ΕΛΜΕ Ευβοίας: Πλήττεται το δημόσιο σχολείο. Ο Σεπτέμβρης θα μας βρει στους δρόμους!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
ΕΛΜΕ Ευβοίας: Πλήττεται το δημόσιο σχολείο. Ο Σεπτέμβρης θα μας βρει στους δρόμους!
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί 30 Ιουλίου η προγραμματισμένη συνέντευξη της ΕΛΜΕ Ευβοίας στα γραφεία της. Η συνεντεύξη αφορούσε τις δράσεις που θα ακολουθήσει η ΕΛΜΕ ενάντια στον «πόλεμο» που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση, με απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της.

Το λόγο αρχικά πήρε η κ. Όλγα Κολιού, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, η οποία έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των συνεπειών εφαρμογής των μνημονίων  στον κλάδο της εκπαίδευσης, με τη μείωση αρχικά των μισθών, την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο, την κατάργηση φαρμακοϊατρευτικής περίθαλψης, την αξιολόγηση φτάνοντας το Πάσχα στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Παράλληλα αναφερόμενη στην κατάργηση των ειδικοτήτων στη Τεχνική Εκπαίδευση δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε ένα μήνα πριν να καταργήσει το Υπουργείο 52 ειδικότητες στη Τεχνική Εκπαίδευση με αποτέλεσμα να μείνουν 2.500 χιλιάδες συνάδελφοι μας εκτός δουλειάς.  Πέρα από καθηγητές έχουμε και 20.000 μαθητές οι οποίοι δεν θα έχουν την ικανότητα από Σεπτέμβρη να φοιτήσουν  γιατί οι ειδικότητες που είχαν επιλέξει δεν θα υπάρχουν το φθινόπωρο. Στην Εύβοια 29 συνάδελφοι περισσεύουν, οι 21 από αυτούς μπαίνουν σε απόλυση, ενώ οι υπόλοιποι εξαιρούνται λόγω κριτηρίων και θα μετατεθούν σε άλλες ειδικότητες. Έχουμε και την απώλεια σχολικών φυλάκων που ήταν απαραίτητοι για τη διασφάλιση της τάξης στα σχολεία» για να κλείσει την ομιλία της διαμηνύοντας: «Πληττόμεθα πανταχόθεν. Όχι μόνο εμείς προσωπικά αλλά πλήττεται η δημόσια εκπαίδευση, το δημόσιο σχολείο και αναμένουμε νέες απολύσεις. Έχουμε φαινόμενα τύπου «ΕΡΤ».


Έπειτα το λόγο πήρε η κ. Χαρά Νίκα, Γραμματέας της ΕΛΜΕ Ευβοίας, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει από την ΕΛΜΕ Ευβοίας μέχρι τώρα με κύριο στόχο την υπεράσπιση του δημοσίου σχολείου.  Οι δράσεις που έχουν γίνει αφορούσαν μεταξύ άλλων το μουσικό διήμερο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας, ενάντια στην επιστράτευση που είχε επιβληθεί στους καθηγητές, την κατάληψη στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χαλκίδα την ημέρα ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων με κύριο στόχο την παρεμπόδιση να σταλούν τα χαρτιά με τα ονόματα των συναδέλφων τους στο Υπουργείο, καθώς και στο διήμερο της Αγίας Παρασκευής 25 και 26 Ιουλίου όπου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο και να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα τους. Μάλιστα η κ. Χαρά Νίκα τόνισε ότι: «Οι γονείς μας πλησίαζαν και έκαναν κουβέντα μαζί μας υπερασπίζοντας το δικαίωμα το παιδιών τους στη δημόσια εκπαίδευση, αφού πλήττεται ο δημόσιος χαρακτήρας του σχολείου. Οι γονείς είναι μαζί μας και όχι απέναντι μας όπως θέλουν να περάσουν τα μεγάλα κανάλια. Η εικόνα που προβάλλουν είναι ψευδής». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις γενικές μαζικές συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, παρότι υπήρξε έλλειψη καθηγητών, λόγω των διακοπών. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας τα εξής: «Θα προσπαθήσουμε και άλλο ώστε τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη να είμαστε έτοιμοι, δυναμωμένοι μαζί με τους γονείς και τους μαθητές για τη  μεγάλη μάχη που βρίσκεται προ των πυλών».

