Οι προεκλογικές αφίσες των κομμάτων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Είτε πείθουν, είτε όχι όλα τα κόμματα έχουν βάλει τα δυνατά τους για αφίσες και συνθήματα που θα είναι πιο ελκυστικά στους ψηφοφόρους. Πέρα όμως από το όποιο πολιτικό περιεχόμενο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γούστο (υπαρκτό ή μη), το στιλ και η αισθητική κάθε κόμματος. Το μπλογκ eklogiko-design.tumblr.com συγκέντρωσε τις περισσότερες αφίσες και μας επιτρέπει να κάνουμε τις κρίσεις και τις συγκρίσεις.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως τα μεγάλα και δη τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν και υψηλότερη χρηματοδότηση, έχουν σαφώς και... ενισχυμένη αισθητική, πράγμα που πολύ απλά σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις το γούστο και η άποψη αγοράζονται. Αν και όχι σε όλες!
Η καμπάνια της ΝΔ είναι αρκετά λιτή θα έλεγε κανείς σε επίπεδο design με απλή, καθαρή γραμματοσειρά. Τα σημαιάκια της Ελλάδας και της ΕΕ στο πλάι θυμίζουν ευρωπαϊκή οδηγία ή ανακοίνωση για συγκέντρωση υπό την αιγίδα της Ελλάδας και της ΕΕ!!
Μπορεί πίσω από την πολυχρωμία της αφίσας του ΣΥΡΙΖΑ να υποβόσκει και η πολυφωνία των στελεχών του. Το σλόγκαν πάντως μοιάζει πιασάρικο και σίγουρα είναι πιο ελκυστικό από την αντίστοιχη αναμέτρηση του 2012.
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στα τετράγωνα και τις ευθείες γραμμές, θέλοντας να υπογραμμίσει την ξεκάθαρη υπεροχή του σε πολιτική- επαγγελματική προϋπηρεσία. Σημαντική παρατήρηση; Το πράσινο ξεθωριάζει προς τα πάνω σε πιο... γαλάζιες αποχρώσεις (να είναι άραγε δηλωτικό στροφής πολιτικών πεποιθήσεων;) και τα μικρά γράμματα που υποθέτουμε δεν βοηθούν το ελαφρώς μεγαλύτερο κοινό που θα χρειαστεί τα γυαλιά του για να διαβάσει την αφίσα.
Αν βγάλεις το σήμα του Κινήματος και προσθέσεις τον πράσινο ήλιο, η αφίσα του νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου μοιάζει να έχει βγει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας (και για να ακριβολογούμε από το μακρινό και ευτυχές για τον κ. Παπανδρέου 2009). Για να σιγουρευτούμε πως είναι αυτός, η αφίσα φέρει και την υπογραφή του!
Οι ΑΝΕΛ έχουν την πρώτη πολυκομματική προεκλογική αφίσα που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του κόμματος ποζάρει χαμογελαστός πλάι στον μικρό... Αλέξη, κάνοντας πρόβα τζενεράλε για την επικείμενη συνεργασία. Αν όλα πάνε καλά.
Η αφίσα των Πράσινων-ΔΗΜΑΡ μας θύμισε παλιό δικομματικό σύνθημα που φώναζαν οι υποστηρικτές του Κώστα Καραμανλή, όταν κέρδιζε με άνεση τις εκλογές του 2004. Όλη η ΔΗΜΑΡ είναι πράσινη λοιπόν και το βροντοφωνάζει και στην αφίσα της.
Με φόντο το κόκκινο, φυσικά και το σήμα του κόμματος σε λευκό χρώμα. Αν βγάλεις τον υπέρτιτλο "την επόμενη μέρα" και φυσικά το "Δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση" προκειμένου να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ όπως και στις θέσεις του, έτσι και στην αφίσα παραμένει κλασικό και αμετακίνητο.
Κουίζ: Βρείτε τις διαφορές!
Εικονίδιο
Σε γαλλικούς χρωματισμούς η αφίσα του Γιώργου Καρατζαφέρη που μας στενοχώρησε αυτή τη φορά, αφού δεν έδωσε το στίγμα του σε αυτή την αφίσα που μοιάζει απλή και τετριμμένη μπροστά στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ που θυμόμαστε με τα γάντια του μποξ στο παρελθόν. Μας έκανε εντύπωση η κόκκινη γραμμή που υπογράφει τη λέξη "Πρώτα", που μοιάζει πααααρα πολύ με την τεθλασμένη στο σήμα των ΑΝΕΛ!
Προς στιγμήν  πιστέψαμε πως το ΑΚΕΛ της Κύπρου μετέφερε τα εκλογικά του δικαιώματα από την Κύπρο στην Ελλάδα. Κι όμως δεν πρόκειται για το αριστερό κόμμα της μεγαλονήσου, αλλά για το αγροτικό και κτηνοτροφικό κόμμα της χώρας. Το αλέτρι, τα ζωάκια και οι μέλισσες πάντως δίνουν έναν άλλο τόνο στο έμβλημα του κόμματος.
Απλή λιτή και απέριττη η αφίσα της κίνησης πολιτών, στο οποίο ξεχωρίζει ο Κώστας Ζουράρις, κάνει εντύπωση μόνο και μόνο με τον τίτλο της.
Ο παράδεισος έχει σήμα τον κόκκορα. Ανατολικά της Εδέμ, υπάρχει ένας κομματικός σχηματισμός που μοιάζει αν μη τι άλλο να έχει χιούμορ και έμπνευση. Το κοκοράκι πίσω από τον ήλιο που ανατέλλει είναι σίγουρα μια πρωτότυπη ιδέα για έμβλημα σε ένα κόμμα με τίτλο Ε.Δ.Ε.Μ.

Περισσότερα θέματα για τις εκλογές εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)