Πότε ανοίγουν τα σχολεία και πότε κλείνουν για τις εκλογές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Mαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολικά αίθουσες καθώς τελειώνει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων. Τα σχολεία θα ανοίξουν για το νέο έτος στις 8 Ιανουαρίου ημέρα Πέμπτη. Όπως αναφέρει το σχετικό  έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας για τις γιορτές των Χριστουγέννων τα σχολεία δεν λειτουργούν μέχρι και 7 Ιανουαρίου.
Τι συμβαίνει με την γιορτή των Τριών Ιεραρχών
Από φέτος η γιορτή των Τριών Ιεραρχών δεν χαρακτηρίζεται ως αργία για τα σχολεία της Π.Ε. και της Δ.Ε. αλλά ως σχολική εορτή.
Όπως ορίζει το ΦΕΚ 1861/2014 για το σχολικό έτος 2014−2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα ΠΔ 201 και 200 προβλέπεται υποχρεωτικός εκκλησιασμός για εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για δημοτικά σχολεία ισχύουν τα παρακάτω:
Την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός και σχετικές εκδηλώσεις στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό. Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στον εκκλησιασμό και στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής τους. Στο ΠΔ 200 άρθρο 4 παράγραφος 5 αναφέρεται ότι ο εκκλησιασμός των νηπίων μπορεί να γίνει ύστερα από απόφαση του διδακτικού προσωπικού, εφόσον το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες και εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ομαλή μετάβαση στο ναό.
Τι προβλέπεται για τις εκλογές
Μια εργάσιμη μέρα πριν και μια μέρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα σχολεία θα είναι κλειστά (23/1-26/1) λόγω του  καθαρισμού τους ως εκλογικά τμήματα.
Τι ισχύει για τις άδειες των εκπαιδευτικών
1. Όσοι εκπαιδευτικοί μετακινούνται σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων λαμβάνουν άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
2. Όσοι μετακινούνται σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω λαμβάνουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινούνται εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
3. Όσοι μετακινούνται σε νησιά ή από νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που λαμβάνουν, εξετάζεται κατά περίπτωση από τον αρμόδιο Διευθυντή της Εκπαίδευσης, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές, η άδεια να ξεπερνά τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες, οι οποίες ορίζονται εκλογικά τμήματα και παραμένουν κλειστές την Παρασκευή και τη Δευτέρα, οι ημέρες αυτές θεωρούνται ως μέρος της άδειας. Επομένως, στους εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην περίπτωση 3, είναι δυνατό να χορηγείται μόνο μία (1) μέρα άδεια, είτε την Πέμπτη πριν από τις εκλογές, είτε την Τρίτη μετά τις εκλογές.
Μάθε που ψηφίζεις
Με την εφαρμογή του ΥΠΕΣ όλοι οι ψηφοφόροι θα μπορούν να δουν το εκλογικό διαμέρισμα που υπάγονται, όχι όμως, ακόμη, το εκλογικό τμήμα αφού δεν έχουν καταρτιστεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Στην ειδική εφαρμογή, ο ενδιαφερόμενος αρκεί να εισάγει τα στοιχεία του και η εφαρμογή θα του εμφανίζει σε ποιο σημείο ψηφίζει.
Επισημαίνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση διενέργειας εκλογών εκδίδεται εγκύκλιος σχετικά με τις διευκολύνσεις των εκπαιδευτικών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)