Μύκονος - Τουριστικός οδηγός

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 

Η Μύκονος ανήκεις στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και η έκτασή της ανέρχεται στα 88 τ.χλμ. και το μήκος των ακτών της στα 81,5 τ.χλμ. Είναι νησί ξηρό, χωρίς ιδαίτερο πράσινο, αλλά διαθέτει καλό κλίμα. Η Μύκονος άρχισε να γίνεται γνωστή τη δεκαετία του 1950 και συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών. Μόλις 3,5 χλμ. νοτιοδυτικά της Μυκόνου βρίσκεται η Δήλος. Η Δήλος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχιαολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.


Χάρτης Μυκόνου 
 

Πώς θα πάτε και θα μετακινηθείτε στη Μύκονο

Πώς θα φτάσετε στη Μύκονο

Η άφιξη στο νησί της Μυκόνου είναι ιδιαίτερα εύκολη δεδομένου ότι η συνδέεται ακτοπλοϊκά και αεροπορικά με την υπόλοιπη χώρα. Από την Αθήνα αναχωρούν ferries και high-speed, τόσο από το λιμάνι του Πειραιά, όσο και από το λιμάνι της Ραφήνας. Η Μύκονος όμως, συνδέεται ακτοπλοϊκά και με άλλα λιμάνια της χώρας στη Θεσσαλονίκη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Η συχνότητα των δρομολογίων εξαρτάται από την εποχή που θα επιλέξετε για να επισκεφτείτε το νησί των ανέμων. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δρομολόγια από και προς τη Μύκονο είναι ιδιαίτερα συχνά αφού το νησί είναι κατάμεστο από τουρίστες. Η τιμή των εισιτηρίων εξαρτάται από την εποχή, αλλά και το μεταφορικό μέσο (ferry-boat, high-speed, flying dolphins), που θα επιλέξετε. Στη Μύκονο υπάρχουν τρία λιμάνια, το παλιό, που βρίσκεται κοντά στη χώρα, το καινούργιο που είναι 10 χιλιόμετρα βόρια του νησιού και το λιμάνι το οποίο συνδέει αποκλειστικά τη Μύκονο με τη Δήλο , ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στους επισκέπτες. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με λεωφορείο ή ταξί. Από το Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών- Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα, υπάρχουν πτήσεις από και προς τη Μύκονο, διάρκειας 45 λεπτών, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, υπάρχει αεροπορική σύνδεση με Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη και Ρόδο. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται ανάλογα με την εποχή, την αεροπορική εταιρία και την πληρότητα των αεροπλάνων. Τέλος, κατά τη θερινή σεζόν, το νησί συνδέεται με διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με πτήσεις charter.

Πώς θα περιηγηθείτε στη Μύκονο

Με ταξί

Το ταξί είναι το πιο άνετο μέσο μεταφοράς στο νησί, αφού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν μια πληθώρα περιοχών γρήγορα και ξεκούραστα. Ωστόσο, είναι το πιο ακριβό μέσο μεταφοράς. Οι τιμές καθορίζονται κάθε χρόνο και διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή. Δεν υπάρχουν ταξίμετρα, αλλά οι τιμές είναι εκ των προτέρων ορισμένες για κάθε διαδρομή, και αναγράφονται σε πίνακα στην πιάτσα των ταξί. Η πιάτσα των ταξί βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του νησιού, στην πόλη, δίπλα στο άγαλμα της Μαντώ Μαυρογένους.

Με λεωφορείο

Αποτελεί τον πιο οικονομικό τρόπο μετακίνησης στη Μύκονο. Υπάρχουν δύο βασικοί σταθμοί λεωφορείων που επιτρέπουν την μετακίνηση των επισκεπτών στα πιο δημοφιλή χωριά και στις πιο γνωστές παραλίες του νησιού: Ο ένας βρίσκεται στο βόριο τμήμα της πόλης, πίσω από το αρχαιολογικό μουσείο και κοντά στον ΟΤΕ. Οι περιοχές στις οποίες μπορείτε να μεταβείτε από αυτό το σταθμό βρίσκονται στο βόριο και ανατολικό τμήμα και είναι οι εξής: 'Αγιος Στέφανος, Τούρλος, Καλαφάτι, Ελιά, Καλό Λιβάδι, 'Ανω Μέρα. Ο άλλος βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, στην πλατεία Φάμπρικα, δίπλα στα γραφεία της Ολυμπιακής και παρέχει δρομολόγια για τις νότιες περιοχές : Όρνος, 'Αγιος Ιωάννης, Πλατύς Γιαλός, Ψαρού, Paradise, Παράγκα, αεροδρόμιο. Οι τιμές των εισιτηρίων εξαρτώνται από τον προορισμό, αλλά δεν ξεπερνούν, τα 2 ευρώ. Η συχνότητα των δρομολογίων ποικίλει και εξαρτάται από την εποχή (low or high).

