Σχεδιαγράμματα στην Ιστορία του νεότερου και του σύγχρονου κόσμου Γ' Λυκείου Γενικής Παιδείας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
3
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
1.         ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ  (1814-1815)

- Αυστρία, Ρωσία, Πρωσία, Βρετανία: 1η Νοέμβρη 1814- Συνέδριο στη Βιέννη, για να τερματίσουν επίσημα τον πόλεμο με τη Γαλλία -> Συνθήκη Ειρήνης.
- Ηγεμόνες της Ευρώπης: επιδίωκαν να παλινορθώσουν το παλαιό καθεστώς των αριστοκρατικών φεουδαλικών προνομίων.
- Συμφωνούσαν στον περιορισμό της Γαλλίας στα  προπολεμικά της σύνορα και στην αποκατάσταση του παλαιού εδαφικού και πολιτικού καθεστώτος στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
- Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας: κόμης Κάσλρι, Καγκελάριος της Αυστρίας: πρίγκιπας Μέτερνιχ, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ταλεϋράνδος.
- Οι λαοί της Ευρώπης έδειχναν να αποφαίνονται υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας.
- Μέτερνιχ: εχθρός των εθνικών κινημάτων και των εθνικών κρατών, επειδή απειλούσαν τη συνοχή της πολύγλωσσης και πολύδοξης αυτοκρατορίας των Αψβούργων, η οποία στέγαζε Γερμανούς, Πολωνούς, Μαγυάρους, Νοτιοσλάβους, Σλοβένους, Τσέχους κ.ά. και υπονόμευαν το όραμα της ευρωπαϊκής ενότητας. - Εχθρός της δημοκρατίας και των ριζοσπαστικών αλλαγών.
- Γαλλία: δημιουργήθηκε ανάχωμα ισχυρών κρατών στα ανατολικά της.
- Ναπολέων Βοναπάρτης: το 1815 δραπέτευσε και αποβιβάστηκε στη Γαλλία.
- Μάχη στο Βατερλό: Συντριπτική ήττα του Ναπολέοντα.
- Οι νικήτριες Ευρωπαϊκές δυνάμεις υποχρέωσαν τη Γαλλία να υπογράψει νέα συνθήκη ειρήνης, με την οποία έχασε την περιοχή του Σάαρ και δέχτηκε στρατό κατοχής στο έδαφός της.
- 26 Σεπτεμβρίου 1815: Ιερή Συμμαχία μεταξύ της Αυστρίας, της Ρωσίας και της Πρωσίας, την οποία καταδίκασε η Βρετανία.
- Ιερή Συμμαχία: αποσκοπούσε να ανακόψει την πρόοδο των φιλελεύθερων και εθνικών κινημάτων.
-Αυτοκράτορες: Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ' της Πρωσίας, Φραγκίσκος Β' της Αυστρίας, Αλέξανδρος Α' της Ρωσίας = ύψωσαν ανάχωμα εναντίον των δυνάμεων που προωθούσαν τις αρχές της εθνικής αυτοδιάθεσης και της λαϊκής κυριαρχίας.

2.         ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

- Οι δυνάμεις της συντήρησης συγκρούονταν με αυτές τις προόδου, τις οποίες εξέφραζαν ο εθνικισμός, ο φιλελευθερισμός και ο ριζοσπαστισμός.
- Αναπτύχθηκαν ρωμαλέα εθνικά και φιλελεύθερα κινήματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, όπου έφθασαν τα μηνύματα της Γαλλικής Επανάστασης.
- Εθνικά κινήματα: οι κινήσεις μεταξύ ανθρώπινων κοινοτήτων με κοινή γλώσσα ή και θρήσκευμα, με διακριτές παραδόσεις και ιστορία, με αντίληψη κοινής ταυτότητας μεταξύ των μελών τους, οι οποίες κοινότητες επιδίωκαν την ανεξαρτησία τους από την εξουσία άλλης διακριτής κοινότητας.
- Φιλελεύθερα κινήματα: οι κινήσεις που προωθούσαν συνταγματικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς για την εξασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.
- Τα εθνικά κινήματα αποσκοπούσαν στην προβολή και την επικράτηση ενός έθνους, μιας πολιτιστικής κοινότητας.
- Τα φιλελεύθερα κινήματα επιδίωκαν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων ενός λαού, του λαού με την έννοια της πολιτικής κοινότητας, η οποία αποκτά πραγματική υπόσταση και έχει συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο ενός καταστατικού χάρτη, του Συντάγματος.
- Αμερικανική Επανάσταση του 1776.
- 19ος αι.: εθνικά κινήματα κατά των ισπανών στη λατινική Αμερική.
- Την ανεξαρτησία των χωρών της λατινικής Αμερικής κατοχύρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μονρόε -> Δόγμα Μονρόε.
- Εθνικό κίνημα των Γερμανών.
- Γερμανοί: αντέδρασαν όχι μόνο κατά της γαλλικής παρουσίας, αλλά και κατά των επαναστατικών ιδεών και του Διαφωτισμού. Ήταν η εποχή του κινήματος που ονομάστηκε ρομαντισμός και που αμφισβήτησε τον ορθολογισμό.
- Η πρώτη σοβαρή πρόκληση κατά της νομιμότητας της παλινόρθωσης εκδηλώθηκε το 1820 στην Ισπανία.
- Βασιλική αντεπανάσταση το 1822 οδήγησε τη χώρα σε ακυβερνησία, με συνέπεια την επέμβαση γαλλικών στρατευμάτων για την προστασία της μοναρχίας με την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων που συνεδρίαζαν στη Βερόνα.
- Τον Αύγουστο του 1820: επανάσταση και στην Πορτογαλία.
- Επανάσταση τον Ιούλιο του 1820 με την υποστήριξη των Καρμπονάρων: ριζοσπαστών που προωθούσαν ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και αβασίλευτο πολίτευμα.
- Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πρώτοι οι Έλληνες άκουσαν και δέχτηκαν τα ανατρεπτικά μηνύματα των Γάλλων και ανέπτυξαν ισχυρό εθνικό κίνημα που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
- Ρωσία: ο Νικόλαος Α' αντέδρασε δυναμικά στην επανάσταση των Δεκεμβριστών, όπως ονομάστηκε η εξέγερση των αξιωματικών του στρατού, και την κατέστειλε.











3.         Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 - ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

- Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 εξασφάλισε στο έθνος ανεξάρτητη εθνική εστία.
- Ελληνική Εθνική Παλιγγενεσία: ονομάστηκε το εθνικό κίνημα των Ελλήνων.
- Εθνικό κίνημα -> σύσταση αντιπροσωπευτικής και ευνομούμενης πολιτείας.
- Από τα κυριότερα συστατικά στοιχεία του ελληνικού εθνικού κινήματος υπήρξαν: 1) η προβολή των Ελλήνων της εποχής ως απογόνων και κληρονόμων των αρχαίων Ελλήνων, 2) η ταύτιση των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους και η διάκρισή τους από τους Τούρκους, 3) η καταγγελία της τουρκικής κυριαρχίας ως παράνομης και της εξουσίας του Οθωμανού σουλτάνου ως αυθαίρετης, 4) η προβολή του δικαιώματος των Ελλήνων να διεκδικήσουν την απελευθέρωσή τους από την κυριαρχία και την εξυσία των Τούρκων και να συστήσουν ανεξάρτητη και ευνομούμενη πολιτεία στη βάση των αρχών της εθνικής αυτοδιάθεσης και της λαϊκής κυριαρχίας.
- Φιλική Εταιρεία: Μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας από τρεις Έλληνες: τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
- Στελέχη της εταιρείας ήταν ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος και ο Παναγιώτης Σέκερης.
- Αρχική πρόθεση των συνωμοτών πατριωτών ήταν να προκληθεί γενική επανάσταση των Ελλήνων για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Οθωμανούς Τούρκους.
- Στόχος τους: να αναθέσουν την ηγεσία στον Ιωάννη Καποδίστρια.
- Καποδίστριας: αρνήθηκε να αναλάβει την ηγεσία.
- Η ηγεσία της Εταιρείας δόθηκε το 1820 στον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
- Επαναστατικές εστίες σε όλη την Ελλάδα.
- Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Μολδαβία και τη Βλαχία, Εμμανουήλ Παππάς στη Μακεδονία, Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Μάρκος Μπότσαρης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας.
- Αλέξανδρος Υψηλάντης: εισήλθε στη Μολδαβία στις 22 Φεβρουαρίου 1821 - συνεργάστηκε με τον Μιχαήλ Σούτσο.
- Υψηλάντης: άνω των 6.000ανδρών, Μολδαβών, Βλάχων, Αλβανών, Ηπειρωτών, Μακεδόνων, Επτανησίων, Σέρβων, Βουλγάρων, Κοζάκων και ιππέων από τις γερμανικές χώρες, την Πολωνία και την Ουγγαρία, συνιστούσε το αρχικό στράτευμα.
- Περίπου 2.000 ήταν Έλληνες , εκ των οποίων 450 αποτελούσαν τον περίφημο Ιερό Λόχο.
- Βοήθεια από τη Ρωσία -> Στη μάχη που έγινε στο Γαλάτσι την 1η Μαϊου, οι Έλληνες αμύνθηκαν με γενναιότητα, αλλά υποχρεώθηκαν  να αποχωρήσουν από τον Προύθο, με κατεύθυνση τη Ρωσία -> ήττα των Ελλήνων.
- Μεγάλη σύγκρουση με τους Τούρκους στο Δραγατσάνι, στις 7 Ιουνίου 1821: οι Έλληνες οδηγήθηκαν σε πραγματική σφαγή -> Ο Υψηλάντης με τα απομεινάρια του στρατού κατευθύνθηκε προς τα σύνορα της Αυστρίας.
- 17 Ιουνίου: Μάχη στο Σκουλένι της Μολδαβίας.
- Στα Καλάβρυτα, στις 21 Μαρτίου: ο Ασημάκης Φωτήλας και ο Ασημάκης Ζαϊμης.
 - Στο Αίγιο: ο Ανδρέας Λόντος,
- Στην Πάτρα: ο Παλαιών Πατρών Γερμανός,
- Στην Καλαμάτα: ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας, ο Κολοκοτρώνης, ο Αναγνωσταράς και ο Νικηταράς.
- Στην Καρύταινα: οι Δεληγιανναίοι και οι Πλαπουταίοι.
- Στην Κυπαρισσία: ο Αμβρόσιος Φραντζής.
- Στον Μυστρά: ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεοδωρήτος και ο Παναγιώτης Γιατράκος.
-Στο Άργος και στο Ναύπλιο: ο Χαραλάμπης Περούκας.
- Στην Άμφισσα: ο Πανουργιάς.
- Στο Γαλαξίδι: ο Γκούρας.
- Στο Λιδορίκι: ο Δήμος Σκαλτσάς.
- Στη Λιβαδειά: ο Αθανάσιος Διάκος.
- Στη Μενδενίτσα: ο Ιωάννης Δυοβουνιώτης.
- Μάχη της Αλαμάνας - στις 23 Απριλίου 1821: Αθανάσιος Διάκος.
- Χάνι της Γραβιάς - 8 Μαϊου 1821: Οδυσσέας Ανδρούτσος εναντίον του Ομέρ Βρυώνη: κλείστηκε στο Χάνι με 120 άνδρες και αντιστάθηκε με πείσμα.
- Στο Βαλτέτσι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι Μαυρομιχαλαίοι, ο Πλαπούτας και ο Γιατράκος ανάγκασαν στην περίφημη ομώνυμη μάχη με τους Τούρκους -> πρώτη μεγάλη νίκη των ελληνικών στρατευμάτων στην Πελ/σο.
- Τριπολιτσά: κυριεύτηκε από τους επαναστάτες.
- Η πρώτη αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης στην επανάσταση των Ελλήνων ήταν αρνητική.
- Ο αγώνας των Ελλήνων ήταν νόμιμη επανάσταση εναντίον παράνομου ηγεμόνα.
- Καταστροφή της μεγάλης στρατιάς του Μαχμούτ πασά Δράμαλη στα Δερβενάκια από τις ελληνικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Θ.Κολοκοτρώνη.
- Καταστροφή της Χίου, τον Απρίλη του  1822 και η σφαγή των κατοίκων της.
- Κων/νος Κανάρης: πυρπόλησε μεγάλο ιστιοφόρο του τουρκικού στόλου στα ανοιχτά της Τενέδου.
- Μάρκος Μπότσαρης και οι Σουλιώτες: όρμησαν μέσα στο στρατόπεδο του Μουσταφά τον Αύγουστο του 1823, στη θέση Κεφαλόβρυσο και προκάλεσαν μεγάλη φθορά.
- Μεσολόγγι: η πόλη που είχε δεχτεί τον μεγάλο Άγγλο φιλέλληνα Λόρδο Μπάυρον.
- Απρίλης 1826: οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Δ.Σολωμού πραγματοποίησαν έξοδο που σήμαινε και την αναζωπύρωση της φλόγας της επανάστασης.
- Γεώργιος Καραϊσκάκης: Αράχοβα.
- Πελ/σιακή Γερουσία, Άρειος Πάγος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος.
- Διαμάχη ανάμεσα στον Δημήτριο Υψηλάντη και στους προκρίτους της Πελ/σου, όπου ο Υψηλάντης και οι περί αυτόν Φιλικοί αμφισβητούσαν την εξουσία των προκρίτων.
- Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η Μεγάλη Ιδέα, δηλ. η εθνική πολιτική που αποσκοπούσε στην απελευθέρωση των ιστορικών ελληνικών χωρών και των τόπων γενικά όπου κατοικούσαν Έλληνες, οι οποίοι στο εξής ονομάστηκαν από την ελεύθερη ελληνική εστία αλύτρωτοι Έλληνες.
- Βίαιες εμφύλιες συγκρούσεις.
- Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας 1830: Ανεξαρτησία και εδαφική έκταση της νέας χώρας.
- 1830 και 1832: ίδρυση Ελλάδας = Στ. Ελλάδα, Πελ/σο, Κυκλάδες. Έμειναν εκτός του ελληνικού κράτους: Κρήτη, Επτάνησα, Β.Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη.
- Ιωάννης Καποδίστριας: έφτασε στην Ελλάδα το 1828.
- Όθων: ο πρώτος ηγεμόνας των Ελλήνων.






