Bιβλίο της Γ΄ Λυκείου: Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν κλάπηκαν, αλλά “μεταφέρθηκαν” από τον Έλγιν

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Αποσύρεται από το προσεχές έτος το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ’ Λυκείου μετά τις επικρίσεις.
Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο Ιστορία της Τέχνης εγκρίθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως μάθημα επιλογής.

– Σύμφωνα με τις καταγγελίες το βιβλίο υιοθετεί τα επιχειρήματα του Βρετανικού μουσείου για τα γλυπτά.
– Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για τερατώδη διατύπωση και δόθηκε η εντολή για απόσυρση.
– Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους καθηγητές να δίνουν τις σωστές πληροφορίες στους μαθητές.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα -τα οποία δεν είναι σκέτα “μάρμαρα” αλλά έργα γλυπτικής τέχνης.
Την αποκάλυψη έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Α ΄ Θεσσαλονίκης, κ. Κουράκης ο οποίος σημειώνει πως στο βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης αναφέρει χαρακτηριστικά: “όμως με την μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έλγιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των Ευρωπαϊκών Χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της Ελληνικής γλυπτικής””.
Μετά από αυτή την αποκάλυψη, αποσύρεται από το προσεχές έτος το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ’ Λυκείου μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το γεγονός ότι η κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν παρουσιάζεται ως «μεταφορά».
«Πρόκειται για τερατώδη διατύπωση. Είναι βιβλίο που εκδόθηκε το 2003. Έδωσα εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή πρότασης προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για οδηγίες διδασκαλίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα “Ιστορία της Τέχνης της Γ’ Λυκείου”, να δίνουν τις ορθές πληροφορίες προς τους μαθητές.
Άλλωστε το βιβλίο θα αποσυρθεί την επόμενη σχολική χρονιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, επισήμανε ότι η διατύπωση για την ιστορία του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στη μεταφορά των γλυπτών στην Αγγλία, χωρίς να επισημαίνεται ότι αποτέλεσαν προϊόν υφαρπαγής. «Το ίδιο ισχύει και τον χαρακτηρισμό των γλυπτών ως “μαρμάρων”» αναφέρει σε δήλωσή του.
Το εγχειρίδιο Ιστορία της Τέχνης εγκρίθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν εισάχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου, ως μάθημα επιλογής.
Παράλληλα, ο κ.Δερμεντζόπουλος άφησε αιχμές για το γεγονός ότι το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα κατά την προεκλογική περίοδο. «Απορίες δημιουργεί η “σπουδή” ορισμένων να “αποκαλυφθούν” μέσω ανακοινώσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου “πλήγματα στην ιστορική και πολιτιστική συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών: αλλά και προσπάθεια να “υπονομευθεί” το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου πραγματικά ανήκουν» σημείωσε.
Δείτε το απόσπασμα του βιβλίου της 3ης Λυκείου που προκάλεσε την αντίδραση των κ.κ. Κουράκη και Λοβέρδου:

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)