Με αυτοκίνητο ή μηχανάκι

Μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, scooter ή μηχανάκι για να περιηγηθείτε πιο εύκολα και γρήγορα στο νησί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία που μπορεί να λειτουργήσουν περιοριστικά στην ενοικίαση όπως, το χρονικό διάστημα κατοχής του διπλώματος ή η ηλικία.

Με καΐκι

Είναι το ιδανικό μέσο για να επισκεφτείτε παραλίες στο νότιο και ανατολικό τμήμα του νησιού. Από τον Πλατύ Γιαλό και τον Όρνο αναχωρούν καΐκια προς τις παραλίες Παράγκα, Super Paradise, Paradise, Ελιά, Αργάρι και Ψαρού. Πληροφορίες για τα δρομολόγια, και τις τιμές των εισιτηρίων μπορείτε να συλλέξετε στο λιμάνι. Επιπλέον, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από και προς το νησί της Δήλου, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε, αφού βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα δυτικά της Μυκόνου.


Παραλίες στη Μύκονο που αξίζει να επισκεφθείτε 

Πάνορμος και 'Αγιος Σώστης

Οι παραλίες αυτές βρίσκονται στο βόριο τμήμα του νησιού και η πρόσβαση γίνεται με ταξί ή αυτοκίνητο. Είναι ιδανικές τόσο για κολύμπι όσο και για surfing. Υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια, που εξυπηρετούν τους λουόμενους.

Αγιος Ιωάννης

Είναι μια μικρή παραλία, στο δυτικό τμήμα του νησιού με θέα στη Δήλο. Είναι πιο τις πιο γραφικές και ελκυστικές αμμουδιές με λευκή άμμο. Η πρόσβαση είναι δυνατή και με λεωφορείο, αφού τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά. Αν και είναι δημοφιλής παραλία δεν είναι ποτέ κατάμεστη από κόσμο και πάντα θα βρείτε ομπρέλα με ξαπλώστρες. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει εστιατόριο και μπαράκι.

Αγράρι

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι μια από τις πιο ήσυχες παραλίες. Είναι ιδανική για αυτούς που θέλουν να απομονωθούν από τα πολυσύχναστα μέρη του νησιού και να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης. Είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή ταξί, καθώς και βάρκα από τον Πλατύ Γιαλό.

Φτελιά

Το γεγονός ότι βρίσκεται στο βόριο τμήμα της Μυκόνου προσελκύει τους λάτρεις του wind-surfing, και όχι τους λάτρεις της ηλιοθεραπείας. Η πρόσβαση στη Φτελιά γίνεται με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή ταξί.

Καλαφάτης

Η αμμουδιά αυτή βρίσκεται σε ένα πανέμορφο τοπίο με πεντακάθαρα νερά. Έχει γίνει γνωστή γιατί είναι η πλέον κατάλληλη παραλία για wind-surfing. Επίσης υπάρχουν εστιατόρια, που σερβίρουν μοναδικά πιάτα με θαλασσινά.

Ορνός

Αποτελεί ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο χωριό στο νοτιότερο άκρο του νησιού, αφού εκεί βρίσκονται πληθώρα από ξενοδοχεία, ταβέρνες, super-market, φαρμακεία. Η παραλία του Όρνου, είναι η πρώτη από την αλυσίδα παραλιών πού υπάρχουν στη νότια Μύκονο. Είναι ιδανική για οικογένειες καθώς και για αγκυροβόλιο σκαφών. Είναι πολύ καλά συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού, με λεωφορείο, ταξί και καΐκια.

Paradise

Είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, αφού είναι γνωστή από την εποχή των Hippies. Υπάρχει ποικιλία δραστηριοτήτων και ανέσεων που προσφέρει η παραλία, όπως beach-bar, θαλάσσια σπορ, κέντρο κατάδυσης, ντίσκο. Επιτρέπεται και ο γυμνισμός. Η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη αφού υπάρχουν συχνά δρομολόγια του ΚΤΕΛ, αλλά και βάρκες που μεταφέρουν τους επισκέπτες, από τον Πλατύ Γιαλό.

