ΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΟ

ΒΙΝΤΕΟ

6/2/15

Πώς να αντιμετωπίσετε τα πεισματάρικα παιδιά

Μην παραδίνεστε

Εσείς είστε ο ενήλικας σ’ αυτή τη μάχη, επομένως εσείς ξέρετε τι είναι καλό για το παιδί και τι όχι. Αν παραδοθείτε, υποκύπτοντας στην γκρίνια, το πείσμα και το κλάμα, υποτιμάτε τον ρόλο σας. Η σταθερότητα είναι απαραίτητη για να σας πάρει το παιδί σοβαρά. Αν αλλάξετε γνώμη, περνάτε το μήνυμα στο παιδί, ότι με πείσμα, επιμονή και κλάμα μπορεί να σας πείσει για οτιδήποτε. Μερικά παιδιά, προκειμένου να κερδίσουν αυτό που θέλουν, μπορούν να φτάσουν στα άκρα. Ακόμη κι έτσι, μην εγκαταλείψετε. Επιμείνετε στην αρχική σας θέση με σιγουριά, σταθερότητα και ηρεμία.

Να είστε ευγενικοί, αλλά αυστηροί

Αν χάσετε την ψυχραιμία σας, χάνετε αυτόματα το ρόλο του γονέα. Μην αφήσετε το παιδί να επιλέξει τους όρους του παιχνιδιού – μην κατεβείτε στο επίπεδό του. Πρόκειται πραγματικά για άθλο, αλλά, αν θυμώσετε, προσπαθήστε να μη το δείξετε. Αφήστε ατάραχοι το παιδί να ξεσπάσει, και μετά εξηγήστε του ότι το ζήτημα δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Παραμείνετε ευγενικοί και πράοι, για να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Αν το παιδί κατανοήσει ότι δεν μπορεί να σας φέρει στα όριά σας, ίσως σταματήσει τα πείσματα και το παιχνίδι εξουσίας.

Κάντε συμφωνίες

Ορίστε κανόνες για το πώς θα αντιμετωπιστούν κάποιες καταστάσεις. Υπογράψτε ένα προφορικό συμβόλαιο: Για παράδειγμα, κάθε φορά που θα αρνείται να κάνει μπάνιο επειδή παίζει, θα του στερείτε ένα παιχνίδι για μία ημέρα. Έχοντας κάνει μια συμφωνία έγκαιρα, ξεκαθαρίζετε μια κι έξω τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κακή του συμπεριφορά και αποφεύγετε τα πείσματα και τις φωνές.

Δώστε του δύο αποδεκτές επιλογές

Τα παιδιά αγαπούν να κάνουν επιλογές – αυτή η διαδικασία, τα κάνει να νιώθουν ανεξάρτητα και δυναμικά. Δώστε στο παιδί μια ψευδαίσθηση ελευθερίας. Πείτε του για παράδειγμα: «Έχεις δύο επιλογές: αν έρθεις για μπάνιο τώρα, μετά θα παίξεις στον υπολογιστή για άλλα είκοσι λεπτά. Αν δεν έρθεις, αύριο ο υπολογιστής θα μείνει κλειστός».
Οπλισμένοι με αρκετή σιγουριά και περισσότερη υπομονή, μπορείτε να αποφύγετε ή να «νικήσετε» τους αγώνες εξουσίας με το παιδί και να βάλετε τέλος στα πεισματικά «όχι» του μικρού επαναστάτη.
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

TRANSLATE THIS SITE

 
Copyright © 2022 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Powered byBlogger