Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάζει, να γράφει, να συλλαβίζει και να κατανοεί τον γραπτό λόγο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσλεξία:
• Χρήση υποστηρικτικής τεχνολογίας: Η υποστηρικτική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με δυσλεξία να διαβάζουν και να γράφουν πιο αποτελεσματικά. Ορισμένα παραδείγματα υποστηρικτικής τεχνολογίας περιλαμβάνουν λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία, λογισμικό μετατροπής ομιλίας σε κείμενο και γραμματοσειρές φιλικές προς τη δυσλεξία. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσλεξία να ακούνε το κείμενο να διαβάζεται δυνατά ή να γράφουν χωρίς να ανησυχούν για την ορθογραφία.
• Χωρισμός των εργασιών σε μικρότερα μέρη: Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να βρίσκουν ευκολότερο να διαχειριστούν τις εργασίες, αν αυτές χωρίζονται σε μικρότερα μέρη. Για παράδειγμα, αντί να προσπαθούν να διαβάσουν ένα ολόκληρο κεφάλαιο ταυτόχρονα, μπορούν να το χωρίσουν σε μικρότερα τμήματα και να κάνουν διαλείμματα ενδιάμεσα. Αυτό θα τα βοηθήσει να συγκεντρωθούν καλύτερα και να αποφύγουν το αίσθημα της υπερφόρτωσης.
• Χρήση οπτικών βοηθημάτων: Τα οπτικά βοηθήματα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσλεξία να θυμούνται καλύτερα τις πληροφορίες. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν νοητικούς χάρτες ή διαγράμματα για να οργανώσουν τις πληροφορίες ή για να τα βοηθήσουν να θυμηθούν βασικές έννοιες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν μελετούν για εξετάσεις.
• Χρήση τεχνικών πολυαισθητηριακής μάθησης: Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση τεχνικών πολυαισθητηριακής μάθησης. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό ανάγνωσης, γραφής και ακρόασης που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν και να θυμούνται καλύτερα τις πληροφορίες. Μπορούν, επίσης, να δοκιμάσουν να χρησιμοποιήσουν χειρονομίες ή να ζωγραφίσουν εικόνες που θα τα βοηθήσουν να θυμούνται βασικές έννοιες.
• Αναζήτηση υποστηρικτικής κοινότητας: Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να αισθάνονται απομονωμένα ή παρεξηγημένα. Η εύρεση μιας υποστηρικτικής κοινότητας μπορεί να τα βοηθήσει να νιώσουν λιγότερο μόνα τους και να λάβουν πόρους και συμβουλές για την αντιμετώπιση της δυσλεξίας τους. Για παράδειγμα, μπορούν να ενταχθούν σε μια ομάδα υποστήριξης ή σε ένα διαδικτυακό φόρουμ για άτομα με δυσλεξία.
Επάγγελμα μαθητής, Αποστόλης Ζυμβραγάκης, εκδόσεις 24γράμματα, σελίδες 119-120.
Το βιβλίο που βοηθάει τα παιδιά να πετύχουν στο σχολείο (και στη ζωή τους)!