Πλατύς Γιαλός

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Μυκόνου και είναι η πλέον δημοφιλής οικογενειακή παραλία. Παρέχει στους επισκέπτες πολλές ανέσεις και είναι κομβικό σημείο γιατί από εδώ ξεκινούν τα καΐκια για εξορμήσεις σε γειτονικές παραλίες , Paradise, Super paradise, Παράγκα, Ελιά.

Ψαρού

Είναι μια αμμώδης παραλία στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στο σταθμό λεωφορείων του Πλατύ Γιαλού. Είναι μοναδική και πολύ καλά οργανωμένη αφού μπορείτε να βρείτε ξενοδοχείο, εστιατόριο, ομπρέλες καθώς και σχολή κατάδυσης.

Super Paradise

Το Super Paradise αποτελεί σαφώς τη δημοφιλέστερη παραλία της Μυκόνου. Είναι κυρίως νεανική παραλία και κατάλληλη για όσους είναι λάτρεις των parties, της ξέφρενης διασκέδασης, της εκκεντρικότητας, του γυμνισμού. Είναι τόπος συνάντησης των gay καθώς και των VIP. Μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε, αν θέλετε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία με διασκέδαση χωρία όρια, στα club της. Η μετάβαση στο Super Paradise, γίνεται μόνο με ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο ή με βαρκούλα από τον Πλατύ Γιαλό.

'Αγιος Στέφανος

Βορειοδυτικά της χώρας, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Στεφάνου, που είναι ιδανική για οικογενειακές αποδράσεις. Μεγάλη ποικιλία ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών εξυπηρετούν τους τουρίστες, οι οποίοι καταφτάνουν με αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο. 


Αξιοθέατα στη Μύκονο που αξίζει να επισκεφθείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου(τηλ.: +30 22890, 22 325)

Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην πόλη της Μυκόνου, κοντά στο λιμάνι. Διαθέτει μια μοναδική συλλογή γλυπτών, κεραμικών και κοσμημάτων τα οποία προήλθαν από ανασκαφές στη Μύκονο, στη Δήλο και στη Ρενία. Κάποια από αυτά χρονολογούνται στη γεωμετρική εποχή και αγγίζουν μέχρι και τον 6ο π.Χ. αιώνα. Το μουσείο φημίζεται για την πασίγνωστη συλλογή από βάζα, με κορυφαίο ένα βάζο του 17ου αιώνα, το οποίο απεικονίζει το Δούρειο Ίππο. Ανοιχτά 8.30 με 15.00 καθημερινά, εκτός Δευτέρας.

Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου

Το λαογραφικό μουσείο της Μυκόνου στεγάζεται σε ένα παλιό διώροφο αρχοντικό, κοντά στο κάστρο της Μυκόνου. Αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε την τεράστια συλλογή από κλειδιά, χειροποίητα ενδύματα, κεντήματα, φωτογραφίες και γκραβούρες, παλιά έπιπλα και εργαλεία. Είναι ανοιχτό από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, 4.30μμ-8.30μμ, καθημερινά, εκτός τις Κυριακές.

Αγρότικο Μουσείο- Βόνι Ανεμόμυλος- Σπίτι της Λένας

Το αγροτικό μουσείο είναι εξωτερικό και βρίσκεται στο Επάνω Μίλι. Μπορείτε να δείτε αλωνιστικές μηχανές, πηγάδι, φούρνο και κάθε είδους αντικείμενο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ο βονι είναι το καλύτερο παράδειγμα ανεμόμυλου του 16ου αιώνα και διατηρείται σε πολύ κατάσταση. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, 4μ-8μμ, καθημερινά, Το σπίτι της Λένας είναι μια αυθεντική κατοικία του 19ου αιώνα, που βρίσκεται κοντά στα τρία πηγάδια. Η διακόσμηση είναι της εποχής και τα έπιπλα είναι αντίκες. . Είναι ανοιχτό από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, 630μμ-930μμ, καθημερινά, εκτός τις Κυριακές.

Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κοντά στην περιοχή Τρία Πηγάδια και είναι μοναδικό για κάποιον που ενδιαφέρεται για τη ναυτική παράδοση του νησιού. Στο ναυτικό μουσείο βρίσκονται μοντέλα από βάρκες με κουπιά, ταξιδιωτικά πλοία και κάθε είδους πλεούμενο, από την προμινωική εποχή έως και το19ο αιώνα. Επίσης υπάρχει συλλογή με νομίσματα και γκραβούρες, στα οποί απεικονίζονται ναυτικές παραστάσεις. . Είναι ανοιχτό από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, 10.30μμ-13.00μμ, καθημερινά και τα απογεύματα 6.30 με 9.00.