4.         ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ (1830-1881)

- 3 Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης: ανέλαβαν εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του μοναρχικού καθεστώτος της χώρας, δηλ. της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
- Ανάπτυξη της Μεγάλης Ιδέας και των αλυτρωτικών αγώνων του έθνους για την απελευθέρωση και των άλλων Ελλήνων.
- Η Μεγάλη Ιδέα και ο αλυτρωτισμός, δηλ. η εθνική πολιτική για την απελευθέρωση των αλύτρωτων ιστορικών ελληνικών τόπων και την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας, δημιούργησαν ευρύτατη εθνική συναίνεση στο ζήτημα της απελευθέρωσης των ιστορικών ελληνικών τόπων.
- Όθων: οικοδόμησε τη νέα χώρα = νομοθεσία, διοίκηση, δημόσια εκπαίδευση, δημόσιες υπηρεσίες, μνημειακά κτίρια, πολεοδομία της νέας πρωτεύουσας.
- Συντηρητικοί κύκλοι της εκκλησίας καλλιέργησαν στον λαό τη δυσαρέσκεια για την πράξη της ανακήρυξης του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη διοικητική της αποδέσμευση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
- Όθωνας: την 3η Σεπτεμβρίου 1843 - συγκάλεσε εθνοσυνέλευση και παραχώρησε Σύνταγμα. Ήταν η αφετηρία του κοινοβουλευτικού βίου της χώρας.
- Σύνταγμα 1844: ένα από τα πιο φιλελεύθερα Συντάγματα της εποχής, δεν κατοχύρωνε τη λαϊκή κυριαρχία, επειδή δεν υπήρχαν σταθεροί πολιτικοί σχηματισμοί, για να εξασφαλίσουν την άσκηση της εξουσίας από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.
- Νέο Σύνταγμα του 1864: έλευση του νέου ηγεμόνα της χώρας, του Γεωργίου Α' των Γλυξβούργων - Χαρίλαος Τρικούπης
- Η αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης υποχρέωσε τον ανώτατο άρχοντα να σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία και συνεπώς τη λαϊκή κυριαρχία και αφετέρου συνέβαλε, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, στην ανάπτυξη των εκλογικών πολιτικών σχηματισμών που διαχειρίζονταν έως τότε την εξουσία σε πολιτικά κόμματα με σταθερές αρχές και προγράμματα.
- Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο: 1837.
- Κορυφαίος εθνικός ιστοριογράφος: Κων/νος Παπαρηγόπουλος.




5.         ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΜΑΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

- Ανατολικό Ζήτημα: το διεθνές ζήτημα που προκλήθηκε από τη βαθμιαία υποχώρηση της ισχύος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την πλήρωση του κενού που προέκυψε από αυτή την υποχώρηση στην Εγγύς Ανατολή και ιδίως στη Χερσόνησο του Αίμου.
- Νέα φάση του Ανατολικού Ζητήματος: την  προέλαση των Οθωμανών Τούρκων εναντίον της χριστιανικής Ευρώπης διαδέχτηκε η περίοδος των σχεδίων για την εκδίωξή τους από τη γηραιά ήπειρο και για τη διανομή των ευρωπαϊκών τους κτήσεων, ενώ η πρωτοβουλία για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων ανήκε στην Αυστρία και τη Ρωσία.
- Κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους το 1797 - εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο το 1798 = αφετηρία μιας νέας φάσης του Ανατολικού Ζητήματος.
- Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1828-1829 - Συνθήκη Ειρήνης της Αδριανούπολης: αυτονομία της Σερβίας.
- 1833: ο ρωσικός στόλος κατέπλευσε και αγκυροβόλησε στον Κεράτιο Κόλπο.
- Η ισχυρή παρουσία των Ρώσων στον Βόσπορο οδήγησε τον σουλτάνο και τον Αιγύπτιο πασά στη σύναψη της Συνθήκης  Ειρήνης Κιουτάχειας - 4 Μαϊου 1833.
- Συνθήκη του Χιουνκιάρ Ισκελεσί  8 Ιουλίου 1833: καθίστατο ο Εύξεινος Πόντος κλειστή και ασφαλής θάλασσα της Ρωσίας και αναγνωριζόταν σιωπηρώς στη Ρωσία το δικαίωμα εξόδου των πολεμικών σκαφών της στο Αιγαίο.
- Σύμβαση των Στενών - 13 Ιουλίου 1841: Την υπέγραψαν οι πέντε μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης στο Λονδίνο. Τερματίστηκε η προνομιακή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα των Στενών, που της εξασφάλιζε η Συνθήκη του Χουνκιάρ Ισκελεσί.
- Νέα παρέμβαση της Ρωσίας στα ζητήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1850, με αφορμή έριδα μεταξύ Ορθοδόξων και καθολικών μοναχών για την κατοχή των ιερών προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων.
- Βρετανία και Γαλλία: Συνθήκη συμμαχίας με την Πύλη, το Μάρτιο του 1854.
- Κριμαϊκός πόλεμος: Χερσόνησο της Κριμαίας, στη νότια Ρωσία, όπου οι Ρώσοι αντιμετώπισαν τις στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας.
- Εκκλήσεις των Ρώσων προς τους Ορθόδοξους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να εκδιώξουν τους Οθωμανούς από την Ευρώπη.
- Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων - 30 Μαρτίου 1856: η Πύλη εξασφάλισε το δικαίωμα συμμετοχής της στο σύστημα ασφάλειας των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, ο Εύξεινος Πόντος κατέστη ουδέτερη θάλασσα, απαλλαγμένη από πολεμικά σκάφη, οι εκβολές του Δούναβη δόθηκαν και πάλι στην Πύλη και επιβεβαιώθηκε η αυτονομία των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών υπό την προστασία των μεγάλων δυνάμεων.
- Διάταγμα "Χάτι Χουμαγιούν": πλήρη ισότητα των υπηκόων του ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή καταγωγής -> περίοδος των Τανζιμάτ (μεταρρυθμίσεων).
- Κριμαϊκός πόλεμος: έληξε με την ήττα και την ταπείνωση της Ρωσίας - συνέβαλε στην αποδοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη λέσχη των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, υπό την προστασία της Βρετανίας.







6.         Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

- Οικονομία της Ευρώπης τον 19ο αι.: αγροτική.
- Μικρά εργαστήρια - διάσπαρτες παραγωγικές μονάδες κυρίως στην Αγγλία.
- 3 βασικά γνωρίσματα του νέου συστήματος: 1) η υποκατάσταση του ανθρώπου σε πολλούς τομείς της παραγωγικής διαδικασίας από τη μηχανή, 2) η αντικατάσταση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας από νέες, ιδιαίτερα τον γαιάνθρακα,3) η χρήση νέων και άφθονων πρώτων υλών, ιδιαίτερα ανόργανων.
- Ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας.
- Αγγλία: ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας, αύξηση της ζήτησης βαμβακερών υφασμάτων, αύξηση παραγωγής κλωστών και υφασμάτων, ατμομηχανή.
- Αγγλία: Εμπορική Επανάσταση - ανεπτυγμένο πιστωτικό σύστημα - εκβιομηχάνιση του δευτερογενούς τομέα  παραγωγής.





ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Β
1.         Η ΑΚΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

-  Αίτια αποικιοκρατίας: 1) η αναζήτηση αγορών και πηγών πρώτων υλών, 2) η ακλόνητη πίστη στην ανωτερότητα του δυτικού πολιτισμού και στο χτέος της εξαγωγής των αξιών και των θεσμών του, 3) η φιλανθρωπία.
- Αποικίες είχαν ιδρύσει η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Γαλλία και  η Ολλανδία, κυρίως στην Αμερική και στην Ασία.
- Βασικά στοιχεία των αποικιών ήταν η εγκατάσταση εποίκων από τις μητροπόλεις και η λειτουργία των κοινοτήτων των εποίκων ως πυρήνων της εν γένει οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής των αποικιών.
- Οι νέες αποικίες εγκαθιδρύθηκαν από χώρες της Ευρώπης και από τις ΗΠΑ σε υπανάπτυκτες οικονομικά και ανίσχυρες στρατιωτικά περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, με τον εξαναγκασμό ή τη χρήση βίας, για να εξυπηρετήσουν κυρίως οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα των μητροπολιτικών χωρών.
- Οι αποικίες στον υπανάπτυκτο και αναξιοπαθούντα κόσμο της Αφρικής και της Ασίας έφτασαν να θεωρούνται επιβράβευση των δυνατοτήτων και της ισχύος μιας χώρας της Ευρώπης και στόχος εθνικός.
- Βρετανία: έσπευσε να προσθέσει στις παλαιές της αποικίες νέες, ιδίως στην Αφρική: την Αίγυπτο, το Σουδάν, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και το Πακιστάν.
- Ρωσία: εξαπλώθηκε στον Καύκασο, στην κεντρική Ασία και στη Σιβηρία.