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Νίκος Σιόλιας, ταμίας της ΕΛΜΕ Ευβοίας, ο οποίος αναφερόμενος σε διαρροές που υπήρξαν από 2 κυριακάτικες εφημερίδες είπε ότι προετοιμάζονται 2 καινούργια νομοσχέδια για τα σχολεία και αυτά είναι πρώτον η «αναβάθμιση» της Τεχνικής Εκπαίδευσης και το δεύτερο ένα «νέο» Γενικό Λύκειο. Αναφορικά με τη Τεχνική Εκπαίδευση δήλωσε: «Όσον αφορά την Τεχνική εκπαίδευση καταργούνται κάποιοι κλάδοι, γίνονται 12 τα πεδία μάθησης των μαθητών εκ των οποίων τα 2 αφορούν τα ναυτιλιακά πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόζονται σε όλα τα λύκεια. Υπάρχει ήδη το Ναυτιλιακό λύκειο στον Ασπρόπυργο και στην Κύμη που παρέχουν αυτές τις ειδικότητες. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι αφαιρέθηκε από το νέο Τεχνικό Λύκειο ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και γιατί γίνεται εκεί η παρέμβαση; Πέρα ότι υπάρχει η δυνατότητα από τα ιδιωτικά μαγαζιά να απορροφήσουν αυτές τις ειδικότητες που δεν έχουν μεγάλο κόστος, αλλά πλήττουν τα τεχνικά λύκεια στα οποία φοιτούσαν παιδιά ασθενέστερων οικονομικών ομάδων και κυρίως το πλήγμα αφορά τα παραϊατρικά και τον κλάδο της αισθητικής, άρα οι επιλογές είναι ταξικές». Όσον αφορά το Γενικό Λύκειο αυτό θα γίνει εξεταστικό κέντρο από την Α’ Λυκείου με αποτέλεσμα όπως τόνισε ο κ. Νίκος Σιόλιας: «Αυτή η εντατικοποίηση των σπουδών έχει στόχο το μυαλό των παιδιών. Θα είναι τα παιδιά σε ένα διαρκές κυνήγι του βαθμού ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τίποτα άλλο όπως είναι ο πολιτισμός το περιβάλλον δηλαδή με εξωσχολικές δραστηριότητες». Έκλεισε την ομιλία του διαμηνύοντας ότι: «Η δημόσια εκπαίδευση πλέον θεωρείται όπως η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση, όχι δημόσια αγαθά αλλά υπηρεσίες  που πρέπει να πληρώνονται. Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν μπορεί να το δεχτεί, αρκετή ανοχή έχουμε δείξει ως τώρα και ο Σεπτέμβρης θα είναι ο πιο θερμός μήνας του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι θα επεκταθεί και άλλο».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Χαρά Σωκράτους, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ των εκπαιδευτικών η οποία τόνισε τα εξής: «Οι πολιτικές αυτές πλήττουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα για να αφήσουν ανενόχλητους τους επιχειρηματίες. Πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο ταξικό.  Όλοι οι κλάδοι, καθηγητές, γονείς μαθητές, ενωμένοι όλοι μαζί να δείξουμε από αύριο και τώρα ένα μήνυμα αντίστασης σε αυτά που υφιστάμεθα. Να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η τακτική εναντίον των λαϊκών στρωμάτων».

Τέλος το λόγο πήρε ο κ. Αντώνης Δήμου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ ο οποίος έκανε λόγο για 2 μοναδικά πράγματα στην Ελλάδα που λειτουργούν με διαφάνεια και αυτά θέλουν να τα «διαλύσουν» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι μόνοι θεσμοί που λειτουργούν με διαφάνεια είναι οι Πανελλήνιες εξετάσεις και ο τρόπος που διορίζονται οι καθηγητές στην εκπαίδευση. Οι παλιότεροι με επετηρίδα και από το 1998 και μετά δώσαμε εξετάσεις πολύ σκληρές και διορίστηκαμε με εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Δεν υπεισέρχεται ρουσφέτι . Άρα πιστεύαμε ότι αν για το χάλι της Ελλάδας φταίει η ρουσφετολογία και η διαφθορά, θα ξεκινούσε από έναν κλάδο που υπάρχει. Αντ’ αυτού όμως  οι απολύσεις  ξεκίνησαν από το κλάδο μας. Οι πολιτικοί προστατεύουν τις φιλενάδες τους, τα παιδιά τους που είναι καλοβολεμένα και τους ψηφοφόρους τους. Να προστατεύονται δηλαδή κάποιοι που σηματοδοτούν το ρουσφέτι και να διώχνονται οι καθηγητές. Είναι απαράδεκτο και πρέπει η πολιτεία να σκεφτεί αυτό που κάνει. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια μας και την αξιοπρέπεια των παιδιών μας δηλαδή των μαθητών μας».

Η σημερινή συνέντευξη τύπου  έκλεισε με τις δράσεις που θα ακολουθήσει η ΕΛΜΕ από εδώ και πέρα οι οποίες σε τοπικό επίπεδο είναι: 1) Συνάντηση με διοικήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων του νομού και 2)μετά τον 15αυγουστο θα πραγματοποιηθεί  γενική συνέλευση των μελών. Σε πανελλήνιο επίπεδο περιλαμβάνουν τη συνέχιση του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, το οποίο έγινε τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αλλά κηρύχτηκε συνεχές και διαρκές επειδή γνώριζαν όλοι τι «ερχόταν», με τους συνέδρους να είναι στις επάλξεις καθώς όποτε κριθεί αναγκαίο θα κληθούν στην Αθήνα, ενώ θα κατατεθεί πρόταση από την ΟΛΜΕ προς τις συνελεύσεις που θα γίνουν τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου για απεργία διαρκείας.

Όπως λοιπόν δήλωσαν όλοι, βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με άλλες ΕΛΜΕ,  προβλέπεται ένα δύσκολο καλοκαίρι και ο Σεπτέμβρης θα τους βρει στους δρόμους! Κυρίως όμως πρέπει να υπάρξει μαζικότητα από όλους τους κλάδους μιας και η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει με κάθε κόστος να διαφυλαχθεί!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)