Πέτρος ο Πελεκάνος

Ήρθε στο νησί των ανέμων, γύρω στο 1954, μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και από τότε έγινε μόνιμος κάτοικος του νησιού. Όταν πέθανε, προκάλεσε βαθιά θλίψη στους κατοίκους και για αυτό αντικαταστάθηκε άμεσα, δημιουργώντας έτσι ένα θρύλο, μία παράδοση για το νησί. Σήμερα ο Πέτρος είναι η επίσημη μασκότ της Μυκόνου.

Ανεμόμυλοι

Από το 16ο αιώνα οι ανεμόμυλοι αποτελούν σήμα κατατεθέν της Μυκόνου. Βρίσκονται νότιο της χώρας και κοιτάζουν προς τη θάλασσα. Κατασκευάστηκαν για να αξιοποιήσουν τους ανέμους και κατά συνέπεια την αιολική ενέργεια του νησιού, το οποίο έχει στρατηγική θέση στο Αιγαίο. Μετά την εκβιομηχάνιση η αξία των ανεμόμυλων άρχισε να φθίνει και σήμερα υπάρχουν μόνο 7, που ωστόσο συνεχίζουν με το γαλάζιο χρώμα τους να στέκουν επιβλητικά στο νησί.

Μικρή Βενετία

Είναι η δυτική περιοχή του νησιού δίπλα στη θάλασσα. Αυτή η γειτονιά είναι ξακουστή, για τα μοναδικά σπίτια, των οποίων τα μπαλκόνια «κρέμονται» πάνω από τη θάλασσα. Ένα ειδυλλιακό μέρος για να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Παραπορτιάνι

Η εκκλησία στο Παραπορτιάνι, είναι μαζί με τους ανεμόμυλους το 2ο σήμα κατατεθέν της Μυκόνου. Βρίσκεται κοντά στην είσοδο του κεντρικού λιμανιού και είναι από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά μνημεία. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο μία, αλλά 5 μικρές εκκλησίες, 4 εκ των οποίων στο έδαφος και η 5η και αρχαιότερη ένα επίπεδο πιο πάνω.

Βιβλιοθήκη

Βρίσκεται στην πλατεία, πίσω από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Στα ράφια της εκτός από τους πάνω από 10.000 τόμους βιβλίων, μπορείτε να βρείτε και μια μοναδική συλλογή από γκραβούρες και φωτογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα.

Εκκλησίες

Στο νησί της Μυκόνου, υπάρχουν πάνω 70 εκκλησίες. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφενός στα υπεράριθμα τάματα των κατοίκων του νησιού και αφετέρου σε παλιές παραδόσεις σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι έθαβαν τους νεκρούς στους τοίχους οικογενειακών ναών. Οι πιο γνωστές εκκλησίες που χρονολογούνται στη μετά βυζαντινή εποχή και φημίζονται για την αρχιτεκτονική τους, είναι η Ζωοδόχος Πηγή, η Αγία Κυριακή , ο 'Αγιος Νικόλαος και η Αγία Ελένη.

Τρία Πηγάδια

Η περιοχή στη Χώρα, όπου βρίσκονται 3 πηγάδια , τα οποία τροφοδοτούσαν τη Μύκονο με νερό μέχρι το 1956.

Δημαρχείο

Το νεοκλασικό διώροφο, που στεγάζει σήμερα τη δημοτική αρχή της Μυκόνου κατασκευάστηκε στα 1780, για να στεγάσει αρχικά το Ρώσικο προξενείο και στην συνέχεια στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης την ελληνική κοινότητα.

Μοναστήρι της Παρθένου Μαρίας στο Τουρλιάνι

Το μοναστήρι χτίστηκε εκεί όπου βρισκόταν μια παλιά εκκλησία της Παναγίας. Οι επισκέπτες εκπλήσσονται από την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος, το επιβλητικό μαρμάρινο καμπαναριό, τις βυζαντινές εικόνες και τα κάθε είδους θρησκευτικά κειμήλια, που συνιστούν μια συλλογή αμύθητης αξίας.

Μοναστήρι στο Παλιόκαστρο

Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής στα μοναστήρια. Βρίσκεται βόρεια από την 'Ανω Μέρα, σε μια από τις αρχαιότερες περιοχές του νησιού. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Βλάσση.

