Αν είσαι γονιός ξέρεις ήδη πως όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες, υπάρχουν μέρες που πετάς στα σύννεφα από και μέρες που φτάνεις στα όρια της κατάρρευσης και αυτό είναι φυσιολογικό. Δείτε όμως τι επιπτώσεις έχει στην ζωή του παιδιού η συμπεριφορά, eggshell parenting.
Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι ένα συναισθηματικό roller coaster. Υπάρχουν μέρες που πετάς στα σύννεφα από ευτυχία και μέρες που φτάνεις στα όρια της κατάρρευσης και του νευρικού κλονισμού. Είναι φυσιολογικό. Άλλωστε, η μητρότητα δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση… Μερικοί γονείς ωστόσο, έχουν πολύ έντονες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις στα συναισθήματά τους σε καθημερινή βάση και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί τους.
Τον τελευταίο καιρό, κυκλοφορεί στο Tik Tοk μια φράση από ψυχολόγους που εξηγεί την κυκλοθυμία, τις ασυνεπείς συμπεριφορές και τα ακανόνιστα συναισθήματα που επιδεικνύουν μερικοί γονείς και δεν είναι άλλη από το λεγόμενο «eggshell parenting».
Η φράση «eggshell parenting» επινοήθηκε από την κλινική ψυχολόγο Dr. Kim Sage και προέρχεται από το να «πατάει κανείς πάνω σε τσόφλια αυγών» (walking on eggshells), μια περιγραφή του πώς μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί όταν βλέπει τον γονιό του να περνάει από τη χαρά στην οργή μέσα σε μια στιγμή για λόγους που δεν είναι προφανείς.
Με λίγα λόγια αφορά γονείς που μπορεί να έχουν ακραία σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή τους, να επιδίδονται σε λεκτική κακοποίηση ή τιμωρία, να χειραγωγούν ή να λένε ψέματα και μπορεί να κάνουν τα παιδιά τους να αισθάνονται ένοχα ή υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.
Τη μια στιγμή όλα είναι μια χαρά και την άλλη όχι, με αποτέλεσμα το παιδί να μην νιώθει ασφάλεια στο ίδιο του το σπίτι.
Παραδείγματα «eggshell parenting»
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα «eggshell parenting» σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι: το να επαινεί ένας γονιός το παιδί του για τις καλές επιδόσεις του σε ένα τεστ του σχολείου και αργότερα να το επικρίνει επειδή δεν πήρε μεγαλύτερο βαθμό. Το να χρησιμοποιεί απειλές για να αναγκάσει το παιδί του να κάνει αυτό που θέλει, όπως για παράδειγμα να το απειλεί ότι θα το πετάξει έξω από το σπίτι αν αποκτήσει έναν συγκεκριμένο τύπο χτενίσματος.
Τι επιπτώσεις έχει στο παιδί αυτή η συμπεριφορά;
Η κλινική ψυχολόγος Δρ. Anabelle Chow σημειώνει ότι αυτές οι ακραίες και απότομες εναλλαγές στη διάθεση του φροντιστή-γονέα μπορεί να επηρέασουν αρνητικά την συναισθηματική ανάπτυξη και την ευημερία ενός παιδιού.
«Τα παιδιά αυτά αισθάνονται κυρίως υπερ-επιφυλακτικότητα, άγχος, αδυναμία πρόβλεψης των αντιδράσεων ή των συμπεριφορών των γονέων τους. Αυτή η συνεχής απροβλεψιμότητα οδηγεί σε αυξημένη κατάσταση εγρήγορσης και δυσφορίας. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά συχνά βρίσκουν τον εαυτό τους να αναλαμβάνει το ρόλο του “γονέα” στις αλληλεπιδράσεις τους. Αναγκάζονται να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα και συμπεριφορές προκειμένου να αποτρέψουν ή να αποφύγουν δυσάρεστα αποτελέσματα», εξηγεί.
Τα παιδιά συχνά δεν αναγνωρίζουν την κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά τους προκαλεί τεράστια ζημιά. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό οι συμπεριφορές ενός «γονέα-τσόφλι» να προκλήθηκαν από το γεγονός ότι ανατράφηκε και ο ίδιος με τον ίδιο τρόπο από τους φροντιστές του.
Όλοι οι γονείς δεν φτάνουν κάποια στιγμή στα όριά τους;
Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια: κανένας γονιός δεν είναι τέλειος! Όλοι κάνουμε λάθη και ναι, υπάρχουν φορές που μπορεί να ξεσπάσουμε και να φωνάξουμε στα παιδιά μας. Αυτές οι περιστασιακές, κακές στιγμές μας υποδηλώνουν ότι ανήκουμε στην κατηγορία «γονέα-τσόφλι».
Μια άλλη ψυχολόγος, η Shari Botwin, τονίζει: «Όλοι μας τα χάνουμε κατά καιρούς, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει κάτι. Ο γονέας-τσόφλι ωστόσο, είναι απρόβλεπτος και φωνάζει και ξεσπάει πιο συχνά. Επιπλέον, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του».