2.         ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

- Συνέδριο του Βερολίνου - 1878: η Ελλάδα δεν είχε ακόμη απελευθερώσει με τις δυνάμεις της τα αλύτρωτα μέρη του έθνους, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.
- Μόνο το εμπόριο παρουσίαζε αξιόλογη ανάπτυξη, εξαιτίας των Ελλήνων της Διασποράς.
- 4 παράγοντες που επιβράδυναν ή και ανέτρεπαν τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας: 1) οι τεταμένες σχέσεις της αφενός με τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης και αφετέρου με τις γειτονικές χώρες, 2) η πολιτική αστάθεια, 3) η ανασφάλεια στην ύπαιθρο και 4) η χαμηλή πίστη της χώρας διεθνώς.
- Εκσυγχρονισμός= δημιουργία ισχυρού τακτικού στρατού και πολεμικού ναυτικού, ανάπτυξη οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και ταχυδρομικού και τηλεγραφικού δικτύου, εισαγωγή νέων καλλιεργητικών μεθόδων στη γεωργία, εμπέδωση της τάξης και της ασφάλειας στις μετακινήσεις και στις μεταφορές και ανάπτυξη του πιστωτικού συστήματος και της διεθνούς πίστης της χώρας.
- Προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό: 1) οικονομικούς πόρους, 2)ορθολογική ιεράρχηση της διάθεσης των πόρων και αμετάκλητη προσήλωση στην εξυπηρέτηση των εθνικών προτεραιοτήτων, 3)ορθολογικό προσδιορισμό των εθνικών συμφερόντων.
- Εθνική προτεραιότητα: η απελευθέρωση των αλύτρωτων ιστορικών χωρών.
- Δεκαετία 1880: Χαρίλαος Τρικούπης = προώθησε ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημόσιων έργων.
- Χ.Τρικούπης: αλλαγές στα Σώματα Ασφσαλείας, αναδιοργάνωσε τον στρατό και τον στόλο, αύξησε τον αριθμό των σχολείων και των μαθητών της χώρας, προώθησε τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος.
- Ελευθέριος Βενιζέλος: προσκλήθηκε από την ηγεσία του Στρατιωτικού Συνδέσμου που είχε ηγηθεί το 1909 του κινήματος στο Γουδή.
- Μεταρρύθμιση του Συντάγματος του 1864 σε βαθμό που το Σύνταγμα του 1911 να θεωρείται ουσιαστικά νέο Σύνταγμα.
- Μείωσε την πλειοψηφία από το ήμισυ των βουλευτών στο ένα τρίτο, απέκλεισε την εκλογή εν ενεργεία αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων στο αξίωμα του βουλευτή, όρισε τη δυνατότητα του κράτους να απαλλοτριώνει περιουσιακά στοιχεία των πολιτών όταν το απαιτούσε το συμφέρον του δημοσίου, καθιέρωσε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, προκάλεσε στρατιωτικές αποστολές από τη Γαλλία και την Αγγλία για τον εκσυγχρονισμό του στρατού και του στόλου αντιστοίχως.
















3.         ΕΘΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

- Ο όρος Βαλκάνια έφτασε να σημαίνει περιοχή αστάθειας και συγκρούσεων, ενώ οι λαοί της θεωρείται ότι ρέπουν προς εξάρσεις εθνοφυλετικού χαρακτήρα και ότι είναι διαφορετικοί από τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης.
- Σέρβοι: ανέπτυξαν στην αρχή με την Αυτοκρατορία των Αψβούργων δεσμούς που στήριξαν τον φωτισμό τους και την αναγέννηση του έθνους τους, στη συνέχεια όμως σχέσεις ανταγωνιστικές. Οι ξένοι κυρίαρχοι της Σερβίας, οι Οθωμανοί Τούρκοι ήταν βέβαια οι βασικοί εθνικοί αντίπαλοι.
- Συνθήκη του Βερολίνου - 1878: οι Σέρβοι απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, οι εθνικές επιδιώξεις και διεκδικήσεις τους στρέφονταν κατά των Οθωμανών Τούρκων.
- Στη συνέχεια, οι Σέρβοι ήταν κυρίως στραμμένοι εναντίον της Αυστρίας με στόχο την απελευθέρωση των Νοτιοσλάβων υπηκόων των Αψβούργων.
- Βούλγαροι: ανέπτυξαν το εθνικό τους κίνημα με σχετική καθυστέρηση - Με την υποστήριξη των Πανσλαβιστών της Ρωσίας οι Βούλγαροι εξασφάλισαν την αναγνώριση από τον Οθωμανό σουλτάνο, το 1870, χωριστής εθνικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, της Εξαρχίας, ήλθαν σε ρήξη τόσο με το Πατριαρχείο όσο και με τους Έλληνες.
- 1878 - Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου: την οποία επέβαλαν οι Ρώσοι στους Τούρκους, οι Βούλγαροι εξασφάλισαν προς στιγμήν τη Μεγάλη Βουλγαρία που οραματίζονταν και που περιλάμβανε, εκτός της σημερινής Βουλγαρίας, ολόκληρη την ελληνική Μακεδονία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Δυτική και Ανατολική Θράκη.
- Όραμα Μεγάλης Βουλγαρίας: οι Βούλγαροι διεκδικούσαν εδάφη τα οποία οι γείτονές τους διεκδικούσαν ήδη ως πατρογονική κληρονομιά.
- Ανταγωνισμός των Βουλγάρων με τους  Έλληνες.
- Μακεδονικός Αγώνας: σκληρός πόλεμος ανταρτών Ελλήνων και Βουλγάρων, καθώς και εναντίον των Τούρκων.
- Παύλος Μελάς - καπετάν Κώτας.
- Κίνημα των Νεοτούρκων το 1908: υποσχέθηκε ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους λαούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
- Μολδαβοί - Βλάχοι, οι εν συνεχεία Ρουμάνοι: ανέπτυξαν εθνικό κίνημα κατά των κυρίαρχων Οθωμανών Τούρκων.
- Ο Κριμαϊκός πόλεμος  και η Συνθήκη των Παρισίων το 1856: εξασφάλισαν στους Ρουμάνους, με την υποστήριξη της Γαλλίας, την ανάδειξή τους στο διεθνές προσκήνιο και την ένωση των δύο Ηγεμονιών σε ενιαίο κράτος, το 1861, με την ονομασία Ρουμανία, το οποίο απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1878.
- Αλβανοί: εθνικό κίνημα.
- Οθωμανοί Τούρκοι: εθνικό κίνημα.
- Νεοτουρκικό Κίνημα - 1908: ισονομία, ισοπολιτεία και ευρύτατο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα - είχε ως στόχο τον εκτουρκισμό της αυτοκρατορίας.
- Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο: το Νεοτουρκικό Κίνημα πήρε τη μορφή της εθνοκάθαρσης της αυτοκρατορίας με την εκδίωξη των χριστιανών της χώρας.







4.         ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ (1912-1913)

- Τον Οκτώβριο του 1912 η Ελλάδα, η Σερβία, το Ναυροβούνιο και η Βουλγαρία, συνασπισμένες με διμερείς μεταξύ τους συμμαχίες, προκάλεσαν πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό να απελευθερώσουν τα εναπομείναντα ευρωπαϊκά εδάφη της αυτοκρατορίας που διεκδικούσαν.
- Βαλκανικοί Πόλεμοι: τερματίστηκαν το θέρος του 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία έθεσε τέλος στην τουρκική κυριαρχία στην Ευρώπη και άλλαξε ριζικά τον πολιτικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
-Στις 30 Σεπτεμβρίου/ 13 Οκτωβρίου οι πρέσβεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας αξίωσαν επισήμως από την οθωμανική κυβέρνηση να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στις κτήσεις της αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, αξίωση που συνιστούσε ουσιαστικά τελεσίγραφο, το οποίο η Πύλη δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτεί.
- 17/30 Μαϊου 1913: Λονδίνο - Συνθήκη Ειρήνης: προέβλεπε την εκχώρηση όλων των κτήσεων του σουλτάνου στα δυτικά της γραμμής Αίνου- Μηδείας, εκτός της Αλβανίας, στους συμμάχους ηγεμόνες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου - ο σουλτάνος παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στην Κρήτη,ενώ οι έξι μεγάλες δυνάμεις αναλάμβαναν να ορίσουν τα σύνορα της Αλβανίας και να καθορίσουν το μέλλον των νήσων του Αιγαίου.
- Σερβία - Βουλγαρία: με τη συνθήκη συμμαχίας που είχαν υπογράψει στις 28 Φεβρουαρίου/13 Μαρτίου 1912 είχαν αφήσει έξω από κάθε διακανονισμό την Ελλάδα, βρέθηκαν μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μπροστά σε οδυνηρή έκπληξη.
- Βουλγαρία: ανησύχησε για την τύχη της Θεσ/νίκης.
- 22 Φεβρουαρίου/ 7 Μαρτίου 1913: οι Τούρκοι, ύστερα από νέες ήττες, παρέδωσαν τα Ιωάννινα στους Έλληνες και την Αδριανούπολη στους Βουλγάρους, ενώ τον Απρίλιο παρέδωσαν τη Σκόδρα στους Σέρβους.
- Βουλγαρία: αρνιόταν κάθε συζήτηση για μείωση της έκτασης των εδαφών που έκριναν  πως της ανήκαν -> προέβαινε σε προκλήσεις σε βάρος των Ελλήνων και των Σέρβων.
- Ελληνοσερβική Συμμαχία - 18 Μαϊου/1 Ιουνίου: Οι δύο χώρες προσέφεραν την αμοιβαία εγγύηση ότι θα κρατήσουν οριστικά τις εδαφικές τους κτήσεις και ανέλαβαν την υποχρέωση, σε περίπτωση που ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεχόταν επίθεση από τρίτη χώρα, να παράσχουν τη βοήθειά τους αμοιβαίως και να μη συνάψουν χωριστή ειρήνη με την επιτιθέμενη χώρα παρά μόνον από κοινού.
- Βουλγαρία: έσπευσε να υπογράψει ανακωχή με τη Ρουμανία, καθώς τα ρουμανικά στρατεύματα βρίσκονταν στα πρόθυρα της βουλγαρικής πρωτεύουσας.
- Συνθήκη Ειρήνης στο Βουκουρέστι την 28 Ιουλίου/ 10 Αυγούστου 1913, κατακύρωσε την Καβάλα και την περιοχή της στην Ελλάδα, στη Σερβία και τη Ρουμανία τις περιοχές που είχαν κατακτήσει στον πόλεμο κατά της Βουλγαρία, ο οποίος έμεινε γνωστός ως Β' Βαλκανικός Πόλεμος.












ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
1.         ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (1870-1914)

- Δολοφονία του Αψβούργου αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγεβο της Βοσνίας.
- Οι Γάλλοι στρατιωτικοί επιθυμούσαν να πάρουν εκδίκηση για την ταπείνωση της Γαλλίας από τη Γερμανία το 1870, όταν η Γαλλία απώλεσε δύο ανατολικές επαρχίες της, την Αλσατία και τη Λορραίνη.
- Συνασπισμός των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, την Τριπλή Συμμαχία: Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και την Τριπλή Συννενόηση: Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία.
- 1914: η Ευρώπη οδηγήθηκε στον πόλεμο.
- Μεγάλος Πόλεμος: η παράλογη συνέπεια λογικών μέτρων που είχαν σχεδιαστεί με κάθε δυνατή λεπτομέρεια από πριν και ήταν σε γενικές γραμμές γνωστά σε όλους τους ενδιαφερομένους.
- Ρωσία: αδυνατούσε να εγκαταλείψει τη Σερβία στην τύχη της.


2.         Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1914-1918)

- Γερμανία: κατά της Γαλλίας.
- Γάλλοι: κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν τη γερμανική προέλαση στον ποταμό Μάρνη, προωθώντας στο μέτωπο στρατεύματα με κάθε μέσο.
- Στο ανατολικό μέτωπο: οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί πολεμούσαν κατά των Ρώσων.
- Χρήση του πολυβόλου και του πυροβόλου, δηλητηριώδη αέρια, άρμα μάχης, χειροβομβίδα, ολμοβόλο, χρήση αυτοκινήτου, αεροπλάνου βομβαρδιστικό και καταδιωκτικό.
- 1915: οι Σύμμαχοι= Τριπλή Συννενόηση, κατόρθωσαν να αποσπάσουν την Ιταλία από τους παλαιούς της συμμάχους, τη Γερμανία και την Αυστρία, με διάφορες εδαφικές υποσχέσεις σε βάρος της Αυστρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
- Οι Κεντρικές Δυνάμεις κατόρθωσαν να προσεταιριστούν τη Βουλγαρία.
- Στους ωκεανούς: πεισματώδης πόλεμος υποβρυχίων.
-1) Έξοδος των ΗΠΑ στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων, 2) άνοδος του ανένδοτου πολιτικού Κλεμανσό στη γαλλική πρωθυπουργία, 3) Ρωσική Επανάσταση.
- 1918: ηττήθηκαν και συνθηκολόγησαν η Βουλγαρία και λίγο αργότερα η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Αυστρία.
- Τσέχοι, Πολωνοί, Νοτιοσλάβοι και Μαγυάροι είχαν αποδεσμευτεί και βρίσκονταν στο στάδιο ίδρυσης εθνικών κρατών.
- Ο πόλεμος εξασθένισε και υπονόμευσε θεσμούς και αξίες, όπως την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα φιλελεύθερα ιδεώδη και την ελεύθερη οικονομία και εισήγαγε άλλους θεσμούς, όπως τον κρατρικό παρεμβατισμό στην οικονομία και την παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική.










3.         Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

- Συνθήκη του Βουκουρεστίου: άφησε ανοικτά το ζήτημα των ελληνοαλβανικών συνόρων και αυτό των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.
- Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας - 1913: οι μεγάλες δυνάμεις επιδίκασαν στην Αλβανία τις επαρχίες Χιμάρας, Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, όπου ο πληθυσμός στην πλειονότητα ήταν ελληνικός. - Το ζήτημα των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου δε λύθηκε τότε.
- Στον αυστροσερβικό πόλεμο: η Ελλάδα θα βοηθούσε τη Σερβία μόνο στην περίπτωση κατά την οποία τη χώρα αυτή προσέβαλλε στρατιωτικά η Βουλγαρία.
- Βενιζέλος: υποστήριζε ότι η Ελλάδα έπρεπε να ταχθεί στο πλευρό της Αγγλίας και της Γαλλίας.
- Ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Στρέιτ, ο βασιλιάς Κων/νος και το Γενικό Επιτελείο έκριναν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να τηρήσει διαρκή ουδετερότητα.
- Πολιτική κρίση - 25 Αυγούστου 1914: παραίτηση της κυβέρνησης από τον Βενιζέλο.
- 1915: Η αγγλική κυβέρνηση, εν όψει της επιχείρησης κατά των Στενών που προετοίμαζε, πρότεινε στην Ελλάδα να συμμετάσχει στην επιχείρηση με αντάλλαγμα σπουδαίες εδαφικές παραχωρήσεις στα παράλια της Μ.Ασίας.
- Βενιζέλος: πρότεινε τη συμμετοχή της στην επιχείρηση των δυνάμεων της Συνεννόησης στην Καλλίπολη. - Ο Κων/νος δεν αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού και ο Βενιζέλος ήταν αναγκασμένος να παραιτηθεί.
- 1915 - Εθνικός Διχασμός: νίκη στον Βενιζέλο - η άρνηση του Κων/νου να επιτρέψει στον εκλεγμένο πρωθυπουργό να εφαρμόσει την πολιτική που ενέκρινε ο λαός και ο εξαναγκασμός του σε νέα παραίτηση  -> συνταγματική εκτροπή.
- Εκλογές του Δεκεμβρίου του 1915: απείχε το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου.
- Βενιζέλος: οδηγήθηκε στην επανάσταση - εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Αγγλίας είχαν ήδη αποστείλει στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη - Επιτροπή Εθνικής Άμυνας.
- Μάιος 1916: κατάληψη του οχυρού Ρούπελ από βουλγαρικές δυνάμεις -> έδωσε το δικαίωμα από τη μία, στο Βενιζέλο να καταγγείλει τον Κων/νο και από την άλλη, στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Αγγλίας να παραμερίσουν τους δισταγμούς τους ως προς τον πειθαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την ουδετερότητα -> οι στόλοι της Αγγλίας και της Γαλλίας επέβαλαν μερικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων.
- Δύο παρατάξεις: 1) οι βασιλικοί που είχαν ως δύναμη κρούσης τους Επίστρατους, 2) οι βενιζελικοί, τους Αμυνίτες της Θεσ/νίκης.
- Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ανατολική Μακεδονία και κατέλαβαν σημαντικό τμήμα της περιοχής.
- 16/29 Αυγούστου 1916: κίνημα της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Γάλλου στρατηγού Σαράιγ, αλλά όχι και του Βενιζέλου στην αρχή.
- Νοεμβριανά - 1916: αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μονάδων πιστών στην κυβέρνηση της Αθήνας και αγημάτων που είχαν αποβιβάσει οι Γάλλοι, για να παραλάβουν πολεμικό υλικό που είχε συμφωνήσει να παραδώσει η κυβέρνηση.
- Διώξεις εναντίον βενιζελικών στην ελληνική πρωτεύουσα, με πρωταγωνιστές τους αντιβενιζελικούς Επίστρατους, είχαν ως συνέπεια τη σκλήρυνση της θέσης της Γαλλίας έναντι του Κων/νου και την εκθρόνισή του.
- Την πρωτοβουλία της εκθρόνισης ανέλαβε η Γαλλία, με τη συναίνεση της Αγγλίας και της Ιταλίας.
- 29 Μαϊου/ 11 Ιουνίου 1917: εκπρόσωπος της Γαλλίας επέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την παραίτηση του Κων/νου.
- Νέος βασιλιάς: ο γιος του Κων/νου, Αλέξανδρος.
- Σχηματισμός νέας κυβέρνησης από τον Βενιζέλο, η οποία έσπευσε να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας και των συμμάχων της.














4.         ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ (1919-1920)

- Συνέδριο Ειρήνης: στο Παρίσι-> οι νικητές ανέλαβαν να χαράξουν εκ νέου τον χάρτη της Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής, από τη Βαλτική ως τον Περσικό Κόλπο.
- Πρωτεργάτες του συνεδρίου ήταν ο Γάλλος πρωθυπουργός Κλεμανσό, ο Αμερικανός πρόεδρος Ουίλσον και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Λόυντ Τζόρτζ.
- Κατευθυντήριοι στόχοι των νικητριών δυνάμεων: 1) η ρύθμιση του γερμανικού ζητήματος, που θα διαιώνιζε τη μειονεκτική θέση της Γερμανίας και θα απέτρεπε επικίνδυνη αύξηση της ισχύος της και 2) η χάραξη νέων συνόρων στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή, με γνώμονα όχι τα δυναστικά συμφέροντα αλλά τις διάφορες εθνότητες.
- Συνθήκη των Βερσαλλιών: Υπογράφηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τις νικήτριες δυνάμεις, υπερίσχυσαν οι απόψεις και οι επιδιώξεις της Γαλλίας. οι κυριότεροι όροι της συνθήκης ήταν εδαφικοί, στρατιωτικοί και οικονομικοί. - Η Γερμανία υποχρεώθηκε να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις δυσανάλογες προς τις δυνατότητές της.
- Συνθήκη του Σαιν Ζερμαίν 1919: με την Αυστρία.
- Συνθήκη του Νεϊγύ 1919: με τη Βουλγαρία. - επιβεβαίωσε την ελληνική κυριαρχία επί των εδαφών μεταξύ του Έβρου και του Νέστου έως τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα - προέβλεπε την αμοιβαία και εθελούσια μετανάστευση των Βουλγάρων από την Ελλάδα και των Ελλήνων από τη Βουλγαρία.
- Συνθήκη των Σεβρών 28 Ιουλίου/ 10 Αυγούστου 1920: με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. - παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, η Θράκη, η Δυτική και η Ανατολική, και αναγνωρίστηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, εκτός από τα Δωδεκάνησα. - Ανατέθηκε επίσης στην Ελλάδα η προσωρινή διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης. - Η Κων/πολη και τα Στενά αποτέλεσαν ουδέτερη ζώνη υπό τον έλεγχο συμμαχικής επιτροπής.
-Συνθήκη του Τριανόν 4 Ιουνίου 1920: με την Ουγγαρία.
- Πληθώρα μειονοτήτων σε πολλές χώρες.
- Γερμανία: καταδικάστηκε επίσημα ως υπεύθυνη για τον πόλεμο και για τις συνακόλουθες καταστροφές, προσέβαλε τους Γερμανούς και ευνόησε την ανάπτυξη ακραίων εθνικιστικών κινημάτων, με πρώτο το ναζιστικό, που οδήγησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Συνθήκη ειρήνης των νικητών με την Ιθωμανική Αυτοκρατορία -> η απώλεια εδαφών, που προσαρτήθηκαν σε άλλες χώρες ή αποτέλεσαν ανεξάρτητα κράτη, σε συνδυασμό με την ταπεινωτική μεταχείριση από τους Συμμάχους, ευνόησε την ανάπτυξη ενός εθνικιστικού κινήματος με επικεφαλής τον Μουσταφά Κεμάλ, το οποίο μεταμόρφωσε την Τουρκία σε εθνικό κράτος.
- Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης - 24 Ιουλίου 1923: μετά την ήττα της Ελλάδας κατά τη μικρασιατική εκστρατεία, ήταν η οριστική συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της Συννενόησης. - Η Τουρκία ανάκτησε την ανατολική Θράκη και την περιοχή της Σμύρνης - Αναγνωρίστηκε η κυριαρχία της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα και ορίστηκαν τα σύνορα.