Δήλος

Η Δήλος είναι ένα μικρό νησί ύψιστης αρχαιολογικής σημασίας, που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα δυτικά της Μυκόνου. Η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ εύκολη με καΐκια και ημερήσιες εκδρομές οργανώνονται συνεχώς. Είναι ο πιο σημαντικός πανελλήνιος ιερός χώρος, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο τόπος γέννησης δύο θεών, του Απόλλωνα και της 'Αρτεμης. Η κατοίκιση του νησιού χρονολογείται στον 3ο π.Χ αιώνα και η ιστορία του είναι πολύ μακριά. Κηρύχτηκε ανεξάρτητο το 314 π.χ. αλλά ξανακυριεύθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το εγκατέστησαν ως ένα πολύ σημαντικό λιμάνι και γι αυτό άνθισε οικονομικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα κτίρια στο νησί ήταν μεγαλοπρεπή και οι ναοί μοναδικοί. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1873 και το 1990 η Δήλος περιελήφθη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, που προστατεύεται από την UNESCO, εξαιτίας της θρησκευτικής σημασίας που είχε καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. 


Πού να μείνετε στη Μύκονο

Χώρα

Εδώ και πολλά χρόνια η Μύκονος αποτελεί έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το νησί των ανέμων, παρόλο που είναι πολυσύχναστο δεν έχει χάσει ίχνος από το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ του. Το κέντρο του νησιού, η χώρα, ελκύει τους επισκέπτες από την πρώτη κιόλας στιγμή. Εδώ είναι και τα περισσότερα ξενοδοχεία της Μυκόνου. Τα λευκά σπίτια, με τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους καθώς και τα στενά σοκάκια της Μυκόνου με τα λευκά πεζοδρόμια, κάνουν τους επισκέπτες να νιώθουν ότι ζουν σε μια άλλη εποχή. Η αγορά του νησιού είναι συγκεντρωμένη στη χώρα, στην οδό Ματογιάννη, όπου υπάρχει πλήθος εμπορικών καταστημάτων με επώνυμα ρούχα και κοσμήματα, αλλά και μαγαζιά που πουλούν σουβενίρ ή χειροποίητα διακοσμητικά αντικείμενα. Τα σοκάκια του νησιού ξεχειλίζουν από κόσμο όλη την ημέρα που κάνει βόλτες ή κάθεται σε καφετέριες, σε εστιατόρια και μπαράκια. Η χώρα συνδέεται με λεωφορείο με τις περισσότερες και πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Λίγο πιο πέρα από το κέντρο, πάνω στο λόφο θαυμάζει κανείς τους υπέροχους ανεμόμυλους, που στέκονται εκεί για χρόνια και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο πολυσύχναστο λιμάνι υπάρχουν επίσης πολλά καταστήματα αλλά και χώροι διασκέδασης. Δυτικά του λιμανιού, μπορείτε να δείτε την εκκλησία, Παραπορτιάνι, που είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τις πολυάριθμες εκκλησίες και μοναστήρια που βρίσκονται στο νησί. Νότια του λιμανιού βρίσκεται ίσως η πιο γραφική περιοχή της Μυκόνου, η Μικρή Βενετία, από όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Αρκετά ξενοδοχεία της Μυκόνου βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την χώρα ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στα μαγαζιά και εστιατόρια του νησιού.

Ανω Μερά

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωρίο μετά το κέντρο και βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τη χώρα, στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Το χωριό είναι πολύ καλά οργανωμένο και ποικιλία εστιατορίων και ξενοδοχείων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες. Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι το Μοναστήρι της Παρθένου Μαρίας, καθώς επίσης και το φεστιβάλ που οργανώνεται για τον εορτασμό της μεγάλης θρησκευτική εορτής, στις 15 Αυγούστου. Η 'Ανω Μέρα είναι εύκολα προσβάσιμη, αφού υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων, από και προς τη χώρα αλλά και ταξί. Οι παραλίες που βρίσκονται στην γύρω περιοχή και αξίζει να επισκεφτείτε είναι η Ελιά, ο Καλαφάτης, το Καλό Λιβάδι και η Αγία 'Αννα.

Ορνός

Η περιοχή του Όρνου βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τη χώρα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μυκόνου και διαθέτει στάση λεωφορείων. Η παραλία του όρνου, είναι από τις πιο δημοφιλείς, και υπάρχουν καΐκια που μπορούν να σας μεταφέρουν σε άλλες νότιες παραλίες του νησιού. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή αναπτύσσεται και χτίζονται συνέχεια βίλλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Αγιος Ιωάννης

Στο δυτικό τμήμα του νησιού σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από το κέντρο και 5 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο βρίσκεται η παραλία του Αγίου Ιωάννη. Είναι ένα από τα πιο γνωστά θέρετρα στο νησί, γιατί από την περιοχή αυτή έχετε την καλύτερη θέα προς το νησί της Δήλου. Συνδέεται μέσω λεωφορείων με τo υπόλοιπο νησί.

