Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση του Πρώιμου Βυζαντινού Κράτους;
Η οικονομία του Πρώιμου Βυζαντινού Κράτους βασιζόταν κυρίως στη γεωργία. Το κράτος εφάρμοζε παρεμβατική πολιτική, προσπαθώντας να καθορίσει τις οικονομικές εξελίξεις. Οι συναλλαγές γίνονταν κυρίως με νόμισμα, ενώ οι ανταλλαγές είδους με είδος ήταν περιορισμένες.
Ποια ήταν η κατάσταση των πόλεων και της υπαίθρου κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο;
Στο ανατολικό τμήμα οι πόλεις είχαν σημαντική οικονομική σημασία μέχρι τα μέσα του 6ου αιώνα. Στην ύπαιθρο, η γη άρχισε να συγκεντρώνεται στα χέρια των μεγάλων γαιοκτημόνων, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες γίνονταν εξαρτημένοι αγρότες ή πάροικοι.
Πώς αντιμετώπισε το κράτος τα κοινωνικά προβλήματα των πόλεων;
Το κράτος προσπαθούσε να αποτρέψει ταραχές στις πόλεις, όπως στην Κωνσταντινούπολη, διανέμοντας δωρεάν σιτάρι και οργανώνοντας θεάματα στον Ιππόδρομο.
Πώς επηρέασε το μακρινό εμπόριο την οικονομία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;
Η επέκταση της βυζαντινής επιρροής στις χώρες της Ερυθράς Θάλασσας διευκόλυνε την ανάπτυξη του μακρινού εμπορίου, αυξάνοντας τα κέρδη από την εισαγωγή προϊόντων πολυτελείας, όπως μετάξι και μπαχαρικά.
Ποιο ήταν το γερμανικό πρόβλημα και πώς το αντιμετώπισε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία;
Μετά το θάνατο του Θεοδοσίου Α' το Ρωμαϊκό Κράτος χωρίστηκε σε ανατολικό και δυτικό τμήμα. Οι αυτοκράτορες του ανατολικού τμήματος εξουδετέρωσαν την απειλή των γερμανικών λαών, επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν ειρηνικά ή κατευθύνοντάς τους προς τη Δύση. Ωστόσο, η πολιτική του Θεοδοσίου Α' να δώσει ανώτερες θέσεις σε Γερμανούς προκάλεσε κίνδυνο εκγερμανισμού του κράτους.
Ποια ήταν η αντίδραση των Βυζαντινών στην πολιτική του Θεοδοσίου Α';
Οι βυζαντινοί λόγιοι και πολιτικοί αντέδρασαν, οργανώνοντας ένα πατριωτικό και αντιγερμανικό κόμμα. Αυτό ξεσήκωσε τον λαό της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος εξόντωσε τους Γότθους και τον αρχηγό τους Γαϊνά το 400.
Πώς εξελίχθηκε ο πολιτισμός στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας;
Στο ανατολικό τμήμα επιβαλλόταν σταδιακά το ελληνικό στοιχείο και η ελληνιστική πολιτιστική παράδοση. Αυτό αντανακλάται στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης από τον Θεοδόσιο Β' το 425 και την έκδοση του Θεοδοσιανού Κώδικα το 438.
Ποια ήταν η σημασία του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης;
Το Πανεπιστήμιο διέθετε ελληνόφωνες και λατινόφωνες έδρες, και χάρη σε αυτό η Κωνσταντινούπολη άρχισε να συναγωνίζεται άλλες μεγάλες πόλεις της Ανατολής, όπως η Αθήνα και η Αλεξάνδρεια.
Τι ήταν ο Θεοδοσιανός Κώδικας και ποια η σημασία του;
Ο Θεοδοσιανός Κώδικας περιλάμβανε αυτοκρατορικά διατάγματα που εκδόθηκαν μετά το 312 και δημοσιεύτηκε το 438. Η έκδοσή του διευκόλυνε την απονομή δικαιοσύνης και αποτελεί σημαντική πηγή για τη μελέτη των κοινωνικών συνθηκών της εποχής.