Η ιστορία της λέξης εκλογές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Με τη λέξη αυτή περιγράφεται στην ελληνική γλώσσα η διαδικασία επιλογής και ανάδειξης αρχόντων και σήμερα κυβέρνησης αλλά και των μελών διοίκησης οποιουδήποτε φορέα.
Σύνθετη λέξη από την πρόθεση εκ και λόγος, που παράγεται από το ρήμα λέγω με σημασία συγκεντρώνω, συλλέγω, μετρώ. Με αυτή τη σημασία συναντούμε το ρήμα εκλέγω στον Όμηρο,

Με την έννοια της ψηφοφορίας και των αρχαιρεσιών τη συναντούμε στον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και μεταγενέστερους συγγραφείς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στα αρχαία ελληνικά η λέξη έχει επίσης τη σημασία στρατολόγηση, αλλά και συλλογή φόρου, σημασίες που σήμερα έχουν εκλείψει.
Πολλά είναι τα παράγωγα, τα σύνθετα και οι φράσεις που συνδέονται με τη λέξη: εκλογέας, εκλόγιμος και εκλέξιμος, εκλογοδικείο, καθώς και το επίθετο εκλογικός που προσδιορίζει πλήθος διαδικασιών και εννοιών που σχετίζονται με τις εκλογές: εκλογικό δικαίωμα, εκλογικός νόμος, εκλογικό σύστημα, εκλογικό βιβλιάριο και άλλα.

Ετυμολογία
εκλογές < πληθυντικός της λέξης εκλογή < αρχαία ελληνική ἐκλογή <  ἐκ + λόγος (< ρήμα λέγω)

Σημασία
Η διαδικασία που περιλαμβάνει καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας βουλής, ευρωβουλής, διοικητικών οργάνων σε νομικά πρόσωπα κ.λπ.


Περισσότερες σημασίες λέξεων εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)