Αγιος Στέφανος

Ο 'Αγιος Στέφανός και ο Τούρλος είναι περιοχές, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και απέχουν 3 και 2 χιλιόμετρα από το κέντρο αντίστοιχα. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τις αμμώδεις παραλίες και να απολαύσετε θαλάσσια σπορ. Τα καταλύματα και τα εστιατόρια μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες και η συγκοινωνία είναι αρκετά συχνή. Η θέα προς τα γύρω νησιά είναι υπέροχη και το τοπίο πλαισιώνουν πλήθος μικρών, γραφικών εκκλησιών που βρίσκονται στην περιοχή.

Πλατύς Γιαλός

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα στη Νότια Μύκονο. Απέχει από τη χώρα 5 χιλιόμετρα, υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων και δυνατότητα θαλάσσιας μεταφοράς στις κοντινές παραλίες Paradise και Super Paradise. Το τοπίο είναι υπέροχο και ο λόφος υψώνεται για προστατεύει την περιοχή από τους ανέμους. Οι παραλίες είναι πεντακάθαρες, με καταγάλανα νερά και υπάρχει άψογη οργάνωση, όσον αφορά καταλύματα, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες. 


Τι να φάτε στη Μύκονο

Η κουζίνα της Μυκόνου

Η Μύκονος, αποτελεί ένα μοναδικό εκπρόσωπο της ελληνικής γαστρονομίας και φημίζεται για μια σειρά από μεζέδες, όπως : κοπανιστή, ξινοτύρι, λουκάνικα, λούζες... Η κοπανιστή είναι ένα είδος τυριού , που παράγεται σπιτικά από τα οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια περνά από μια σειρά ζυμώσεων. Είναι ένα ξεχωριστό τυρί που φημίζεται για την πικάντικη γεύση του και το δυνατό άρωμά του. Συνοδεύει ως μεζές το ούζο ή και το κρασί, μαζί με ψωμί, παξιμάδι ή σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα. Αν και παράγεται και σε άλλα νησιά στις Κυκλάδες, η κοπανιστή της Μυκόνου είναι η πιο γευστική. 'Αλλες νοστιμιές που είναι μέσα στις προτιμήσεις τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων «καλοφαγάδων», είναι τα λουκάνικα και οι λούζες. Οι λούζες προέρχονται από μαγειρεμένο χοιρινό κρέας, φιλέτο στο μεγαλύτερο κομμάτι του και λίπος σε κάποιο μικρό ποσοστό, συνοδευμένο με αλάτι, πιπέρι και άλλα πικάντικα καρυκεύματα. Είναι ένας ιδιαίτερος και πολύ νόστιμος μεζές, ο οποίος σερβίρεται σε λεπτές ροδισμένες φέτες. Μπούμπουλο είναι η μικρή λούζα με πιο ήπια γεύση. Επίσης στον τομέα των γλυκών πασίγνωστα είναι τα αμυγδαλωτά της Μυκόνου με το μοναδικό τους άρωμα και στον τομέα των ποτών η σουμάδα, η οποία είναι ένα ήπιο μη αλκοολούχο ποτό.

Εστιατόρια που προτείνουμε στη Μύκονο

Paradise

Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων από την Ελληνική και τη Διεθνή κουζίνα, ικανοποιώντας και τους χορτοφάγους. Όλα τα προϊόντα που σερβίρονται είναι οργανικής παραγωγής, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση απώλεια γεύσης. Το περιβάλλον είναι πού φιλικό, η εξυπηρέτηση γρήγορή και το μενού τροποποιείται καθημερινά. Είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για πιο casual και οικονομικές περιστάσεις.

Nίκος Ταβέρνα

Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες, στο λιμάνι της Μυκόνου. Τις περισσότερες φορές είναι κατάμεστη από κόσμο, αφού είναι το κατάλληλο μέρος για να δοκιμάσετε την τυπική ελληνική κουζίνα. Τα φαγητά είναι νοστιμότατα και οι τιμές απόλυτα λογικές.