5.         Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1919-1922)

- Η επιθυμία της Αγγλίας και της Γαλλίας να περιορίσουν τις βλέψεις της Ιταλίας μέσω των διεκδικήσεων της Ελλάδας, καθώς και οι χωρίς προηγούμενο επιτυχείς διπλωματικοί χειρισμοί του Βενιζέλου και των συνεργατών του, αποσόβησαν το ενδεχόμενο να απολέσει η Ελλάδα κεκτημένα ήδη εδάφη.
- 1918: Διάφορες οργανώσεις των Ελλήνων του Πόντου -> ίδρυση ανεξάρτητου ποντιακού ή ποντοαρμενικού κράτους.
- Βενιζέλος: ευνοούσε τη στήριξη από τους Έλληνες του Πόντου ενός αρμενικού κράτους, το οποίο φαινόταν λιγότερο ουτοπικό από ένα ποντιακό κράτος και είχε την υποστήριξη τόσο του Πατριαρχείου Κων/πόλεως όσο και του Αρμενικού Πατριαρχείου.
- Δημιουργία Ποντοαρμενικής Ομοσπονδίας τον Ιανουάριο του 1920 : έπεσε θύμα του εθνικού κινήματος των Τούρκων.
- Βενιζέλος: επιδίωξε την κατάληψη από την Ελλάδα της Σμύρνης και του βιλαετίου του Αϊδινίου.
- Ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο - διάλυση της νικήτριας συμμαχίας του Παγκόσμιου Πολέμου -> Συνθήκη της Λωζάννης το 1923.
- Εκλογική ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές της 1/14 Νοεμβρίου 1920 και επάνοδος του Κων/νου στον θρόνο της Ελλάδας - η επέκταση του ελληνικού μετώπου στη Μ.Ασία και η διάσπαση του από τα τουρκικά στρατεύματα τον Αύγουστο 1922.
- Πυρπόληση της Σμύρνης.
- Σεπτέμβρης 1922: εκδηλώθηκε κίνημα αξιωματικών του στρατού υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα -> οι  κινηματίες υποχρέωσαν τον Κων/νο να αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα και παρέπεμψαν σε δίκη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, 6 στελέχη της βασιλικής παράταξης που εκτελέστηκαν το Νοέμβριο του ίδιου έτους.
- Αντίπαλος της Ελλάδας στη διάσκεψη της Λωζάννης ήταν η Νέα Τουρκία.
- Με την πρώτη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 30 Ιανουαρίου/12 Φεβρουαρίου 1923 συμφωνήθηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή των Ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών της Τουρκίας και των μουσουλμάνων της Ελλάδας. Εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ανταλλαγή οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και οι Έλληνες κάτοικοι της Κων/πολης και των νησιών της Ίμβου και της Τενέδου. Με την ίδια σύμβαση επιβεβαιώθηκε η παραμονή στην Κων/πολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
- Σε σύγκριση με τη συνθήκη των Σεβρών, η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν σκληρή και ταπεινωτική για την Ελλάδα.


















6.         Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

- Ογκώδεις διαδηλώσεις δυσαρεστημένων πολιτών στην Πετρούπολη, ανταρσίες στον στρατό οδήγησαν στην πτώση της μοναρχίας και στην ανάληψη της εξουσίας από  προσωρινή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Κερένσκυ.
- Από τη μια μεριά βρισκόταν η προσωρινή  κυβέρνηση, που εκπροσωπούσε τους φιλελεύθερους  αστούς και από την άλλη βρίσκονταν οι συνελεύσεις των εργατών και των στρατιωτικών, των οποίων η δύναμη και η επιρροή αυξανόταν συνεχώς και έθεταν υπό αμφισβήτηση της νομιμότητας της κυβέρνησης.
- Μπολσεβίκοι: απαιτούσαν την άμεση κατάπαυση των εχροπραξιών, την ελευθερία των εθνοτήτων, την εθνικοποίηση των γαιών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, καθώς και τον έλεγχο της βιομηχανικής παραγωγής από τους εργάτες.
- Το Νοέμβριο (Οκτώβριο με το παλαιό ημερολόγιο) οι Μπολσεβίκοι ανέτρεψαν με τη βία την κυβέρνηση και κατέλαβαν την εξουσία.
- Καταγγελία των συνθηκών που είχε συνάψει έως τότε η κυβέρνηση της Ρωσίας και η πρόταση άμεσης ανακωχής.
- Λένιν: ευνοούσε την ειρήνη για λόγους εσωτερικούς και κυρίως για να διευκολυνθεί η ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού.
- Λέων Τρότσκυ: όχι στην ειρήνη αλλά στη διακοπή του πολέμου.
- Μάρτιος 1918: η επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας δέχτηκε τους γερμανικούς όρους  και υπέγραψε τη Συνθήκη του Μπρεστ- Λιτόφσκ: η Ρωσία εγκατέλειπε στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία και τις επαρχίες της Βαλτικής, και στην Οθωμανική αυτοκρατορία την περιοχή του Καυκάσου.
- Η επαναστατική ηγεσία είχε υποσχεθεί την ειρήνη, τη διανομή των γαιών και την αυτοδιάθεση των λαών της προεπαναστατικής Ρωσικής Αυτοκρατορίας, χωρίς όμως να είναι τελικά διατεθειμένη να συμβάλει στον διαμελισμό της χώρας.
- Θεωρητικός της Ρωσικής Επανάστασης: Βλαδίμηρος Ουλιάνοφ (Λένιν).
- Τα πολιτικά κόμματα, που αντανακλούσαν τις διάφορες κοινωνικές τάξεις και τα συμφέροντά τους, δεν είχαν πια θέση στη διακυβέρνηση της χώρας και καταργήθηκαν, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα, που τέθηκε και αυτό υπό την πολιτική κηδεμονία της κομμουνιστικής επαναστατικής ηγεσίας.
- Ρωσία: Ίδρυση διεθνούς οργάνωσης όλων των κομμουνιστικών κομμάτων = Τρίτη Διεθνής ή Κομμουνιστική Διεθνής.
- Εκδήλωση δύο κομμουνιστικών επαναστατικών κινημάτων, των Σπαρτακιστών στη Γερμανία και του Μπέλα Κουν στην Ουγγαρία.
- Η εξουσία πέρασε από τον Λένιν στον Στάλιν.
- Στόχος απώτερος της Διεθνούς: η προαγωγή της επανάστασης σε όλο τον κόσμο.
- 1922: η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών περιλάμβανε 4 δημοκρατίες: τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Υπερκαυκασία, δηλ. τις χώρες της προεπαναστατικής Ρωσικής Αυτοκρατορίας.











ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Δ'
1.         Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1920-1930

- Σύσταση της Κοινωνίας των Εθνών.
- 1926: η ηττημένη Γερμανία εντάχθηκε στην ΚΤΕ, ενώ ένα έτος νωρίτερα, είχε στο Λοκάρνο  συνομολογήσει με τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Μ.Βρετανία και την Ιταλία τη διατήρηση του εδαφικού καθεστώτος που είχε θεσπιστεί με τη Συνθήκη των Βερσαλιών και την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών.
- Σύμφωνο Μπριάν- Κέλογκ το 1928: είχε κηρυχτεί ο πόλεμος εκτός νόμου, ενώ το επόμενο έτος ο ίδιος ο Αριστείδης Μπριάν, ως πρωθυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, είχε φθάσει να προτείνει, για πρώτη φορά, την ένωση της Ευρώπης σε ενιαίο διακρατικό σχήμα.
- Ευρώπη: 1) δυσχέρεια στην εξεύρεση αγορών για τα βιομηχανικά αγαθά που παράγονταν με αυξημένους ρυθμούς, 2) η δυσπραγία του αγροτικού κόσμου εξαιτίας της μείωσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
- Στάλιν: θα επιχειρήσει μετά τον θάνατο του Λένιν, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα, την ΕΣΣΔ, υπό τη δική του συγκεντρωτική εξουσία. - Προκειμένου να επισπεύσει την πορεία  προς τον σοσιαλισμό, θα επιβάλει την κρατικοποίηση της καλλιεργήσιμης γης και την επιτάχυνση της εκβιομηχάνισης στο πλαίσιο μιας αυστηρά προγραμματισμένης οικονομίας υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.
- Μουσολίνι: εμπνευστής της φασιστικής ιδεολογίας.















2.         ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1923-1930)

- Το φιλοβενιζελικό στρατιωτικό καθεστώς επανέφερε στο τέλος του 1923, το κοινοβουλευτικό καθεστώς.
- 25 Μαρτίου 1924: ανακηρύχτηκε με πρωτοβουλία υου Αλέξανδρου Παπαναστασίου και επικυρώθηκε με δημοψήφισμα η αβασίλευτη δημοκρατία.
-1) Κυβερνητική αστάθεια, 2) απειλή επέμβασης του στρατού στην πολιτική ζωή, 3) η κατάλυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, 4) επιβολή μιας βραχύβιας δικτατορίας από τον στρατηγό Θεόδωρο Πάγκαλο.
- Συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Αλέξανδρο Ζαϊμη.
- 1927: Ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.
- Εκλογική επικράτηση του Κόμματος των Φιλελευθέρων, τον Αύγουστο του 1928 και επάνοδος του Ελευθερίου Βενιζέλου.
- Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
- 1920: είχε βελτιωθεί η παραγωγική διαδικασία, σημαντικά έργα υποδομής, είχε σταθεροποιηθεί το εθνικό νόμισμα, είχε αναπτυχθεί η εμπορική κίνηση και είχε δρομολογηθεί η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.
- 1928-1932: θα συνομολογηθούν οι σημαντικές  διμερείς συμφωνίες με την Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία.


















3.  Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ
- Η σταλινική Ρωσία και η φασιστική Ιταλία στο εξωτερικό, αλλά και οι οπαδοί τους στο εσωτερικό των δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης ενθαρρύνονταν και ενισχύονταν στην αντίθεσή τους κατά του φιλελευθερισμού.
- Γερμανία: Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ.
- Χίτλερ: κατήργησε μετά και από δημοψήφισμα το 1934, τη δημοκρατία και αυτοαναγορεύθηκε πρόεδρος του Ράιχ συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες.
-1) Η αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας υπέρ του νέου καθεστώτος, 2) η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, 3) η δραστική μείωση της ανεργίας, 4) η βίαιη καταστολή κάθε αντίδρασης = ολοκληρωτική επικράτηση του ναζισμού.
- Η ΚΤΕ εξασθενεί δραματικά και καταρρέει.




5.         Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930-1940

- Στις εκλογές της 5η Μαρτίου 1933 επικράτησε το Λαϊκό Κόμμα, αντίπαλο του Κόμματος των Φιλελευθέρων και σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον Παναγή Τσαλδάρη, με υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτριο Μάξιμο.
- Απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου.
- Οκτώβρης 1935: πραξικόπημα των αντιβενιζελικών, το οποίο οδήγησε στην αντικατάσταση του Συντάγματος του 1927 από εκείνο του 1911 και στην επαναφορά του καθεστώτος της βασιλευόμενης δημοκρατίας.
- Νοέμβρης 1935: ο πρίγκηπας Γεώργιος επανήλθε στο θρόνο ως Γεώργιος Β'.
- Ελ. Βενιζέλος: υπέρ της βασιλείας.
- 1936: Ισοψήφιση των δύο κομμάτων, Λαϊκού και Φιλελευθέρων.
- Ιωάννης Μεταξάς: θα καταλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα κυβερνήσει έκτοτε, ως δικτάκτορας.
- Ελλάδα: αυξημένη φορολόγηση και έκτακτα κυβερνητικά μέτρα -> χρεοκοπία το 1932.
- 9 Φεβρουαρίου 1934: η Ελλάδα συνυπέγραψε το τετραμερές Βαλκανικό Σύμφωνο με τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, προκειμένου οι χώρες αυτές  να προασπίσουν από κοινού την εδαφική ακεραιότητά τους απέναντι στην  πολιτική που είχε υιοθετήσει η Βουλγαρία.
- Ελλάδα: θα αποφύγει τον ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό εναγκαλισμό της χιτλερικής Γερμανίας.














ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Ε'
1.         ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΕΝΟΠΛΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

- Η πραξικοπηματική επαναστρατικοποίηση της Ρηνανίας, τον Μάρτιο του 1936.
- 11 Μαρτίου 1938: 1) ενσωμάτωση της ανεξάρτητης Αυστρίας στο Τρίτο Ράιχ, ως αποτέλεσμα εκβιαστικών ενεργειών του Βερολίνου, 2) διαμελ`σμός της Τσεχοσλοβακίας μεταξύ των ετών 1938 και 1939 και τελικά η προσάρτηση στη Γερμανία της Μοραβίας και της Βοημίας.
- Οι πρωθυπουργοί των δύο συμμαχικών χωρών, Νταλαντιέ και Τσάμπερλαιν έχοντας υιοθετήσει την πολιτική του κατευνασμού απέναντι στον αντίπαλο, θα αποδεχτούν στις 29 Σεπτεμβρίου 1938, κατά την τετραμερή Συνδιάσκεψη του Μονάχου (Μ.Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία), την απαίτηση του Χίτλερ να προσαρτήσει τα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας που κατοικούνταν στην πλειονότητά τους από τους Σουδήτες.
- 15 Μαρτίου 1939: ο Χίτλερ καταπατώντας τις υποσχέσεις του, καταλύει πραξικοπηματικά την ανεξαρτησία ολόκληρης της Τσεχοσλοβακίας, ο Τσάμπερλαιν θα δηλώσει ότι κάθε παραπέρα διαπραγμάτευση με τον Χίτλερ είναι αδύνατη.
- Χίτλερ: νέες εδαφικές διεκδικήσεις - στράφηκε προς την Πολωνία, ζητώντας να προσαρτήσει την ελεύθερη πόλη του Ντάντσιχ, κατοικημένη από πλειονότητα γερμανική.
- Η Πολωνική κυβέρνηση θα αρνηθεί κάθε διαπραγμάτευση επί του θέματος αυτού και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας  και της Μ.Βρετανίας, παρά την έκδηλη επιθυμία τους να αποφύγουν την πολεμική εμπλοκή, θα της συμπαρασταθούν σταθερά.
- Υπογραφή στις 24 Αυγούστου 1939: Συνθήκη με τη Σοβιετική Ένωση - Σύμφωνο Μολότοφ.
- Τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία τα χαράματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 -> η πολωνική κυβέρνηση επιζητούσε τη βοήθεια των συμμάχων της, Γάλλων και Βρετανών.
- 3 Σεπτεμβρίου: οι Βρετανοί απαίτησαν με τελεσίγραφο να αποσυρθούν τα γερμανικά στρατεύματα από την Πολωνία και μετά από την απόρριψή του, κήρυξαν, τον πόλεμο στη Γερμανία.






2.         Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1939-1942)

- 1η Σεπτεμβρίου 1939: έκρηξη του πολέμου που αποκάλυψε τη νέα τακτική του αστραπιαίου πολέμου που εισήγαγε ο Χίτλερ.
- Γάλλοι: έμειναν επί 8 μήνες περιχαρακωμένοι στη γραμμή Μαζινό.
- Χίτλερ - Απρίλης 1940: καταλαμβάνει τη Δανία και τη Νορβηγία - 10 ΜαΪου 1940: Ολλανδία και Βέλγιο.
- Γερμανοί: εισβάλλοντας μέσω Βελγίου στο γαλλικό έδαφος θα καταλάβουν το Παρίσι στις 14 Ιουνίου.
- Στρατάρχης Πεταίν - 22 Ιουνίου: ανακωχή με τους νικητές -> η ηπειρωτική Γαλλία χωριζόταν σε δύο ζώνες: τη βόρεια υπό κατοχικό καθεστώς και τη νότια με πρωτεύουσα το Βισύ υπό την έμμεση διοίκηση των κατακτητών.
- Στρατηγός Κάρολος Ντε Γκολ: συνέχιση του αγώνα κατά των κατακτητών ναζί.
- Ουίνστον Τσόρτσιλ: διακήρυξε την απόφασή του να μην υποκύψει στη ναζιστική λαίλαπα.
- Μάχη της Αγγλίας: οι Βρετανοί θα επικρατήσουν.
- Χίτλερ: με την κήρυξη της μάχης του Ατλαντικού που απέβλεπε πλέον στον οικονομικό αποκλεισμό της Μ.Βρετανίας.
- 22 Ιουνίου 1941: τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Ρωσία καταπατώντας το Σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντροπ- Η επιχείρηση εκτελέστηκε σε εφαρμογή του σχεδίου Μπαρμπαρόσα.
- Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ: δεν απέκρυπτε τη συμπάθειά του έναντι των δυτικών Συμμάχων.
- Αύγουστος 1941: ο Ρούζβελτ είχε συνυπογράψει από κοινού με τον Τσόρτσιλ τον Χάρτη του Ατλαντικού, όπου διακηρύσσονταν πανηγυρικά οι δημοκρατικές αρχές που θα έπρεπε να διέπουν τη διεθνή ζωή.
- Αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση που εξαπολύουν οι Ιάπωνες κατά τις ισχυρής ναυτικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης, στις 7 Δεκεμβρίου 1941.








3.         Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

- Μουσολίνι: διείδε στην κατάληψη της Ελλάδας.
- Τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία απαίτησε τελεσιγραφικά από την Αθήνα την εκχώρηση της κυριαρχίας επί σημαντικού  τμήματος του ελληνικού εθνικού εδάφους.
- Ι.Μεταξάς: απέρριψε την ιταμή αξίωση: η Ελλάδα θα υπεράσπιζε τα κυριαρχικά της δικαιώματα -> η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού θα συνοψιστεί στη λέξη "ΟΧΙ".
- Ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο τον Αλέξανδρο Παπάγο, κατόρθωσε να ανακόψει την προέλαση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο. - Στις 14 Νοεμβρίου αντεπιτέθηκε κατά του εχθρού στην Αλβανία, από όπου και είχε εκδηλωθεί η εισβολή.
- Νικηφόρα πορεία του ελληνικού στρατού.
- Εαρινή επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ιταλοί τον Μάρτιο του 1941 αποκρούστηκε.
- Χίτλερ: σχέδιο Μπαρμπαρόσα για την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση -> όφειλε να ασφαλίσει τα νώτα του, εξουδετερώνοντας κάθε εστία απειλής στη βαλκανική Χερσόνησο ή στο Αιγαίο πέλαγος.
- Εισβολή στην Ελλάδα - 6 Απριλίου 1941 -> οι Έλληνες αντιστάθηκαν.
- Θεσσαλονίκη: καταλήφθηκε στις 9 Απριλίου και η Αθήνα: στις 27 Απριλίου.
- Χίτλερ: αναγκαστική στροφή στα Βαλκάνια -> αναβάλει την εκτέλεση της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
- Μετά την κατάληψη του εθνικού εδάφους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε την έδρα της έξω από την Ελλάδα, στο Κάιρο, στη Νότια Αφρική και τελικά στο Λονδίνο.
- Διεκδίκηση των εδαφών της Δωδεκανήσου, της Βόρειας Ηπείρου, της Κύπρου.
- Πράξεις αντίστασης -> ισχυρές μαζικές οργανώσεις: ΕΑΜ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ.
- Μόνο οι Έλληνες κατόρθωσαν να μη συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά της Σοβιετικής Ένωσης -> βαρύ τίμημα.




4.         Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - Η ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

- Σεπτέμβρης 1942: οι Γερμανοί καθηλώνονται στην πόλη Στάλινγκραντ -> αποφασιστικές μάχες.
- Διαδοχική συνθηκολόγηση της χιτλερικής Γερμανίας και της Ιαπωνίας.
- Μουσολίνι: Νικημένος σε όλα τα μέτωπα, θα ανατραπεί στις 25 Ιουλίου 1943 για να συλληφθεί και να εκτελεστεί από τους Παριζιάνους.
- Σοβιετικοί: απωθούν τους Γερμανούς από τα εδάφη τους και εισβάλλουν το 1944 στην Ανατολική Ευρώπη.
- Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία.
- Μάρτιος 1945: τα αγγλοαμερικανικά στρατεύματα διάβαιναν τον Ρήνο, ενώ από την ανατολική Ευρώπη, οι Σοβιετικοί εφορμούσαν προς τη κατεύθυνση του Βερολίνου.
- Συνάντηση δυτικών και Σοβιετικών συμμάχων στον ποταμό Έλβα στις 26 Απριλίου 1945.
- Συνθηκολόγηση άνευ όρων της Γερμανίας: 8 Μαϊου 1945 από τον στρατηγό Γιοντλ.
- Αμερικανοί: χρήση της ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστο στη Χιροσίμα και στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι.


















5.         ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.

- Μεικτή διεθνής επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επιφορτίστηκε με τον εντοπισμό και την υποδειγματική τιμωρία των ενόχων.
- Δίκη της Νυρεμβέργης μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 1946: καταδίκη σε θάνατο των ηγετικών στελεχών, πολιτικών και στρατιωτικών, της χιτλερικής Γερμανίας.
- Προσπάθεια γενοκτονίας των Εβραίων.
- Κατάληψη της Πολωνίας: δημιουργία γκέτο της Βαρσοβίας, όπου συνωστίστηκαν υπό περιορισμό 500.000 Εβραίοι.
- Φυσική εξόντωση μετά από επώδυνη παραμονή σε γκέτο ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζικές εκτελέσεις, χρήση δηλητηριωδών αερίων.
- Στρατόπεδα Άουσβιτς, Τρεμπλίνκα, Νταχάου, Μπέλζετς, Σόμπιμπορ: απανθρωπιά και τρόμος.
- Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες σε κλίμακα παγκόσμια.



