Χάρβαρντ: Ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον Λαομέδοντα

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
 

Τι δείχνει έγγραφο μελέτης του 1941.

Η τεράστια δημοσιότητα που έχει λάβει ο νεοανακαλυφθείς τύμβος της Αμφίπολης έχει κάνει τους ακαδημαϊκούς να ξεσκονίσουν τις ιστορικές τους γνώσεις για την αρχαία Ελλάδα αναζητώντας όλους τους πιθανούς υποψήφιους «ενοίκους» του τρίτου θαλάμου.

Αλλά, ίσως, το μυστήριο αυτό να έχει βρει τη λύση του πριν από 70 χρόνια. Ενα έγγραφο μελέτης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 1941 με τίτλο «Το μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης» αναδύει μία ακόμη εκδοχή για τον ένοικου του ταφικού μνημείου στο Λόφο Καστά.

Το έγγραφο εστιάζει στο λιοντάρι της Αμφίπολης, ένα γλυπτό που ανακαλύφθηκε κοντά στην αρχαία πόλη. Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια της σημασία και το ιστορικό υπόβαθρό του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Αμφίπολη ήταν πιθανώς το σημείο όπου τάφηκε ο Λαομέδοντας, στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το έγγραφο του Χάρβαρντ ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες θεωρίες ότι όποιος κι αν έχει ταφεί στον τύμβο Καστά είχε στενή σύνδεση με τον Αλέξανδρο.

Ιστορικά μιλώντας, το όνομα «Λαομέδων» πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική μυθολογία στο τρωικό πόλεμο. Ήταν το όνομα ενός βασιλέα, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής για αθέτηση υπόσχεσης.
Ο Λαομέδων της Μυτιλήνης -ο άνθρωπος που ίσως είναι θαμμένος στην Αμφίπολη- εργαζόταν ως διερμηνέας και φρουρός κατά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.

Όπως αναφέρει ο ιστορικός Διογένης Λαέρτιος, ο Λαομέδων είχε αρχικά εξοριστεί από τον Φίλιππο Β' -πατέρα του στρατηλάτη- και επέστρεψε στη Μακεδονία όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Αλέξανδρος.
Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων κυβέρνησε μία μικρή σατραπεία στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αλληλοεξοντωτικών πολέμων που έσπασαν την αυτοκρατορία του Αλέξανδρου, ο Λαομέδων εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα. Αργότερα δραπέτευσε στην Καρία -με κάποιους ιστορικούς να πιστεύουν ότι στην Καρία, ο Αλκέτας του προσέφερε την Αμφίπολη.

Η σύνδεση αυτή μπορεί να κάνει τον Λαομέδοντα έναν από τους πιθανούς ενοίκους του τάφου της ελληνιστικής εποχής.

Πηγή: greekreporter


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)