Mamacas

Αν θέλετε ένα δείπνο σε ξεχωριστό και εντυπωσιακό περιβάλλον είστε στο κατάλληλο μέρος. Το εστιατόριο βρίσκεται στην αυλή ενός παλιού αρχοντικού και η διακόσμηση του είναι μοναδική συνδυάζοντας στοιχεία αριστοκρατικά και παραδοσιακά. Είναι η καλύτερη επιλογή για μια ξεχωριστή βραδιά με υπέροχο φαγητό.

Πάνορμος

Βρίσκεται στην παραλία Panormos , μέσα σε ένα μοναδικό περιβάλλον, δίπλα στη θάλασσα. Παρέχει ποικιλία καινοτόμων εδεσμάτων, γλυκών και κοκτέιλ. Είναι το ιδανικό εστιατόριο εάν ψάχνετε για κάτι διαφορετικό στο νησί των ανέμων, τη Μύκονο.

Cafè Ristorante La Piazzetta

Η Ιταλία στην καρδιά της Μυκόνου. Απολαύστε μοναδικές ιταλικές γεύσεις και καλό κρασί σε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον.

Eν πλω

Βρίσκεται στο λιμάνι, δίπλα στη θάλασσα και προσφέρει τις υπηρεσίες του όλο το εικοσιτετράωρο. Σερβίρει πρωινό, καφέδες αλλά και πλούσια γεύματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε πληθώρα φαγητών της ελληνική κουζίνας όπως κρεατικά, ψάρι, σαλάτες σε πολύ καλές τιμές.

Αύρα

Είναι το εστιατόριο που μπορεί να ικανοποιήσει τα γούστα και των πιο απαιτητικών πελατών. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν το πού θα καθίσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, στην αυλή, κοντά στο δρόμο ή στο εσωτερικό. Υπάρχει και bar για την αναμονή των πελατών μέχρι να βρεθεί τραπέζι. Η εξυπηρέτηση είναι άψογη, το φαγητό υπέροχο και το κόστος απόλυτα λογικό. 


Πού να διασκεδάσετε στη Μύκονο

Διασκέδαση και νυχτερινή ζωή στη Μύκονο

Η Μύκονος είναι πασίγνωστη για τη νυχτερινή ζωή που διαθέτει. Πολλοί την επισκέπτονται για να ζήσουν στιγμές ξεχωριστές και πιστεύουν ότι η νυχτερινή της ζωή είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, μαζί με αυτές της Ίμπιζα στην Ισπανία και της Αγίας Νάπας στην Κύπρο. Ο ρυθμός διασκέδασης είναι ξέφρενος, χωρίς όρια, καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μαγαζιών, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ και ο καθένας είναι σίγουρο ότι θα βρει κάτι που να ταιριάζει στις προτιμήσεις του και στην ηλικία του. Περιηγηθείτε και ανακαλύψτε τα gay-bars, τα rock-cafee, τα club στα οποία παίζουν μουσική guest DJs από όλο τον κόσμο. Το αλκοόλ που ρέει άφθονο ενισχύει την party ατμόσφαιρα, που κυριαρχεί στο νησί, τόσο εντός των καταστημάτων, όσο και στα σοκάκια, στις παραλίες, σε κάθε γωνιά του νησιού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να νιώσει μοναξιά, όλοι είναι μέλη μιας μεγάλης παρέας, που διασκεδάζει ασταμάτητα. Ο ύπνος στο νησί των ανέμων παύει να είναι αναγκαιότητα και γίνεται απλά πολυτέλεια. Η Μύκονος αποπνέει μια ερωτική διάθεση που κυριαρχεί παντού και σε όλους. Απελευθερώστε το μυαλό σας και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν, για να αφεθείτε σε μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Οι κανόνες και τα πρέπει δεν έχουν θέση στο νησί της απόλυτης ελευθερίας.

Λίστα με τα πιο γνωστά μέρη


  • Afros, Ματογιάννι, 2289 0 28598
  • Anchor, Ματογιάννι, 2289 0 22443
  • Astra, Ενόπλων Δυνάμεων, 2289 0 24767
  • Aroma, Ενόπλων Δυνάμεων, 2289 0 27148
  • Apagio, Ρήγα Φερραίου, 2289 0 27462
  • Bolero, Μαλαματένια, 2289 0 24877
  • Celebrities, Ματογιάννι, 2289 0 23333
  • Cavo Paradiso, Paradise Beach, 2289 0 26124
  • Caprice, Μικρή Βενετία, 2289 0 23541
  • Coffee Corner, Πόλη Μυκόνου, 2289 0 22969
  • Down Under, Αγίου Ιωαννίνου, 2289 0 23542
  • Four Roses, Ιγγλέση, 2289 0 23350
  • Galleraki, Μικρή Βενετία, 2289 0 27188
  • Queen, προς 'Ανω Μερά, 6947 11 00 39
  • Ikaros, Πλατεία Αγίας Κυριακής, 2289 0 22718
  • Katerina's Bar, Μικρή Βενετία, 2289 0 23084
  • Kastro, δίπλα στην εκκλησία Παραπορτιάνι, 2289 0 23072
  • La Mer Club, Μικρή Βενετία, 2289 0 24192
  • Manto, Πλατεία Αγίας Κυριακής, 2289 0 22177
  • Mykonos, Κούζη Γεωργούλη, 2289 0 23529
  • Montparnasse, Μικρή Βενετία, 2289 0 23719
  • Music Cafe, Παραθαλάσσιο, 2289 0 27625
  • Nine Muses, Παραθαλάσσιο, 2289 0 23010
  • Pierros, Πλατεία Αγίας Κυριακής, 2289 0 22177
  • Space Nightclub, Πλατεία Λάκκας, 2289 0 22400
  • Super Paradise, Ενόπλων Δυνάμεων, 2289 0 22669
  • Uno, Ματογιάννι, 2289 0 26144
  • Veranda Club, Μικρή Βενετία, 2289 0 26262

Χρήσιμα τηλέφωνα στη Μύκονο

Τηλέφωνα από Γενικές Υπηρεσίες

  • Αστυνομικό Τμήμα 2289 0 22 716
  • Τουριστική Αστυνομία 2289 0 22 482
  • Λιμεναρχείο Μυκόνου 2289 0 22 218
  • Λιμεναρχείο Πειραιά 21 0 4226000-4
  • Λιμεναρχείο Ραφήνας 2294 0 28888, 2294 0 22300
  • Δήμος Μυκόνου 2289 0 22 201 / 23 988
  • Δημοτικό Γραφείο Πληροφοριών 2289 0 23990
  • Δήμος 'Ανω Μέρας 2289 0 71 261 / 72 200
  • Εξυπηρέτηση Πολιτών 2289 0 22492
  • Ένωση Ξενοδόχων 2289 0 24 760 / 24 540
  • ΟΤΕ 2289 0 22 499
  • Ταχυδρομείο 2289 0 22 238

Τηλέφωνα από Υπηρεσίες Μετακίνησης

  • Αεροδρόμιο 2289 0 22327
  • Ολυμπιακές Αερογραμμές Μυκόνου 2289 0 22 490 / 22 495
  • Ολυμπιακές Αερογραμμές Αθήνας 21 0 9666666, 21 0 936363-5
  • Λεωφορεία 2289 0 23 360
  • Ταξί 2289 0 23 700 / 22 400

Τηλέφωνα από Νοσοκομεία

  • Κέντρο Υγείας 2289 0 23 998 / 23 994
  • Ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο 2289 0 24211, 2289 0 27407
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Μυκόνου 2289 0 22274
  • Σταθμός Πρώτων Βοηθειών 'Ανω Μέρας 2289 0 71395

Τηλέφωνα από Φαρμακεία

  • Κουσαθανάς Νίκος 2289 0 23151
  • Δαχτυλίδης Μιχαήλ 2289 0 24188

Τηλέφωνα από Γιατρούς

  • Ασημονίτης Ζήσης (γιατρός) 2289 0 22633
  • Ιακώβου Μάρκος (γιατρός) 2289 0 23884, 2289 0 26467
  • Κοντός Ιωάννης (οδοντίατρος) 2289 0 24150
  • Ξιδάκης Γιώργος (οδοντίατρος) 2289 0 23980
  • Σφυρή Δήμητρα (οδοντίατρος) 2289 0 27158
  • Χατζηιωάννου Μαρία (φυσιοθεραπεύτρια) 2289 0 23051
  • Κουσαθανάς Αθανάσιος (παιδίατρος) 2289 0 23946
  • Γάκας Γεώργιος (παιδίατρος) 2289 0 25977

Αξιοθέατα

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου 2289 0 22 325 / 79 301
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου 2289 0 22 259
  • Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου 2289 0 22 591
  • Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου 2289 0 22 700
  • Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου 2289 0 27190
  • Βιβλιοθήκη 2289 0 2261

Τηλέφωνα από Τράπεζες

  • Αγροτική 2289 0 23208
  • Εμπορική 2189 0 22456
  • Εθνική 2289 0 22234
  • Alpha Bank 2289 0 23400, 2289 0 23905
 Περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί εδώ.
 


 




 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)