6.         Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

- Οκτώβρης 1944: ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν, ερήμην του Ρούζβελτ, είχαν κατανείμει την επιρροή τους στη νότια Χερσόνησο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία, υπέρ της Βρετανίας στην πρώτη, υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης στη δεύτερη και κατ' ισομοιρία στην τρίτη περίπτωση.
- Συνδιάσκεψη των Τριών Μεγάλων, Τσόρτσιλ, Ρούζβελτ και Στάλιν, στη Γιάλτα το 1945: συγκρότηση κυβερνήσεων αντιπροσωπευτικών όλων των δημοκρατικών τάσεων με στόχο τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, υπό τον τριμερή συμμαχικό έλεγχο.
- Οι δυτικοί σύμμαχοι θεώρησαν ότι η συμφωνία αυτή είχε καταπατηθεί από τον Στάλιν στη Ρουμανία και την Πολωνία.
- Συνδιάσκεψη κορυφής των Τριών στο Πότσνταμ, τον Ιούλιο του 1945.
- Εξόριστη ελληνική κυβέρνηση: έπρεπε να επιλεγεί η  οδός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που εφαρμοζόταν στη Δύση.
- Αντίθετα, η αντιστασιακή οργάνωση ΕΑΜ-ΕΛΑΣ: πίστευε ότι έπρεπε να επιλεγεί η οδός του υπαρκτού σοσιαλισμού που είχε υιοθετήσει η Σοβιετική Ένωση.
- Πολιτικής Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης: είχε συγκροτηθεί στην ορεινή Στερεά Ελλάδα στις 10 Μαρτίου 1944.
- Γεώργιος Παπανδρέου: περιέλαβε στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπους όλων των αντιμαχόμενων μεριδίων.
- Απελευθέρωση της Αθήνας: 12 Οκτωβρίου 1944.
- Σύγκρουση μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και δυνάμεων του ΕΛΑΣ.
- Συμφωνία Βάρκιζας - 12 Φεβρουαρίου 1945: διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και δημοψηφίσματος επί του πολιτειακού ζητήματος.










7.         ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

- Η διαίρεση της Γερμανίας σε 4 ζώνες κατοχής: το 40% του εδάφους της, στα ανατολικά, συνιστούσε τη ρωσική και το υπόλοιπο στα δυτικά, από βορρά προς νότο, την αγγλική, τη γαλλική και την αμερικανική ζώνη, ενώ το Βερολίνο αποτελούσε νησίδα υπό πολυμερή κατοχή.
- Ρωσοπολωνική συμφωνία που υπογράφηκε στις 17 Αυγούστου 1945: μετακίνηση κατά 200 χιλιόμετρα των συνόρων της Πολωνίας προς α δυτικά, έως τη γραμμή Όντερ-Νάισε, ενώ ακόμη ανατολικότερα, εδάφη που κατέχονταν παλιότερα από την Πολωνία ενσωματώθηκαν στην ΕΣΣΔ.
- Φινλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία: ανακωχή με τη Σοβιετική Ένωση, έχοντας υπαχθεί στον στρατιωτικό και στον πολιτικό έλεγχό της.
- Νέα δημοκρατική κυβέρνηση της Ρώμης: υποχρεωμένη να παραιτηθεί από κάθε τίτλο κυριαρχίας επί της Αιθιοπίας, της Αλβανίας και της Δωδεκανήσου.
- Συνδιάσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου στις 7 Σεπτεμβρίου 1951: 49 κράτη συνομολόγησαν την υποχρέωση της Ιαπωνίας να παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα σε εδάφη της Ασίας, της νότιας Σαχαλίνης, της Ανταρκτικής και των νότιων κτήσεων της στον Ειρηνικό.
- 8 Σεπτεμβρίου 1951: αμερικανοϊαπωνικό Σύμφωνο Ασφαλείας: υπογράμμιζε την αποκατάσταση σταθερών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τόκυο.















ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ΣΤ'
1.         Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

- ΗΠΑ και ΕΣΣΔ: υπερδυνάμεις - κράτη που είχαν συμφέροντα σε όλες τις περιοχές της υφηλίου.
- ΗΠΑ: Ελεύθερη οικονομία και πολυκομματικό πολιτικό σύστημα.
- ΕΣΣΔ: Κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και μονοκομματικό πολιτικό σύστημα, βασισμένο στην παντοδυναμία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
- Δυτικός συνασπισμός: με ηγέτη της ΗΠΑ, στον οποίο μετείχαν κράτη της Δυτ. Ευρώπης, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, κ.ά.
- Ανατολικός συνασπισμός: με ηγέτη την ΕΣΣΔ και μέλη του χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
- Διπολικό σύστημα.
- Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δυο χώρες ονομάστηκε Ψυχρός Πόλεμος.
- Οι δύο υπερδυνάμεις διέθεταν μεγάλα πυρηνικά οπλοστάσια -> διαμορφώθηκε η ισορροπία του τρόμου, δηλ. μια κατάσταση στην οποία κάθε υπερδύναμη απειλούσε την άλλη με πυρηνική καταστροφή.
- Ανάπτυξη του κινήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης το 1957, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, προδρόμου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- 1960: οι περισσότερες αποικίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους - Η πλειονότητα των νέων αυτών κρατών συγκρότησε τον τρίτο Κόσμο.
-Απρίλιος - Ιούνιος 1945: Συγκλήθηκε στον Αγιο Φραγκίσκο των ΗΠΑ η ιδρυτική διάσκεψη του νέου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με τη συμμετοχή 50 χωρών που πολεμούσαν τον Άξονα, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
- Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ αποτελεί υποχρεωτικό Διεθνές Δίκαιο, βασίζεται στην αρχή της κυρίαρχης ισότητας μεταξύ των κρατών και απαγορεύει τη χρήση βίας, παρά μόνο για σκοπούς αυτοάμυνας.
- Τα βασικά όργανα του ΟΗΕ είναι ο Γενικός Γραμματέας, η Γενική ΣυνέλεΥση και το Συμβούλιο Ασφαλείας.
- Στο συμβούλιο Ασφαλείας μετέχουν, ως μόνιμα μέλη, 5 χώρες: ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα.
- Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ όρισε ότι για να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των πέντε μόνιμων μελών. Αν ένα από αυτά διαφωνεί ρητά, τότε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί = δικαίωμα βέτο.
- ΟΗΕ: Δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα με το Κυπριακό Ζήτημα.














2.         Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

- Συμφωνία Ποσοστών: σύνηψαν στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 1944 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν: η ΕΣΣΔ θα έλεγχε τις χώρες του εσωτερικού των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα θα περιερχόταν υπό βρετανική επιρροή.
- Μετά το 1945, η Γερμανία μοιράστηκε σε 4 ζώνες κατοχής: 1) τη ζώνη των ΗΠΑ, 2) της Βρετανίας, 3) της Γαλλίας και 4) της ΕΣΣΔ.
- 1946: άρχισε ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος.
- Οι Δυτικοί φοβήθηκαν ότι σε περίπτωση νίκης των κομμουνιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα η ΕΣΣΔ θα αποκτούσε έξοδο στη Μεσόγειο.
- Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν εξήγγειλε το λεγόμενο Δόγμα Τρούμαν: η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ώστε να αντισταθούν στον κομμουνισμό -> προκάλεσε εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.
- 1947: ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ ανήγγειλε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δυτικές και ανατολικές. Η πρόταση έγινε δεκτή από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.
- Η αποδοχή του Σχεδίου Μάρσαλ οδήγησε στην ίδρυση του Οργανισμού για την ευρωπαϊκή Οικονομική Συνεργασία (ΟΕΟΣ).
- Σοβιετικοί: ενέτειναν τον έλεγχό τους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
- Ρήξη του Γιουγκοσλαβικού ηγέτη Τίτο με τον Στάλιν, καθώς ο πρώτος δεν αποδέχτηκε  τον αυξημένο σοβιετικό έλεγχο.
- Ιούνιος 1948: Οι Σοβιετικοί απέκλεισαν τις δυτικές ζώνες κατοχής στο βερολίνο.
- Βορειοατλαντικό Σύμφωνο (ΝΑΤΟ): υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον στις 4 Απριλίου 1949.
- Μέλη του ΝΑΤΟ: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία.
- Η Ελλάδα και η Τουρκία προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952 και η Δυτική Γερμανία το 1955.
 - Εθνικός Στρατός: ένοπλη δύναμη των φιλοδυτικών δυνάμεων του Κέντρου και της Δεξιάς.
- Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας: οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
- 1949: νίκη των φιλοδυτικών δυνάμεων.

3.         Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

- 1949: Οι κομμουνιστές με ηγέτη τον Μάο Τσε-τουνγκ, επικράτησαν στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο και ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
- Ιούλιος 1950: επίθεση της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας εναντίον της φιλοαμερικανικής Νότιας Κορέας.
- Νικίτα Χρουστσόφ: πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης: τα ειρηνικά επιτεύγματα του σοβιετικού κομμουνισμού αποτελούσαν εγγύηση για την επικράτησή του χωρίς πόλεμο.
- 1955: Σύμφωνο της Βαρσοβίας: συμμαχία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με τη Μόσχα.
- 1956: ο Χρουστσόφ εξήγγειλε την πολιτική της αποσταλινοποίησης, που διαβεβαίωνε ότι δε θα επαναλαμβάνονταν ορισμένες από τις υπερβολές της σταλινικής περιόδου.
- 1961: η ΕΣΣΔ και η Ανατολική Γερμανία ανήγειραν γύρω από το Δυτικό Βερολίνο, το περιβόητο τείχος για να εμποδίσουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο τμημάτων της πόλης.
- Το Τείχος του Βερολίνου έγινε το σύμβολο της διαίρεσης της Ευρώπης έως την πτώση του, το 1989.
- 1962: Κρίση των πυραύλων της Κούβας - Στην Κούβα εγκαταστάθηκαν σοβιετικοί πύραυλοι, που θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ.
- Τζον Κένεντυ - Νικίτα Χρουστσόφ: συμφώνησαν να μην εγκατασταθούν σοβιετικοί πύραυλοι στο νησί, ενώ και οι Αμερικανοί απέσυραν πυραύλους τους από την Τουρκία.
- Ήττα των Γάλλων από τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Χο Τσι Μινχ: δημιουργία νέων κρατών: του κομμουνιστικού ΒόρειουΒιετνάμ και του φιλοαμερικανικού Νότιου Βιετνάμ, της Καμπότζης και του Λάος.
- Ακρότητες των αμερικανικών δυνάμεων στο Βιετνάμ.
-1975: Το Βόρειο Βιετνάμ επιτέθηκε στο Νότιο, νίκησε και η χώρα επανενώθηκε υπό κομμουνιστική εξουσία.
- 1971-1972: οι ΗΠΑ προσέγγισαν την κομμουνιστική Κίνα, η οποία είχε ήδη συγκρουστεί  με τη Σοβιετική Ένωση.
-1972: Χάρη στη νέα ανατολική πολιτική του Δυτικογερμανού καγκελάριου Βίλυ Μπραντ, η Δυτική Γερμανία αναγνώρισε την Ανατολική.
- 1975:Τελική Πράξη του Ελσίνκι: Μια διακήρυξη που αποσκοπούσε στο να διευκολύνει τη συνύπαρξη κρατών με διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά συστήματα και η οποία αναγνώριζε το απαραβίαστο των συνόρων στην Ευρώπη.
- 1973: Παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση.
- 1981: Την προεδρία των ΗΠΑ ανέλαβε ο Ρόναλντ Ρίγκαν.
- Απόφαση του ΕΣΣΔ να εγκαταστήσει νέους πυραύλους στην Ευρώπη και την απάντηση του ΝΑΤΟ, το οποίο ανέπτυξε αντίστοιχους αμερικανικούς πυραύλους.
- Αναταραχή στην κομμουνιστική Πολωνία, όπου δημιουργήθηκε ένα μη ελεγχόμενο από το κομμουνιστικό κόμμα εργατικό συνδικάτο, η "Αλληλεγγύη", με ηγέτη τον Λεχ Βαλέσα.
- 1985: Στην εξουσία ανήλθε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: το 1989 επισκέφθηκε το Ανατολικό Βερολίνο και τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης επικοινωνίας του με το Δυτικό, προκαλώντας λαϊκή αναταραχή στην Ανατολική Γερμανία.
- Η πτώση του Τείχους -> επανένωση της Γερμανίας.
- Γιέλτσιν: συμφώνησε με τους ηγέτες των άλλων σοβιετικών δημοκρατιών πάνω στη βάση της διάλυσης της Σοβιετικής  Ένωσης και της δημιουργίας μιας χαλαρής Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

