1 Νοεμβρίου 2013: Η δολοφονική επίθεση εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Φουντούλη, Μανώλη Καπελώνη και Αλέξανδρο Γέροντα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Η δολοφονική επίθεση στα γραφεία του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» στο Νέο Ηράκλειο, έλαβε χώρα την 1η Νοεμβρίου 2013, όταν δυο άτομα άγνωστης ταυτότητας πυροβόλησαν εναντίον μελών του κόμματος της Χρυσής Αυγής, έξω από τα γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο και τραυμάτισαν θανάσιμα τα μέλη της Χρυσής Αυγής: Γιώργο Φουντούλη και τον Μανώλη Καπελώνη, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά τον Αλέξανδρο Γέροντα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις». H Ελληνική αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέλαβε την υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις 22 Ιανουαρίου 2014, οι δολοφόνοι του Μανώλη Καπελώνη και του Γιώργου Φουντούλη, μαζί με άλλους τρεις τρομοκράτες, επικυρήχθηκαν με 1 εκατομμύριο ευρώ από την Ελληνική Κυβέρνηση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Μανώλης Καπελώνης και Γιώργος Φουντούλης να ήταν στόχοι καθώς κυκλοφορούσαν οι φωτογραφίες τους με τα πρόσωπά τους στην πρώτη γραμμή λόγο της θέσης που κατείχαν στην τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με μαρτυρίες δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή τύπου Honda, φορώντας άσπρο και μαύρο κράνος, προσέγγισαν τα γραφεία και στάθμευσαν έξω από ένα pet shop, πολύ κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Κατά μαρτυρίες, ο συνεπιβάτης της μηχανής φέρεται να κατέβηκε από το δίκυκλο και αφού πλησίασε τα θύματα, άνοιξε πυρ εναντίον τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο. Στο σημείο της επίθεσης, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περισυνέλεξαν 12 κάλυκες διαμέτρου 9 χιλιοστών. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου απεδείχθη ότι πρόκειται για πιστόλι τύπου Zastava, γεγονός που προσανατολίζει τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής σε συγκεκριμένους χώρους. Ο δράστης επέστρεψε στη μηχανή και με τον συνεπιβάτη του εξαφανίστηκαν, αναπτύσσοντας φρενήρη ταχύτητα. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι σε απόσταση 25 μέτρων από το σημείο της επίθεσης ήταν σταθμευμένο ένα ακόμη αυτοκίνητο, το οποίο φέρεται ως ένα σημείο να συνόδευσε τη μηχανή, ακολουθώντας την ίδια πορεία. Η δολοφονία καλύφθηκε και από τα ξένα ΜΜΕ.
Ο Γιώργος Φουντούλης άφησε την τελευταία του πνοή επιτόπου, ο Μανώλης Καπελώνης εξέπνευσε λίγο αργότερα κατά την μεταφορά του στο ασθενοφόρο, ενώ το τρίτο θύμα ο Αλέξανδρος Γέροντας που τραυματίστηκε στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τους δράστες, υποβλήθηκε σε πολλαπλό χειρουργείο (κάκωση σπλήνας, αποκατάσταση τραυματισμού στο στομάχι, ρήξη διαφράγματος και αιμορραγία στον πνεύμονα) στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Τα θύματα

Μανώλης Καπελώνης

Ο Μανώλης (ή Μάνος) Καπελώνης ήταν 22 ετών, ζούσε στο Γαλάτσι και είχε σπουδάσει στο Κολέγιο Αθηνών. Ο πατέρας του διετέλεσε πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλείου της δημόσιας επιχείρησης ανέγερσης νοσοκομειακών μονάδων. Τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης στα Βόρεια Προάστια άνοιγαν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή απόγευμα. Ήταν ένα από τα πιο ενεργά της ιδεολογικής παράταξης. Συχνά γίνονται ομιλίες των βουλευτών και των υπαλλήλων και υπήρξε επικεφαλής συμμετέχοντας από κοινού σε ενεργές δράσεις με τον Γιώργο Φουντούλη. Η κηδεία του Μανώλη Καπελώνη έγινε στις 4 Νοεμβρίου 2013, στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής στην Αρτέμιδα με την διακριτική παρουσία της ΕΛ.ΑΣ., μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, η κηδεία να τελεστεί δίχως δημοσιογραφική κάλυψη.

Γιώργος Φουντούλης

Ο Γιώργος Φουντούλης ήταν 27 ετών, ζούσε στο Νέο Ηράκλειο και είχε σπουδάσει φυσιοθεραπεία. Διατηρούσε σχέσεις και έπαιρνε μέρος σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Κόμματος της Χρυσής Αυγής. Σκοπός του ήταν η φύλαξη των γραφείων της Χρυσής Αυγής στα Βόρεια Προάστια στο Νέο Ηράκλειο, ενώ μαζί με τον Μανώλη Καπελώνη συμμετείχαν σε ενεργές δράσεις. Είχε στην κατοχή του για τουλάχιστον ένα έτος μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο Γιώργος Φουντούλης ήταν επίσης ένα από τα βασικά μέλη. Είχε πάρει μέρος σε εορτασμούς του Χειμερινού Ηλιοστασίου τον Δεκέμβρη του 2012, μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, όπου φωτογραφήθηκαν με την πολεμική σημαία του Γ' Ράιχ. Ο πατέρας του δούλευε στο ταχυδρομείο. Η νεκρώσιμη ακολουθία του Γιώργου Φουντούλη έγινε στις 4 Νοεμβρίου 2013, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Ηράκλειο και συνοδευόμενος από πλήθος Ελλήνων πολιτών και βουλευτών του κόμματος. Εκατοντάδες πολίτες τον αποχαιρέτησαν φωνάζοντας «Αθάνατος» και ψάλλοντας τον Εθνικό ύμνο μέσω χειροκροτημάτων, ενώ μια ελληνική σημαία σκέπαζε το φέρετρό του, συνοδεύοντάς τον στην τελευταία του κατοικία.

Αλέξανδρος Γέροντας

Ο Αλέξανδρος Γέροντας τραυματίστηκε στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τους δράστες, υποβλήθηκε σε πολλαπλό χειρουργείο (κάκωση σπλήνας, αποκατάσταση τραυματισμού στο στομάχι, ρήξη διαφράγματος και αιμορραγία στον πνεύμονα) στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, ήταν τότε 29 ετών και πατέρας ενός παιδιού. Άνοιξε τα μάτια του και αποσωληνώθηκε τις 11 Νοεμβρίου.

Ευθύνη

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις». Η προκήρυξη βρισκόταν μέσα σε φάκελο ο οποίος βρέθηκε στο μνημείο πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 16 Νοεμβρίου. Ο φάκελος βρισκόταν μέσα σε μια σακούλα και περιείχε ένα usb. Η προκήρυξη ήταν 18 σελίδες και έκανε λόγο για ένοπλη απάντηση στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η Χρυσή Αυγή ανταπάντησε στην ανακοίνωση με βαριές εκφράσεις κατηγορώντας τους δολοφόνους ως ιδεολογικά εγκληματικά μέλη της ακροαριστεράς και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση. 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)