετό το παιδί να μην έχει την ιδιωτικότητά του την στιγμή που διαβάζει. Θα συνδέσει το διάβασμα με τον συχνό έλεγχο και αυτό θα το αποθαρρύνει.
Μην χάνετε την υπομονή σας μπροστά του
Αν θέλετε το παιδί να διαβάζει με χαρά και χωρίς να βαριέται δεν πρέπει καταρχάς οι γονείς του, να χάνουν την υπομονή τους και να βαριούνται. Το παιδί αντιγράφει μέχρι κάποια ηλικία συμπεριφορές και αντιλήψεις και ο τρόπος που προσεγγίζουμε εμείς τα πράγματα θα το βοηθήσει να δει τον σωστό τρόπο προσέγγισης.
Μην υπόσχεστε δωράκια για να διαβάσει
Δεν διαβάζει για να πάρει δώρο, διαβάζει για να διευρύνει τις γνώσεις του. Δυστυχώς τα παιδιά στην Ελλάδα είναι μέρος ενός εκπαιδευτικού συστήματος, ανταγωνιστικού και αγχωτικού. Κυνηγούν βαθμούς και επαίνους και όχι την γνώση. Μην διαιωνίζουμε αυτή την κατάσταση και στο σπίτι.