4.         Η ΑΠΟΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

- Αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας των αποικιοκρατούμενων λαών.
- 1929: Παγκόσμια οικονομική κρίση.
- 1941-1942: Οι Ιάπωνες κατέκτησαν μεγάλες περιοχές της Ασίας.
- Ούτε η σοσιαλιστική ΕΣΣΔ, ούτε οι ΗΠΑ ήταν θετικές προς την αποικιοκρατία.
- διαδικασία αποαποικιοποίησης.
- Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί υποσχέθηκαν να αποδώσουν στην Ινδία την ανεξαρτησία της.
- Μέση Ανατολή: αναπτυσσόταν ο αραβικός εθνικισμός υπό την ηγεσία του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ προέδρου της Αιγύπτου από το 1954, ο οποίος προσπάθησε να απαλλάξει τη χώρα του από τη βρετανική επιρροή.
- 1956: οι Αγγλογάλλοι εισέβαλαν στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στο Σουέζ, από όπου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω της αντίδρασης της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ.
-  Ο Γάλλος ηγέτης, στρατηγός Κάρολος Ντε Γκολ: παραχώρησε ανεξαρτησία στις γαλλικές αποικίες της Αφρικής το 1960 και στην Αλγερία το 1962.
- Τα νέα κράτη που ανέκυψαν από τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης, κυρίως στην Ασία και στην Αφρική, συγκρότησαν τον Τρίτο Κόσμο.
- Κύριες επιδιώξεις τους: η κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας του και η οικονομική τους ανάπτυξη.
- Τρίτος Κόσμος - Κίνημα των Αδεσμεύτων: Μέλη = Ινδία, Αίγυπτος, Γιουγκοσλαβία του Τίτο: Οι Αδέσμευτοι δεν επιζητούσαν απλώς τη διατήρησή τους εκτός των δύο συνασπισμών, δυτικού και ανατολικού, αλλά μια ενεργητική ουδετερότητα στον Ψυχρό Πόλεμο, ώστε να επηρεάσουν, ως αυτόνομος παράγοντας τη διεθνή σκηνή.










5.         Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

- Μάιος 1949: Ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνής οργανισμός που αποσκοπεί στην ανάδειξη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
-Λειτουργισμός: πρέσβευε ότι θα έπρεπε να ενοποιηθούν πρώτα ορισμένοι βασικοί τομείς της οικονομίας, ώστε να δημιουργηθούν οι πρακτικές προϋποθέσεις της ενότητας.
- Δημιουργία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων: Εκπρόσωποι όπως οι Γάλλοι Ρομπέρ Σουμάν και Ζαν Μονέ, ο Βέλγος Πολ-Ανρί Σπάακ, ο Γερμανός Κόνραντ Αντενάουερ, έμειναν στην Ευρωπαϊκή μνήμη ως πατέρες της Ευρώπης.
-  Σχέδιο Σουμάν: θα δημιουργούνταν μία ανώτατη Αρχή που θα έλεγχε τις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα της Γαλλίας, της Δυτικής Γερμανίας και όσων από τις άλλες χώρες ενδιαφέρονταν να μετάσχουν. - Την πρόταση αποδέχτηκαν η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία και οι χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργου) και έτσι το 1952 συστάθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.
 - 25 Μαρτίου 1957: Συνθήκη της Ρώμης: ίδρυε την Ευρωπαϊκή οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), επικεντρωμένη στις βασικές ελευθερίες της διακίνησης προϊόντων, κεφαλαίων και ατόμων.
- Στην ΕΟΚ [προσχώρησαν το 1973: η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Ελλάδα το 1981, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1986.
- 1985:  Έγκριση της Ενιαία Ευρωπαϊκής Πράξης που προέβλεπε στενότερη οικονομική και πολιτική ενότητα.
- 1992: Συνθήκη του Μάαστριχτ: προέβλεπε τη μετεξέλιξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη σύσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης (ΟΝΕ), που θα απέφερε τη δημιουργία κοινού νομίσματος.
- 2001: Τέθηκε σε ισχύ το νέο νόμισμα, το ευρώ.







6.         Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΩΣ ΤΟ 1974

- Οι εκλογές του 1950 και του 1951 έφεραν στην εξουσία τον συνασπισμό της Εθνικής Προοδευτικής Ένωσης Κέντρου, με αρχηγό τον στρατηγό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.
- 1952: υπουργός Συντονισμού ήταν ο Γεώργιος Καρτάλης.
- 1952: εγκρίθηκε νέο Σύνταγμα - Το ίδιο έτος εκτελέστηκαν το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης και οι συνεργάτες του.
- Εκλογές του 1952: επικράτησε το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού, υπό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο.
- 1953: με πρωτοβουλία του υπουργού Συντονισμού Σπύρου Μαρκεζίνη, προχώρησε στην υποτίμηση της δραχμής.
- Καραμανλής: ίδρυσε νέο κόμμα, την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση.
- Ραγδαία οικονομική ανάπτυξη.
- Συμφωνία για τη Σύνδεση της Ελλάδας υπογράφηκε στην Αθήνα στις 9 Ιουλίου 1961 και προέβλεπε τη μελλοντική πλήρη ένταξη της χώρας στην Κοινότητα.
- Η σύνδεση με την ΕΟΚ θα επέφερε την οργανική ενσωμάτωση της Ελλάδας στο δυτικοευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό σύστημα, θα σταθεροποιούσε τη δημοκρατία, θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα την ισχυροποιούσε στο διεθνές πεδίο.
- 1963: Μια παρακρατική οργάνωση δολοφόνησε στη Θεσ/νίκη τον βουλευτή του ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.
- Εκλογές 1963 και 1964: επικράτησε το κόμμα της Ένωσης Κέντρου, που σχημάτισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου.
- Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου ανατράπηκε μετά από αντισυνταγματική παρέμβαση του νέου βασιλιά Κωνσταντίνου Β' τον Ιούλιο του 1965.
- Κυβέρνηση σχημάτισαν πρώην βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, που έμειναν γνωστοί ως αποστάτες.
- 21 Απριλίου 1967: συνωμότες αξιωματικοί κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα, επιβάλλοντας δικτατορία.
- Η δικτατορία βρισκόταν υπό την ηγεσία των συνταγματαρχών Γεωργίου Παπαδόπουλου και Νικολάου Μακαρέζου και του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού.
- Ο ελληνικός πολιτισμός αντιτάχθηκε έντονα και αντιστάθηκε στη δικτατορία, με πρωτοστάτες τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Γεώργιο Μαύρο, τον Γεώργιο Ράλλη.
- Στο εξωτερικό ανέπτυξαν αντιστασιακή δράση ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη.
- Ξεχωρίζει η απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη να σκοτώσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
- Εξέγερση του Πολυτεχνείου: 17 Νοέμβρη 1973.
- 25 Νοεμβρίου 1973: ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, με νέο πραξικόπημα, εγκαθίδρυσε το δικό του, σκληρότερο, δικτατορικό καθεστώς.
- Κων. Καραμανλής: ανέλαβε την εξουσία.










7.         Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

- 1974: Κων. Καραμανλής -> Μεταπολίτευση: όρος που περιγράφει τη μετάβαση από τη δικτατορία σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό δημοκρατικό καθεστώς.
- 1974: ο Καραμανλής ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
- Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, Νέα Δημοκρατία υπό τον Κων. Καραμανλή, Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις υπό τον Γεώργιο Μαύρο.
- 17 Νοέμβρη 1974 - Εκλογές: Νέα Δημοκρατία.
- Ιούνιος 1975: Νέο Σύνταγμα από τη Βουλή. - Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχτηκε ο Κων. Τσάτσος.
- Νέα Δημοκρατία: επικράτησε και πάλι στις εκλογές του 1977.
- 1980: ο Καραμανλής εκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας.
- Την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τη θέση του πρωθυπουργού ανέλαβε ο Γεώργιος Ράλλης.
- Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ως πλήρους μέλους - Η συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπογράφηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα, στις 28 Μαϊου 1979.
- Στις εκλογές του 1981 και του 1985 επικράτησε το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου.
- Δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και στην αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος.
- 1989- 1990: Κυβέρνηση σχημάτισε η νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κων. Μητσοτάκη.
- 1993- 1995: Επανήλθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.











8.         ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

- Κύπρος: κατοικείται στην πλειονότητά του από πληθυσμό ελληνικό.
- Μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης οι Έλληνες Κύπριοι αποτελούσαν το 80% περίπου του πληθυσμού, ενώ υπήρχε και μια μειονότητα Τούρκων 18%.
- 1914: η Βρετανία προσάρτησε την Κύπρο και το 1915: την προσέφερε στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την έξοδό της στον πόλεμο.
- Οκτώβριος 1931: εκδηλώθηκε μια αυθόρμητη ανέγερση των Ελλήνων Κυπρίων, η οποία κατεστάλη από τους Βρετανούς.
- 1950: η Εκκλησία της Κύπρου οργάνωσε δημοψήφισμα, στο οποίο το 95,7% των Ελλήνων Κυπρίων τάχτηκε υπέρ της ένωσης. - Το ίδιο έτος εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο χαρισματικός Μακάριος Γ'.
- 1η Απρίλη 1955: κυπριακός ένοπλος αγώνας από την ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).
- Ανώτατος πολιτικός ηγέτης του Αγώνα ήταν: ο Μακάριος - Στρατιωτικός ηγέτης: ο Γεώργιος Γρίβας.
- 1963: ο Μακάριος πρότεινε τα "Δεκατρία Σημεία" για την αναθεώρηση του Συντάγματος -> η Τουρκία απέρριψε την πρόταση.
- 1964: η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου απέστειλε στην Κύπρο μία μεραρχία για να τη θωρακίσει από το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολή.
- 15 Ιουλίου 1974: ο δικτάτορας Ιωαννίδης οργάνωσε πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, το οποίο όμως έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα να εισβάλει παράνομα στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.
- 14 Αυγούστου 1974: τα τουρκικά στρατεύματα εξαπέλυσαν δεύτερη εισβολή και κατέλαβαν το 38% του νησιού.
- Επόμενες κυβερνήσεις υπό τους προέδρους: Σπύρο Κυπριανού, Γιώργο Βασιλείου, Γλαύκο ΚΛηρίδη, Τάσσο Παπαδόπουλου.
- Μάϊος 2004: πλήρης ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



 ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
για το cleverclass

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια
  1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, διαβάζω για τις ενδοσχολικές και έχω μόνο ένα απόγευμα για ένα τόσο κακογραμμένο βιβλίο. Με σωσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά! Εύχομαι καλά αποτελέσματα!

      Διαγραφή
    2. Παρομοίως ,όχι πως δεν με ενδιαφέρει το μάθημα απλά είναι η κούραση των πανελληνίων .Και η καθηγήτρια έβαλε όλο το βιβλίο...πφφφ
      Ευχαριστώ!!!!! :)

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου